Pripravení na ekologickejšie Vianoce? Skúste to tento rok inak krok za krokom

TA3/hm
15.12.2021 06:00

Niektorí sa na sviatky pripravujú už týždne vopred, iní na poslednú chvíľu. Nakupujeme výzdobu, stromček, darčeky, baliaci papier aj potraviny. Často bez rozumu. Chceme darovať, no byť aj obdarovaní. Časť z nákupov sa nevyužije alebo pokazí a skončí na smetisku. Organizácia Greenpeace upozorňuje, že Vianoce predstavujú pre životné prostredie aj klímu veľkú záťaž. Pozrite si niekoľko tipov, ako ich pripraviť a prežiť udržateľnejšie.

Pripravení na ekologickejšie Vianoce? Takto si ich pripravíte krok za krokom
TASR/Dano Veselský (ilu)

Menej je niekedy viac - zásada, na ktorú by sme podľa Greenpeace mali myslieť, ak nechceme planétu zaťažiť ešte viac. Nakupovať by sme preto mali s mierou. Pri každom predmete sa zamyslieť, či ho skutočne potrebujeme, kam ho v domácnosti po Vianociach uložíme, či je pre blízkeho darček užitočným, či mu poslúži krátko a časom oň stratí záujem. Nie je na škodu si už pri nákupe predstaviť, či automaticky nevyhadzujeme financie do smetného koša. Zbytočnosť pod vianočným stromčekom skôr sklame. Naopak, darček - hoc i malý, no vymyslený na mieru - poteší viac.

Večná dilema pri stromčekoch

Ekologickejšou alternatívou v porovnaní s umelým je živý stromček. Ako upozornil Greenpeace, bez chýb síce nie sú ani tie živé, keďže pri ich pestovaní mohli byť použité pesticídy, no ide stále o zelenšiu alternatívu. Najekologickejšie sú stromčeky v kvetináčoch, čečina alebo ručne robené stromčeky zo suchých konárov či dosák. Ak už máte umelý stromček a slúži vám, vyhadzovať by ste ho nemali. Cestou je zohnať si tiež stromček z druhej ruky.

"Umelé stromčeky sa často vyrábajú z polyvinylchloridu, ktorý je jedným z najhorších plastov a znečisťuje životné prostredie počas celého životného cyklu," upozornila organizácia. Pri stromčekoch z PVC je proces recyklácie náročný a často končia na skládkach, kde prispievajú k uvoľňovaniu skleníkových plynov. Uhlíkovú stopu umelého stromčeka navyšuje aj preprava, keďže zväčša sa vyrábajú a dovážajú zo zahraničia.

Kupujte nadčasové ozdoby

Nakupujete každý rok podľa aktuálnych trendov nové ozdoby na stromček či na dekorovanie bytu? Vhodné je sa pri ich výbere zamyslieť podobne ako pri oblečení nad tým, či ide len o módu na jednu sezónu alebo o nadčasový prvok. Najekologickejšie sú tie ozdoby, ktoré už máte doma. Dekorácie si môžete pripraviť aj z prírodných materiálov, ktoré si nazbierate počas prechádzky - šišky, orechy či imelo. Ozdoby si môžete vyrobiť aj zo starých textílií alebo z novín či papiera. 

Pri vianočnom osvetlení Greenpeace odporúča uprednostniť LED svetelné reťaze. Sú úspornejšie. "Spotrebujú až o 80 % menej energie. Avšak aj tu platí, že menej je niekedy viac," pripomína organizácia s tým, že zabúdať netreba ani na ich vypínanie z elektrickej siete.

vianoce vianočný stromček ozdoby sviatok 1140 px (SITA/Marko Erd) SITA/Marko Erd (ilu)

Baľte kreatívne, plasty domov neťahajte

Vianočná kreatívita sa nevzťahuje len na výber darčekov. Či už patríte k tým, ktorí venujú baleniu hodiny alebo k tým, ktorí ich len vložia do darčekovej tašky, Greenpeace sa odporúča zamyslieť aj tu. "Namiesto kupovania nového baliaceho papiera možno dať priestor kreativite a použiť napríklad látku, ktorá sa doma už nevyužíva alebo farebné stránky z časopisov či novín." Alternatívou k lepiacej páske môže byť kúsok vlny či špagátu. Na ozdobu môžete namiesto lesklých mašlí použiť prírodné zdroje ako vetvičky z ihličnanov či šípok alebo aj šišky. Ak balíte do darčekových tašiek, po Vianociach ich nevyhadzujte. Dajte im druhú šancu, a využite ich znova o rok alebo pri gratuláciách k narodeninám či menimám.

Nielen baliace papiere, ale aj obaly z darčekov končia ako odpad. Už pri nakupovaní by sme mali premýšľať, ako sa vyhnúť zbytočným plastom. "Dnes sa už dajú nájsť produkty bez zbytočných obalov alebo dokonca vo vratných obaloch, akými sú napríklad tuhý šampón, mydlo, pleťová kozmetika, látkové tampóny na tvár a pod.," pripomína Greenpeace.

darček Vianoce 1140px (SITA/Martin Medňanský) SITA/Martin Medňanský

Darčeky vo forme zážitku

Ak si chceme nájsť 24. decembra pod stromčekom niečo pre seba, recipročne pod neho ukladáme podarúnky aj my. Darček, ktorý poteší, nás nemusí vyjsť draho a ani byť rozmerný. Jedným z odporúčaní je nakupovať ručne vyrobené a lokálne výrobky, čím môžete podporiť aj slovenských producentov, ktorých sprísnené opatrenia a zatvorené prevádzky pripravili o tržby. Ekologickejšie sú aj darčeky "z druhej ruky", či už ide o knihy, alebo oblečenie.

Udržateľnejšie Vianoce možno dosiahnuť aj tzv. upcykláciou. "Výborný nápad je tiež vdýchnuť nový život veciam a darovať niečo, čo by niekto z našich blízkych mohol oceniť viac ako vy alebo vyrobiť vlastné originálne darčeky. Nič totiž nepoteší viac ako vlastnoručne vyrobený darček z lásky," uviedla organizácia.

Trendom je tým, ktorí nebažia po hmotných darčekoch, podarovať zážitok. Vstupenky do divadla, permanentky do fitness centra či na jogu, poukaz na kurz cudzieho jazyka alebo maľovania, wellness pobyt, predplatné printových alebo online médií, ale aj darčekový kupón do kaderníctva či na kozmetiku. Zelenšou alternatívou je i podpora zvieracích útulkov alebo organizácií, ktoré sa venujú ľuďom bez domova.

Koľko jedla ste vyhodili vlani?

Okrem obchodných domov praskajú pred Vianocami vo švíkoch aj supermarkety s potravinami. Vo veľkom nakupujeme jedlo na štedrovečerný stôl a do zásoby, zvlášť ešte aj na silvestrovské večierky. Hojnosť na stole môžete mať aj vo forme podpory slovenských potravín. "Čím bližšie sú totiž potraviny k vám, tým menej dopravy a menej emisií CO2. Okrem toho týmto spôsobom podporíte miestnych výrobcov a výrobcov z nášho vidieka," pripomína organizácia. Odporúča tiež vyberať si čerstvé a sezónne produkty, znížiť spotrebu mäsa a rýb a vyhýbať sa spracovaným a nadmerne baleným produktom. Samozrejmosťou by pri predsviatočných nákupoch mala byť i vlastná znovupoužiteľná taška.

Či už pred sviatkami alebo po nich, často sa sťažujeme na to, ako draho nás Vianoce vyšli. Nepriznávame si, že chyba je v nákupe neprimeraného množstva darov a potravín. Jedlo by sme mali nakupovať a variť tak, aby sa spotrebovalo. Podľa organizácie majú vyhodené potraviny na svedomí 8-10 % globálnych emisíí skleníkovyých plynov. Každý rok sa na celom svete vyhodí 1,3 miliardy ton potravín, čo predstavuje až jednu tretinu všetkých vyrobených potravín. Ak sa vám potraviny predsa len pokazia, vytrieďte ich do kuchynského odpadu.

"Vianoce by mali byť o čase strávenom s blízkymi, o zamyslení sa nad uplynulým rokom a o odpočinku tela a duše po náročných mesiacoch, ktoré prežívame. Nemali by byť časom bezhraničného konzumu, ktorý ničí našu planétu. Rozvážny a skromný prístup k Vianociam neuberie sviatkom ich čaro. Skôr ho umocní," dodala riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok