Zásobte sa oranžovými potravinami: Zlepšia vám náladu, imunitu aj telesnú váhu

TA3/zm
14.11.2021 10:00

Oranžová strava je pestrá, výborná na chudnutie a počas jesene vás zásobí dostatočným množstvom vitamínov. Čo v tejto farbe sa oplatí servírovať aktuálne na tanier?

Zásobte sa oranžovými potravinami: Zlepšia vám náladu, imunitu aj telesnú váhu
Pexels/Vanessa Loring

Obdobie tekvice je v plnom prúde, ale v dnešnej dobe nie je problém v obchodoch nájsť ovocie a zeleninu od výmyslu sveta, bez ohľadu na jej sezónnosť. Počas sychravých jesenných dní by ste sa mali zamerať na vitamínové bomby, ktorými oranžové potraviny bezpochyby sú. Navyše, táto farba pôsobí veľmi pozitívne na psychiku a oranžová vám určite zlepší náladu.  

Tekvica

Začnime teda podľa aktuálneho obdobia, ktoré ešte stále praje tekvici, spomedzi ktorej sa najväčšej obľube teší hokkaido. Môžete si z nej pripraviť polievku, pridať ju k zemiakom na pyré, urobiť si chutné rizoto, alebo ju len tak upiecť v rúre. Má skutočne všestranné využitie v gastronómii a rovnako nespočetné množstvo zdravotných výhod.

Vďaka vláknine, draslíku a céčku podporuje optimálny krvný tlak, trávenie a udržiava telo dostatočne hydratované. Z tekvice budete mať dlho pocit zasýtenia, preto sa odporúča aj počas diéty. 

Mrkva

Obyčajná mrkva, ktorú nájdeme snáď v každej kuchyni, je zdrojom minerálov, vlákniny a antioxidantov. Hovorí sa, že budete mať po nej dobrý zrak, ale skôr by sa malo hovoriť, že budete mať po nej dobrú pleť. Mrkva totiž podporuje tvorbu kolagénu. 

Ak si ju neviete predstaviť inde ako v polievke, skúste ju pridať na plech, keď pečiete zeleninu, alebo ju nastrúhajte a pridajte k ryži, ktoré spoločne pripravíte klasickým spôsobom.    

Batáty

Sladké zemiaky sa tešia čoraz väčšej obľube, pre ich zaujímavú chuť, ktorá ozvláštni obyčajné zemiakové pyré. Oranžové farbivo v batátoch je nabité vitamínom B, karotenoidmi a riboflavínom. Všetky tieto živiny pôsobia ako prírodný protizápalový liek.

Pomaranče

Vedeli ste o tom, že pomaranče sú nízkokalorické ovocie, ktorého sa nemusíte báť ani počas chudnutia? Na 100 gramov obsahujú len 80 kcal, v ktorých nájdete zdravé tuky, uhľohydráty, vlákninu a vitamín C.

Tento druh citrusov vás výborne zasýti a pomôže vám naštartovať metabolizmus. Pomaranče sú vhodné ako desiata a môžete ich v takom prípade brať ako plnohodnotnú porciu jedla.

Čo ešte vyskúšať?

Dochádzajú vám nápady, aké rôzne druhy zeleniny či ovocia zaradiť na jedálny lístok, ak chcete skúsiť oranžové stravovanie? Nezabudnite napríklad, že v tomto odtieni zoženiete aj niektoré odrody papriky a paradajky.

Oranžovú farbu nájdete aj medzi strukovinami, nebojte sa vyskúšať takto sfarbenú šošovicu.

Z ovocia skúste okrem pomarančov aj iné citrusy, ako sú mandarínky či grepfruity. Nezabúdajte na marhule a broskyne alebo ochutnajte exotické ovocie, napríklad hurmikaki či papaya.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok