Dusenie, sipot, kašeľ pri cvičení? Žiadny covid, možno máte astmu

13.7.2021 09:00

Kašeľ. Nepríjemný spoločník pre každého, aj nešportovca. Najmä, ak je sprevádzaný ďalšími príznakmi nachladnutia, ako sú kýchanie, bolesti svalov, boľavé hrdlo alebo nádcha. Vtedy sa dá často použiť ako ospravedlnenie, že človek nemusí cvičiť. Avšak v závislosti od závažnosti kašľa vám môže cvičenie naopak pomôcť, aby ste sa cítili lepšie a odreagovali sa od kašľa alebo nevoľnosti. Pri cvičení s kašľom musíte brať do úvahy niekoľko faktorov...

Dusenie, sipot, kašeľ pri cvičení? Žiadny covid, možno máte astmu
Pexels

Predovšetkým musíte poznať svoju kondíciu. Cvičiť pri prechladnutí je vo všeobecnosti v poriadku. Príznaky, ktoré sa vyskytujú od krku hore, čiže nádcha a kýchanie nie sú dôvodmi, prečo sa vyhnúť pohybu. Ak však máte silný a pretrvávajúci kašeľ s bolesťami na hrudníku, necvičte. S cvičením by ste mali počkať aj vtedy, ak máte horúčku, pociťujete silnú únavu alebo máte bolesti svalov.

Tip: Dospelí potrebujú na udržanie si zdravej hmotnosti minimálne 150 až 300 minút aeróbneho cvičenia strednej intenzity týždenne.

cvicenie Pexels

Cvičte iba mierne

Buďte opatrní a cvičte iba mierne. Výhody pohybu s kašľom si užijete iba vtedy, keď budete počúvať svoje telo. Cvičenie nám pomáha udržiavať správnu hmotnosť, kontrolovať stres a slúži ako skvelá prevencia chorôb bez toho, aby ste boli na svoj organizmus príliš nároční. Skúste použiť eliptický stroj, veslovací trenažér alebo stacionárny bicykel. Prejdite sa na nich aspoň trochu. 

Tip: Ak cvičíte v posilňovni, použite antibakteriálne obrúsky a gély na ruky. Z dôvodu bezpečnosti seba a ostatných utrite zariadenie pred a po použití.

joga Pexels

Vyskúšajte inú aktivitu

Zúčastnite sa hodiny jogy alebo pilates. Zamerajte sa na spojenie mysle a tela, ktoré joga a pilates ponúkajú. Môžu vám pomôcť zvýšiť silu a pružnosť a umožniť vám relaxovať, čo je veľmi prospešné pri kašli alebo inej chorobe.

Pozor: Ak sa vám kedykoľvek počas cvičenia kašeľ zhorší, prestaňte cvičiť a relaxujte.

kasel Pexels

Možno máte astmu

Pred cvičením navštívte svojho lekára, najmä ak príznaky vášho kašľa pretrvávajú dlhšie ako dva týždne. Lekár môže vylúčiť závažnejšie stavy a poskytnúť vám informácie o tom, kedy je bezpečné opäť začať cvičiť. 

Ak vám samotné cvičenie spôsobuje ešte väčší kašeľ, môžete mať astmu. Ďalšie príznaky tohto stavu zahŕňajú dýchavičnosť, sipot a tlak na hrudníku. Pre mnohých ľudí však môže byť kašeľ jediným príznakom, ktorý sa objaví.

Vedeli ste? Príznaky astmy vyvolanej cvičením môžu začať počas cvičenia, alebo sa zhoršiť krátko po ňom. Tento stav sa dá zvládnuť pomocou inhalačných liekov.

Témy: astma COVID-19
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok