Zázvor je prírodná medicína. Nasaďte ho proti nachladnutiu, aj na spevnenie pokožky

TA3/zm
25.11.2021 08:00

V chladnom období by sme si denne mali dať 50 gramov zázvoru, aby sme posilnili svoju imunitu, ale aj sa zbavili bolesti hlavy alebo nepríjemného dychu. Na čo všetko je ešte tento zázračný koreň prospešný? Pixabay

Zázvor je prírodná medicína. Nasaďte ho proti nachladnutiu, aj na spevnenie pokožky
Pixabay

Účinky zázvoru na imunitu a proti prechladnutiu sú veľmi dobre známe. Okrem toho môžete tento aromatický koreň použiť aj proti nepríjemnému dychu, keď sa vám vyhodí opar na perách, alebo ak chcete spevniť pokožku tela.

Imunita a nachladnutie

Zázvoru je bohatý na látku gingerol, ktorá mu dodáva ostrú, štipľavú chuť a dokáže v tele zabíjať patogénne látky. Vďaka tomu je tento koreň posilňovačom imunity a v kombinácii s citrónom si dokáže poradiť aj so silným nachladnutím.

Ak si chcete pripraviť zázvorový čaj, na hrnček horúcej vody použite množstvo nastrúhaného koreňa asi vo veľkosti vlašského orecha. Oveľa väčšiu silu bude čaj mať, ak zázvor vo vode povaríte, nie len ho ňou zalejete.

Tento čaj je rovnako vhodný pri žalúdočných nevoľnostiach, pretože éterické oleje v zázvore upokojujú celý tráviaci trakt.

Na bolesť hlavy

Skvelé účinky zázvoru na zdravie týmto nekončia. Vedeli ste, že tabletky s jeho obsahom sa predpisujú aj pacientom, ktorí trpia migrénami? Vyskúšajte jeho silu aj vy. Stále si vystačíte s jediným receptom, a to čajom. Každé ráno namiesto kávy vám zaistí čistú hlavu aj dostatok energie.

Zázvorový čaj Pixabay

Svieži dych

Spomínaný gingerol je zároveň látkou, ktorá zo zázvoru robí prírodnú žuvačku. Ak vás trápi nepríjemný dych, pridávajte čerstvá zázvor alebo jeho práškovú podobu pravidelne do jedla. Alebo si odkrojte kúsok a žujte ho v ústach. Príjemná chuť v ústach sa prejaví aj na sviežom dychu.   

Proti oparom

Bojujete v zime s oparmi na perách? Opäť si na pomoc zoberte zázvor. Tentokrát budete potrebovať len jeho šťavu. Keď pocítite na perách, že sa vám začína vytvárať bolestivé miesto, natrite si ho touto šťavou a opakujte každé dve hodiny. Zázvor by nemal dať oparu šancu, aby vôbec prepukol.

Na spevnenie pokožky

A napokon jeden beauty tip, ako využiť zázvorovú šťavu. Pomáha totiž látkovej výmene a krvnému obehu, preto je veľmi prospešná aj pre našu pokožku. Pravidelným potieraním brucha, stehien alebo pozadia s touto štipľavou šťavou docielite pevnejšie kontúry tela.

Veľký kus zázvoru nastrúhajte a prepasírujte cez husto tkanú látku alebo sitko. Pomocou hubky nanášajte extrakt na telo, dobre premasírujte kritické partie a potom osprchujte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok