Máte doma chorého člena rodiny? Dodržujte tieto opatrenia a neinfikuje vás

TA3/bd
9.1.2022 14:00

Keď ochorie jeden člen rodiny, ostatní členovia ochorejú kvôli ich vzájomnej blízkosti. Existujú však stratégie, ktoré môžete vyskúšať, dokonca aj u vás doma, na zníženie pravdepodobnosti, že ochoriete od rodinných príslušníkov. Čo odporúčajú odborníci?

Máte doma chorého člena rodiny? Dodržujte tieto opatrenia a neinfikuje vás
Pixabay

1. Obmedzte kontakt s chorou osobou

Ak je to možné, vašou najlepšou stratégiou je izolovať chorého člena rodiny. Odporúča sa to najmä pri chrípke a covide, pretože obe zahŕňajú respiračné šírenie, to znamená kvapôčky s vírusmi šíriace sa vzduchom, keď infikovaná osoba dýcha, kýcha, kašle atď. Vyhnite sa kontaktu s akýmkoľvek predmetom, ktorého sa chorá osoba dotkne. Členovia rodiny by mali venovať zvýšenú pozornosť tomu, aby sa vyhli zdieľaniu uterákov, utierok alebo pitiu z rovnakého pohára, šálky alebo slamky. Ak má niekto vo vašej domácnosti covid, pred manipuláciou s bielizňou si nasaďte jednorazové rukavice. Aj riad umývajte v rukaviciach.

Info: Aj spánok v oddelených miestnostiach pomáha znížiť prenos infekcie.

rusko Pixabay

2. Dobrá hygiena v kúpeľni

Ak máte dve kúpeľne, je dobré určiť jednu pre chorého. Ak nemáte viacero kúpeľní, odporúča sa dodržiavať tieto osvedčené postupy:

  • Vetranie: Spustite odsávací ventilátor po odchode osoby s infekciou 
  • Zatvorte veko toalety: Splachovanie záchoda môže rozprášiť fekálne hmoty v celej miestnosti a covid sa môže nachádzať vo výkaloch 

3. Noste všetci rúško

Ak ste doma s niekým, kto je chorý, mali by ste nosiť rúško vždy, keď s ním prídete do kontaktu. Aj chorý človek by ho mal nosiť, aby ste sa všetci v domácnosti navzájom chránili.

choroba Pixabay

5. Častejšie čistite povrchy

Baktérie sa môžu ľahko šíriť na povrchoch. Vírus pretrváva na povrchoch aspoň niekoľko hodín. Povrchy s častým užívaním ako sú kľučky, zábradlia, spínače svetiel, dvere chladničky a tak ďalej – najskôr vyčistite mydlom a vodou a potom dezinfekčným prostriedkom. Čistením fyzicky odstránite choroboplodné zárodky, zatiaľ čo dezinfekcia zabíja všetky baktérie, ktoré zostanú.

6. Vetrajte

Otváranie okien môže pomôcť dostať vzduch naplnený baktériami von z domu. Keď chorý človek kýchne, kašle alebo dokonca vydýchne, vzduch naplnia kvapôčky baktérií. Prvá stratégia je najjednoduchšia, ak môžete, otvorte okno na zvýšenie obehu vzduchu. Ak je vonku príliš zima, zainvestujte do čističky vzduchu. 

spanok Pixabay

7. Dostatok spánku

Zlý spánok je spojený s potlačením imunity, takže schopnosť bojovať s infekciou klesá. Zostať dobre oddýchnutý a hydratovaný nemusí zabrániť prenosu vírusovej infekcie horných dýchacích ciest, ale môže človeku umožniť rýchlejšie sa zotaviť.

8. Užívajte vitamíny a doplnky výživy

Osoby s nízkou hladinou vitamínu D môžu byť náchylnejšie na infekcie. Užívanie vitamínu D ako doplnok chráni pred infekciami dýchacích ciest.

Témy: rodina COVID-19
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok