Neexistuje nič ako "zdravé" spaľovače tukov. Pozrite sa, čo vám vedia spôsobiť aj tie prírodné

TA3/bd
4.1.2022 18:00

Asi 15 percent Slovákov má skúsenosti s tabletkami na chudnutie. Až na pár výnimiek má väčšina spaľovačov tukov vedľajšie účinky a môže ohroziť vaše zdravie. Dokonca aj zloženie obsahujúce prírodné zložky môže spôsobiť nežiaduce reakcie.

Neexistuje nič ako "zdravé" spaľovače tukov. Pozrite sa, čo vám vedia spôsobiť aj tie prírodné
Pixabay

Potenciálne riziká 

Spaľovače tukov sú jedny z najpopulárnejších, no zároveň kontroverzných doplnkov na chudnutie. Široko ich využívajú športovci, dietári či fitnes modelky. Vedci však spochybňujú ich bezpečnosť a účinnosť. Niektoré tabletky na chudnutie obsahujú viac ako 90 zložiek, ktoré môžu interagovať navzájom, ako aj s inými liekmi. Ak máte ochorenie srdca, cukrovku, problémy s pečeňou alebo iné ochorenia, pred použitím týchto produktov sa poraďte so svojím lekárom. Niektoré zložky môžu zhoršiť vaše príznaky alebo spôsobiť nežiaduce účinky.

Väčšina spaľovačov tukov obsahuje zmes stimulantov a bylinných extraktov, ktoré tvrdia, že zvyšujú metabolizmus, znižujú vstrebávanie tukov alebo potláčajú chuť do jedla. Napríklad horký pomaranč je jednou z najpoužívanejších zložiek v týchto receptúrach. Táto zlúčenina je bohatá na p-synefrín, termogénny prostriedok, ktorý môže zvýšiť spaľovanie kalórií, potlačiť hlad a potlačiť tvorbu nových tukových buniek.

tabletky Pixabay

Väčšina štúdií vykonaných na horkom pomaranči a jeho aktívnej zložke však bola malá – s menej ako 40 subjektmi – a zahŕňala konzumáciu niekoľkých ďalších zlúčenín, ako je kofeín. Preto ich výsledky nemusia byť presvedčivé. Navyše, ťažko povedať, či k úbytku hmotnosti prispel kofeín, p-synefrín alebo diéta. Ako poznamenávajú vedci, figuranti hlásili nežiaduce reakcie v rozsahu od miernych až po závažné. Fibrilácia komôr, mŕtvica, infarkt myokardu a vysoký krvný tlak boli len niektoré z príkladov.

Zelený čaj a chudnutie

Niektoré tabletky na chudnutie môžu potláčať chuť do jedla, znižovať vstrebávanie tukov a urýchľovať chudnutie. Všetky však nesú potenciálne vedľajšie účinky. Kľúčom je zistiť, čo je pre vás najlepšie. Uvedomte si tiež, že najdôležitejšie sú vaše stravovacie a pohybové návyky. Vezmite si napríklad extrakt zo zeleného čaju. Táto prírodná zlúčenina môže spôsobiť mierny úbytok hmotnosti, ale je nepravdepodobné, že by vám pomohla udržať si váhu. 

Kofeín a katechíny, jeho aktívne zložky, môžu iba mierne zvýšiť váš metabolizmus.  Vo väčšine klinických štúdií táto zlúčenina produkovala lepšie výsledky, keď sa používala ako súčasť diétneho a cvičebného plánu. Napriek vysokému obsahu antioxidantov nie je extrakt zo zeleného čaju úplne bezpečný. Hypertenzia, tráviace ťažkosti, nevoľnosť a dysfunkcia pečene sú všetko potenciálne vedľajšie účinky. Užívanie tohto doplnku na prázdny žalúdok môže zvýšiť riziko poškodenia pečene.

Pozor: Vždy užívajte extrakt zo zeleného čaju s jedlom. Táto zlúčenina môže ovplyvniť vašu pečeň pri požití na prázdny žalúdok.

kofeín Pixabay

Spaľuje kofeín tuk?

Obľúbenou zložkou tabletiek na chudnutie je kofeín. Potláča hlad a zvyšuje pocit sýtosti, čo uľahčuje zníženie príjmu potravy. Kofeín je ešte účinnejší na kontrolu chuti do jedla v kombinácii s červenou paprikou, rozpustnou vlákninou alebo katechínmi zeleného čaju. Príjem kofeínu môže zvýšiť energetický výdaj v dôsledku jeho termogénnych vlastností. 

Zjednodušene povedané, kofeín zvyšuje telesnú teplotu, čo vedie k vyššiemu spaľovaniu kalórií počas dňa. Spaľovače tukov sú naopak koncentrovanejšie. Vysoké dávky kofeínu môžu spôsobiť život ohrozujúce príznaky a dokonca smrť. Ako väčšina doplnkov na chudnutie, aj kofeín má svoj podiel na vedľajších účinkoch, vrátane nevoľnosti a vracania, záchvatov, zrýchleného srdcového tepu, zlého spánku a nervozity. Pri požití veľkého množstva môže byť smrteľný.

Tip: Snažte sa neprekročiť 3 až 6 miligramov kofeínu na kilogram telesnej hmotnosti.

tabletky Pixabay

Pozor na „zdravé“ spaľovače tukov

Mnohé takzvané „zdravé“ spaľovače tukov, ako je kofeín a extrakt zo zeleného čaju, nemusia byť teda bezpečné. Ďalšie bežné zložky v tabletkách na chudnutie nesú ešte väčšie riziká. Yohimbín sa napríklad predáva ako prírodný spaľovač tukov a posilňovač výkonu. Väčšine tvrdení však chýba vedecký dôkaz. Jeho vedľajšie účinky sú na druhej strane dobre zdokumentované. Užívanie len 20 až 40 miligramov tejto zlúčeniny môže zvýšiť krvný tlak. 

Dávky 200 miligramov a vyššie môžu spôsobiť zrýchlený tep, bolesti hlavy, srdcové zlyhanie alebo dokonca smrť. Garcinia cambogia, ďalšia populárna zložka v tabletkách na chudnutie, môže ovplyvniť pečeň, spustiť zápal a zvýšiť oxidačný stres. Táto zlúčenina sa získava z ovocia s rovnakým názvom a predáva sa pre svoje účinky proti obezite. Hoci sa zdá, že pri krátkodobom používaní je bezpečný, stále existuje riziko toxicity.

cvicenie Pexels

Varovanie

„Prirodzené“ nie vždy znamená „bezpečné“. Doplnky na chudnutie môžu obsahovať desiatky prírodných zložiek, ktoré sa môžu navzájom ovplyvňovať. Niektorí používajú aj patentované receptúry, takže vlastne neviete, čo je vo fľaši. Žiaľ, nič také ako bezpečné doplnky na spaľovanie tukov neexistuje. Akákoľvek tabletka na chudnutie, či už prírodná alebo syntetická, so sebou nesie potenciálne riziká. V skutočnosti 27 percent výživových doplnkov stiahnutých v Európe z trhu v rokoch 2004 až 2012 boli tabletky na chudnutie. 

Väčšina produktov obsahovala skryté zložky. Žiadna tabletka na chudnutie vám nepomôže spáliť tuk cez noc. Niektoré receptúry majú diuretické účinky a môžu znížiť zadržiavanie tekutín, no stratíte vodu, nie tuk. Iné môžu mierne zvýšiť váš metabolizmus a stimulovať spaľovanie tukov, ale iba v kombinácii s diétou a cvičením. Vo väčšine prípadov riziká prevažujú nad potenciálnymi výhodami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok