Archeológovia sa pri medveďovi zmýlili, naši predkovia našľapovali podobne ako modelky

TA3 ČTK
16.12.2021 14:40

Skamenené otlačky, ktoré sa v 70. rokoch 20. storočia našli v Tanzánii a desaťročia boli považované za stopy medveďov, možno zanechal neznámy raný ľudský predok asi pred 3,6 miliónmi rokov.

moda modna prehliadka modelka ilu 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Tak to aspoň naznačuje nový výskum, o ktorom informoval spravodajský server The New York Times. Otlačky objavili v roku 1976 neďaleko lokality Laetoli v severnej Tanzánii, kde o dva roky neskôr paleontologička Mary Leakeyová a jej tím objavili ďalšiu sadu otlačkov. O nich sa predpokladá, že ich zanechal rovnaký druh, po ktorom zostala slávna kostra Lucy, a poskytli prvý jasný dôkaz chôdze prvých ľudí na dvoch nohách.

Podobné ako chôdza modeliek

Tento druhý nález zatienil prvú sadu otlačkov. Domnienky paleontológov, že by mohlo ísť o stopy medveďa, záujem o tento objav ešte viac znížili. Otlačky boli aj do súčasnosti archeológmi z veľkej časti zabudnuté. Štúdia založená na novej analýze týchto otlačkov, ktorú zverejnil časopis Nature, však naznačuje, že ich vytvoril neidentifikovaný hominin alebo raný človek. Zistenia naznačujú, že druh Lucy, Australopithecus afarensis, nebol jediným homininom, ktorý sa pred 3,6 miliónmi rokov prechádzal po Zemi.

"Vzpriamená chôdza je typickým znakom našej línie," uviedol Jeremy DeSilva, docent antropológie na Dartmouthskej univerzite a hlavný autor štúdie. "Je to charakteristický znak toho, že sme ľudia. Napriek tomu sa naše vnímanie pôvodu a evolúcie bipedného pohybu stále snažíme vyriešiť," dodal. 

Doktorka Ellison McNuttová z Univerzity v Ohiu, ktorá sa na štúdii rovnako podieľala, sa zamerala na vývoj držania tela, ktorý predchádzal chôdzi po dvoch nohách. Skúmala medvede a spôsob ich pohybu, pričom narazila na zabudnutý súbor piatich stôp objavených v Tanzánii v roku 1976. Otlačky, známe ako stopy A, mali neobvyklý tvar - vyzerali ako kratšia a robustnejšia verzia šľapaje moderného človeka. Sú za sebou zoradené spôsobom, ktorý naznačuje chôdzu nie nepodobnú spôsobu, akým sa promenádajú modelky na prehliadkovom móle.

Každá noha pri tomto spôsobe chôdze prekročí strednú líniu tela a stopy sú tak vyrovnané v jednej linke, alebo dokonca presahujú ešte o kúsok ďalej za strednú zvislú os tela. Vedci uviedli, že pomer šírky a dĺžky chodidla otlačku naznačuje, že ich vytvoril iný druh ako Lucy, ktorý nezdieľal evolučnú dráhu so šimpanzmi. Chodidlo je širšie ako u typického raného človeka, uviedli vedci, a vzor krížovej chôdze, ktorý otlačky ukazujú, môže vzniknúť iba v prípade, že daný druh chodí po dvoch nohách s pomocou bedier.

Skúmali pohyb medveďov baribalov

Vedci nahrali takmer 60 hodín videozáznamu voľne žijúcich medveďov baribalov. Postoj a pohyb na zadných nohách bez opory sa podľa nich vyskytoval iba v 0,09 percentách prípadov a len jedenkrát medveď urobil štyri kroky bez podpory, uvádza štúdia. Preto archeológovia dospeli k záveru, že je nepravdepodobné, že by skamenené otlačky v Tanzánii patrili medveďovi.

To, že v rovnakom časovom období žilo viac druhov homininov, ktorí chodili trochu inak a mali rôzne veľké nohy, "nám hovorí, že naša evolúcia nebola takpovediac jednosmerná," uviedla doktorka McNuttová. "A náhodou sa stalo, že spôsob, ktorý používame my, je jediný, ktorý prežíva dodnes," dodala.

Štúdia prichádza v čase, kedy ďalšie výskumy spochybňujú a menia chápanie toho, koľko raných ľudských druhov obývalo Zem pred tromi miliónmi až 3,7 miliónmi rokov v priebehu období pliocénu, uviedla Stephanie M. Melillová, paleontologička z Ústavu Maxa Plancka pre evolučnú antropológiu v nemeckom Lipsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok