Ako sa prespať k rýchlemu zotaveniu? Tipy pre lepší spánok, keď ste chorí

TA3/bd
29.10.2021 09:00

Boj s prechladnutím nám môže uberať energiu. Ak sme chorí, je ťažké zaspávať, keď neustále kašleme, kýchame alebo bojujeme s horúčkou.

Ako sa prespať k rýchlemu zotaveniu? Tipy pre lepší spánok, keď ste chorí
FreePik

Prečo je spánok taký dôležitý, keď ste chorí? Spánok je najrýchlejší prostriedok liečenia. Je to preto, že k fyzickej obnove tela dochádza počas spánku, keď sa produkuje rastový hormón. Ten  pomáha priamo s bunkovou opravou a zvýšením produkcie ochranných T-buniek, čo zase pomáha v boji proti chorobe.

Keď máte dosť kvalitného spánku, telo je schopné vytvárať viac interleukínu-6, integrálnej zložky imunitného systému známeho ako prozápalový cytokín, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri tvorbe obranných buniek.

spanok FreePik

Ako sa prespať k rýchlemu zotaveniu

1. Udržujte sa v miernom chlade

Keď ste chorí, tajomstvo zdravého nočného spánku môže spočívať vo vašom termostate. Pre čo najpohodlnejšie a najoptimálnejšie podmienky spánku znížte v miestnosti teplo. Chladnejšie teploty vám môžu pomôcť pokojnejšie spať a podporiť lepší spánok a REM cyklus. Vyššie teploty môžu narúšať cirkadiánny rytmus tým, že bránia telu znížiť svoj vlastný termostat, čo môže spôsobiť narušenie normálnych spánkových vzorcov. Chladné prostredie napodobňuje rytmus telesnej teploty vášho tela, teda prirodzený rytmus, ktorý sprevádza aj spánok.

spanok FreePik

2. Pravidelne vymieňajte posteľnú bielizeň

Chorí ľudia sa dosť potia, takže posteľná bielizeň je plná baktérií. Ako teda zabrániť tomu, aby sa vo vašom pote nahromadili otravné patogény (a prípadne nakazili vášho partnera)? Posteľnú bielizeň častejšie perte. Výmena bielizne aspoň raz týždeň je dôležitá, aby sa odstránili všetky zvyšky baktérií alebo vírusov, ktoré môžu žiť na látkovom materiáli.

3. Majte po ruke zvlhčovač

Zvlhčovač pomáha udržať zvlhčené dýchacie cesty a znižuje podráždenie v pľúcach, ako aj prenos infekcie zo suchých nosových priechodov a hrdla. Nízka vlhkosť znižuje schopnosť imunitného systému bojovať proti chrípke. Použitie zvlhčovača zmierňuje suchosť a zvyšuje úroveň pohodlia, čo umožňuje chorému lepší spánok.

spanok FreePik

4. Zapnite vzduchový filter

Zvlhčovač nie je jediným praktickým nástrojom, ktorý máte na zlepšenie spánku. HEPA filter môže tiež zlepšiť spánok tým, že zachytí alergény, ako sú roztoče, chlpy domácich zvierat a spóry plesní, ktoré môžu spôsobiť upchatie nosa, nádchu, kýchanie a bolesti hlavy. Takisto človek s kašľom vylučuje do vzduchu všetky druhy baktérií a HEPA filter ich pomáha zachytávať.

5. Kúpte si klinový podhlavník

Dobrý spánok môže byť taký jednoduchý ako spánok vo vyvýšenej polohe. Je to preto, že keď si ľahnete, tekutina a hlien sa môžu hromadiť v pľúcach a dýchacom trakte a spôsobiť podráždenie a kašeľ uprostred noci. Našťastie existuje jednoduchá pomoc, podložte si hornú časť tela klinovým vankúšom. Zdvihnutím celého trupu, nielen hlavy, pomáhate otvárať dýchacie cesty, čo vám umožní ľahšie dýchať a pohodlnejšie spať.

spanok FreePik

6. Nemiešajte lieky

Možno si myslíte, že je prospešné dať si pred spaním dvojitú dávku lieku na prechladnutie. Ale miešanie liekov môže sabotovať spánok a viesť k niektorým závažným vedľajším účinkom. Ak si pred spaním dáte koktail piluliek na prechladnutie a kašeľ, môžete neúmyselne nadmerne užívať acetaminofén, čo vedie k potenciálnej toxicite a poškodeniu pečene.

Pre istotu si vždy vopred prečítajte príbalové letáky a vyberte si liek len s jednou účinnou látkou. Porozprávajte sa s lekárnikom alebo sa poraďte so svojím lekárom o tom, ktoré lieky je bezpečné kombinovať.

7. Jedzte viac horčíka

Horčík, ktorý je dôležitý na funkciu svalov a nervov, kontrolu glukózy v krvi a reguláciu krvného tlaku, tiež pomáha pri spánku a prospieva vášmu imunitnému systému. Užívanie doplnkov horčíka výrazne zvyšuje efektivitu spánku najmä u starších ľudí trpiacich nespavosťou. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok