Omikron spôsobuje miernejší covid, riziko hospitalizácie detí je však vyššie, tvrdí imunológ

TA3
7.1.2022 15:02

Variant omikron síce spôsobuje v priemere slabšiu formu ochorenia Covid-19, ale pravdepodobnosť hospitalizácie dieťaťa je o čosi vyššia, než u predchádzajúcich vĺn pandémie. Uviedol to český imunológ Zdeněk Hel.

Dokonči: Deti - očkovanie
TASR/AP

"Vaše dieťa bude vystavené variantu omikron, nedá sa tomu zabrániť," upozornil vedec, ktorý pôsobí v USA. Cituje ho portál iDnes.cz. Hel rodičov zároveň upozorňuje, že na omikron sa môžu pripraviť. "Podstatné je, že pokiaľ vaše dieťa spĺňa podmienky pre vakcináciu, teda je staršie než päť rokov, je dôležité nechať ho čo najskôr zaočkovať," zdôraznil.

Hel pripomenul, že prípadné riziká spojené s ochorením Covid-19, ktoré zahŕňajú aj dlhý covid, "stonásobne až tisícnásobne prevyšujú akékoľvek riziká spojené s vakcináciou". Zároveň tvrdí, že panika či prehnané obavy o zdravie detí nemajú zmysel a väčšina detí sa stretne s miernym priebehom ochorenia. 

Ak ide o deti, ktoré ešte nedosiahli päť rokov, ani ich rodičia by podľa Hela nemali prepadať stresu. Imunológ zdôraznil, že prirodzený imunitný systém detí je "výborne vybavený" pre ochranu pred covidom a pravdepodobnosť ťažkého priebehu s hospitalizáciou je veľmi nízka. Hel však dúfa, že čoskoro bude schválená aj vakcína pre deti, ktoré sú mladšie než päť rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok