Na chudnutie nám stačia aj obyčajné prechádzky. Vedeli ste o týchto zdravotných výhodách chôdze?

TA3/bd
21.11.2021 14:00

Chôdza je jednoznačne najjednoduchšia forma cvičenia. Môžete chodiť takmer kdekoľvek a nepotrebujete drahé technické vybavenie, iba kvalitnú obuv. Chôdza poskytuje širokú škálu zdravotných výhod.

Na chudnutie nám stačia aj obyčajné prechádzky. Vedeli ste o týchto zdravotných výhodách chôdze?
FreePik

Aj keď silová chôdza môže spáliť viac kalórií za rovnakú dobu ako bežná chôdza, nemusíte sa naháňať na bežiacom páse ako o dušu, veľké zdravotné prínosy poskytne aj pravidelná, ľahká prechádzka po vonku. 

Zdravotné výhody 

Chôdza je nenáročnou aktivitou a nezaťažuje vaše telo tak, ako beh, skákanie alebo dokonca tanec. Vďaka tomu je ideálna aj pre seniorov, ľudí náchylných na bolesti kĺbov a pre každého so sedavým zamestnaním. Prechádzka vám zrýchli tep, posilní a spevní svaly. Chôdza pracuje s veľkými svalovými skupinami ako je kvadriceps, hamstring, sedací sval, ako aj na iných svaloch v dolných končatinách a chodidlách.

chodza FreePik

Práca s týmito svalmi zlepšuje krvný obeh, zvyšuje kardiovaskulárnu vytrvalosť, posilňuje zdravie kostí a znižuje obezitu a riziko cukrovky. Pravidelná chôdza môže tiež znížiť váš „zlý“ cholesterol a zvýšiť ten „dobrý“. Zároveň zlepšiť vašu váhu, celkovú kondíciu a náladu.

Ak sa budete prechádzať vonku počas slnečnejšieho dňa, pridanou hodnotou je aj vitamínu D, ktorý nám tak často chýba, a ktorý si vaše telo syntetizuje v reakcii na slnečné žiarenie. Vitamín D poskytuje ochranu pred osteoporózou, vysokým krvným tlakom a rakovinou.

chodza FreePik

Zvýšte tempo

Ak pridáte do kroku, vaša prechádzka bude ešte efektívnejšia. Intenzívna chôdza počas dvoch až štyroch hodín týždenne znižuje riziko cukrovky, srdcových chorôb a metabolického syndrómu o 50 percent. Rýchla chôdza tiež obmedzuje chuť do jedla, čo je dôležité pre dosiahnutie a udržanie zdravej hmotnosti. Jedným zo spôsobov, ako zistiť, či ste dosiahli miernu intenzitu, je „hovorový test“. Počas stredne intenzívnej aktivity by ste mali vedieť rozprávať, ale nie spievať. Počas intenzívnej aktivity budete môcť povedať len pár slov. 

Najťažšie je začať

Začiatok môže byť najťažšou časťou nového režimu, pretože si vyžaduje zmeny vo vašej rutine, chuť vstať a ísť von a ďalšie využitie vašich svalov a energie. Aj preto sa ako motivácia odporúčajú prechádzky s partnerom. Odporúčame si zadovážiť krokomer, ktorý vám bude hneď počítať aj kalórie. 

chodza FreePik

Okrem chôdze si aj zacvičte

Chôdza je jednoduchý úvod do sveta cvičenia a fitnes. Ľudia, ktorí začínajú s jednoduchým programom chôdze a potom pokračujú v intenzívnejších cvičebných programoch, ako je joga, beh či polmaratón. Zrátané a podčiarknuté, chôdza sama o sebe nemusí byť riešením epidémie obezity na Slovensku, ale určite je to krok správnym smerom.

Spôsoby, ako sa motivovať 

Ak vás nejaká činnosť nebaví, je nepravdepodobné, že pri nej vydržíte. Aj keď vytrváte, utrpenie nie je užitočným motivátorom. Ak chcete zostať dlhodobo aktívni, nech vám pomôže nasledujúce:

chodza FreePik

Chôdza s hudbou

Chôdza pri príjemnej hudbe vás môže nakopnúť. Namiesto toho, aby ste sa sústredili na hodiny, čo môže byť únavné, môžete si vychutnávať hudbu alebo nejaký obľúbený podcast, kým dokončíte cvičenie. 

Krátke prechádzky po jedle 

Osviežujúca 5 až 10-minútová prechádzka po obede pomáha zabrániť prejedaniu a maškrteniu po jedle, pretože nebudete chcieť ísť von s plným bruchom. 

chodza pes FreePik

Vyberte si kvalitnú výstroj

Aj keď si chôdza vonku nevyžaduje žiadne technické vybavenie, majte aspoň kvalitné topánky. Vychádzková obuv, ktorá dobre sedí, podporuje bezpečnosť, pohodlie a správnu techniku chôdze, je skvelá. Noste pohodlné oblečenie v štýloch a farbách, ktoré sa vám páčia.

Vyvenčite psa

Venčenie psíka spĺňa štandardné odporúčané normy zdravej prechádzky. Nemáte vlastného psa? Staňte sa dobrovoľníkom a venčite psíky v miestnom útulku pre zvieratá.

Témy: hudba Slovensko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok