Spánok na bruchu by sa mal zakázať. Vaše telo a orgány prestávajú fungovať

TA3/bd
21.12.2021 18:00

Každý má svoju obľúbenú polohu a na rozdiel od všeobecného presvedčenia neexistuje „dokonalý“ spôsob spánku. Existujú lepšie a horšie polohy pre optimálny odpočinok. Na bruchu by ste však spať rozhodne nemali.

Spánok na bruchu by sa mal zakázať. Vaše telo a orgány prestávajú fungovať
FreePik

1. Spôsobíte si bolesť krku

Spánok na bruchu je podľa odborníkov na spánok tou najhoršou spánkovou polohou. A to preto, že často spôsobuje nepríjemnú bolesť v krku. Keď totiž spíte na bruchu, máte krk zdvihnutý príliš vysoko a navyše ešte aj vykrútený na stranu, a to počas celej noci. Hrozí zaseknutie nervu, v prípade, že máte herniu, blokácia a možná čiastočná paralýza. 

2. Namáhate si kríže

Bolesť v dolnej časti chrbta je ďalším bežným problémom. Pri spánku na bruchu je náročné udržať chrbticu správne vyrovnanú. Stresy v citlivých kĺboch v chrbte môžu brániť vašej mobilite, takže sa vám bude ťažšie sedieť, objavia sa problémy s držaním tela a pod. 

spanok FreePik

3. Viac sa v noci prehadzujete

Ľudia, ktorí spia na bruchu majú tendenciu sa viac počas spánku prehadzovať. Spánok tvárou nadol stláča kĺby na krku a chrbte. Dokáže vyvolať znecitlivenie rúk, pretože si ležiaci človek zvyčajne pricvikne váhou tela končatinu. Kvôli nepohodliu, ktoré môže táto poloha spôsobiť, majú ľudia tendenciu sa v noci častejšie budiť, čo narušuje spánok. Nedostatok kvalitného spánku je spojený so všetkými druhmi negatívnych zdravotných účinkov, ako je nadváha a vysoký krvný tlak.

4. Zhoršuje reflux 

Akákoľvek ležiaca poloha pri spánku môže zhoršiť príznaky refluxu, čiže aj spánok na bruchu. Keď stojíte alebo sedíte vzpriamene, gravitácia pomáha zabrániť tomu, aby sa kyselina vo vašom žalúdku dostala späť do hrdla. Ale keď ležíte gravitácia tu nie je, aby vám pomohla, čo uľahčuje stúpanie kyseliny a narúša spánok.

Info: Spánok na bruchu je pre všetky vymenované dôvody určite najhorší. Spôsobuje najväčšie nepohodlie.

spanok FreePik

Upravte si polohu spánku

Bohužiaľ, naučiť sa spať v novej polohe nie je také ľahké. Skúste zo začiatku spať s veľmi ľahkým vankúšom pod hlavou alebo so žiadnym. Vďaka tomu sa vaša hlava vráti do jednej roviny s chrbticou, čím sa uvoľní určitý tlak na krk a chrbát. Zdvihnite panvu. Umiestnite malý vankúš pod panvu, čím si pomôžete napraviť nadmerne klenutú dolnú časť chrbta. Vaša bedrová chrbtica sa dostane do jednej roviny so strednou a hornou časťou chrbta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok