Po cvičení by ste nemali kašľať. Námaha a chlad nie sú jediný dôvod ťažšieho dýchania

TA3/bd
19.11.2021 18:00

Skutočne náročný tréning vám môže spôsobiť ťažšie dýchanie, po cvičení by ste však nemali kašľať. Kašeľ po športovom výkone môže spôsobiť buď príliš namáhavé cvičenie alebo choroba.

Po cvičení by ste nemali kašľať. Námaha a chlad nie sú jediný dôvod ťažšieho dýchania
FreePik

Cvičenie v chladnom počasí

Ak odhŕňate sneh, hrabete lístie počas chladného dňa alebo vyrážate na zimný beh, nasávate do pľúc dosť suchý, ľadový vzduch. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa objavuje kašeľ po behaní a cvičením vyvolaná astma. Studený vzduch zužuje dýchacie cesty, čo znamená, že cez ne prechádza menej vzduchu, čo sťažuje dýchanie. Ak športujete vonku, zakryte si nos a ústa šatkou na tvár.

Info: Ak zistíte, že nemôžete cvičiť bez záchvatu kašľa, alebo máte problémy s dýchaním, požiadajte lekára o vyšetrenie.

kasel FreePik

Bronchokonstrikcia vyvolaná cvičením

Astma vyvolaná cvičením je hlavným dôvodom kašľa po kardio alebo akomkoľvek cvičení. Príznaky zahŕňajú ťažkosti s dýchaním po cvičení, sipot, bolesť a tlak na hrudníku. Dýchacie cesty sa pri cvičení zužujú a spôsobujú príznaky astmy, ako je kašeľ a sipot. Cvičením vyvolaná bronchokonstrikcia môže byť spôsobená cvičením na suchom, studenom vzduchu, alebo pri vysokej koncentrácii znečisťujúcich látok a alergénov vo vzduchu. 

Info: Astmu vyvolanú cvičením môže spôsobiť aj vírusová respiračná infekcia. Kašeľ a ďalšie príznaky môžu trvať niekoľko minút alebo až niekoľko hodín po cvičení.

cvicenie FreePik

Mohol by to byť vírus?

Ochorenie dýchacích ciest spôsobené vírusom môže rovnako viesť k problémom s dýchaním a kašľom po tréningu, rovnako ako problémy s hlasivkami alebo alergia. Ak vám bol z nejakého dôvodu predpísaný inhalátor, odporúča sa, aby ste ho používali pol hodinu predtým, ako pôjdete cvičiť. A majte ho vždy pri sebe. 

kasel pluca FreePik

Zvládnutie a zmiernenie kašľa

Liečba akéhokoľvek zdravotného problému, ako je astma, infekcia dýchacích ciest alebo alergie, môže pomôcť zvládnuť kašeľ a ďalšie príznaky po cvičení. Snažte sa cvičiť v teplom a vlhkom počasí alebo vyskúšajte plávanie. Vyhnite sa cvičeniam, ktoré si vyžadujú dlhú fyzickú aktivitu ako beh, a skúste namiesto toho hrať bicyklovať alebo turistiku. Posilňujte s činkami. Ak pre vás návšteva fitka nie je, kúpte si činky alebo odporové gumy a cvičte doma aspoň 20 minút, dvakrát alebo trikrát týždenne. Experimentujte s tým, ktorá forma cvičenia vám spôsobuje najväčší kašeľ a potom prejdite na niečo ľahšie.

Témy: astma
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok