Lekári odporúčajú na zmiernenie kašľa med. Býva účinnejší ako sirup z lekárne

TA3/bd
5.1.2022 09:00

Lyžica medu môže byť záchrana, pokiaľ ide o upokojenie kašľa. Navyše sa nedočkáte žiadnych vedľajších účinkov pozorovaných pri niektorých liekoch proti kašľu. Ako však používať med na úľavu od kašľa, vrátane odporúčaného dávkovania pre dospelých a deti?

Lekári odporúčajú na zmiernenie kašľa med. Býva účinnejší ako sirup z lekárne
Pexels

Dokáže med zastaviť kašeľ?

Táto hustá zlatistá tekutina produkovaná včelami je osvedčeným domácim liekom na kašeľ. Od staroveku sa med používal na hojenie rán a symptómov horných dýchacích ciest, hlavne kašľa. Med má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, ktoré môžu tlmiť kašeľ. Med môže pokryť aj podráždené, zapálené hrdlo, čím sa zníži reflex kašľa a zabráni sa tomu, aby dráždivé látky vdychované alebo zjedené ďalej dráždili horné dýchacie cesty.

med Pexels

Na rozdiel od iných liečebných prostriedkov je med v podstate bez vedľajších účinkov. Má tiež výhodu v znížení kašľa bez použitia nevhodných antibiotík. Nadmerné používanie antibiotík viedlo k rozvoju rezistencie na antibiotiká a superbaktérie. Kašeľ je väčšinou spôsobený vírusovou infekciou horných dýchacích ciest, nie bakteriálnou, takže antibiotiká by aj tak nepomohli, aj keď veľa ľudí o ne žiada svojich lekárov.

kasel Pexels

Ako používať med ako liek proti kašľu

K dispozícii je množstvo rôznych druhov medu a mnohé voľne predajné alebo prírodné prostriedky na potlačenie kašľa v skutočnosti med obsahujú. Pozor, surový med môže mať vyššie hladiny peľu, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie u citlivých ľudí.

Odporúčané dávkovanie

Lekári odporúčajú užívať nasledujúcu dávku medu dvakrát denne:

  • Deti vo veku 1 až 5 rokov: 1/2 čajovej lyžičky
  • Deti od 6 do 11 rokov: 1 čajová lyžička
  • Deti vo veku 12 až 18 rokov: 2 čajové lyžičky
  • Dospelí: 2 čajové lyžičky

Pridanie medu do horúceho nápoja bez kofeínu s citrónom a zázvorom pred spaním má zmysel najmä pre deti. Takýto prípravok môže byť prospešnejší ako štandardné lieky na potlačenie kašľa, ako je dextrometorfán (zložka sirupu proti kašľu) u detí.

Info: Deťom mladším ako 12 mesiacov by sa med nemal podávať kvôli potenciálnemu riziku otravy botulizmom. 

sirup Pexels

Kedy navštíviť lekára ohľadom kašľa?

Majte na pamäti, že niektorý kašeľ môže byť príznakom závažnejšej choroby, ako je zápal pľúc. Je dôležité ho včas identifikovať, aby sa začala vhodná liečba, okrem poskytnutia úľavy od symptómov. Navštívte lekára, ak kašeľ trvá dlhšie ako tri týždne alebo je sprevádzaný horúčkou alebo dýchavičnosťou.

Témy: lekár med liek
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok