Invázia nenásytných predátorov. Na ostrove museli zasiahnuť proti agresívnym žabám

TA3 ČTK
16.12.2021 06:00

Ropuchy sú na Taiwane symbolom prosperity a šťastia. To však neplatí pre invazívny druh, ktorý sa na ostrove začal nečakane šíriť a ohrozovať miestne druhy, medzi ktorými nemá žiadnych prirodzených nepriateľov. Preto desiatky dobrovoľníkov s baterkami v ruke a v ochranných rukaviciach vyrazili v noci na ryžové políčka a do zeleninových záhrad hľadať svoju korisť - ropuchu obrovskú.

Ropuchy
TASR/Oliver Ondráš

Píše o tom agentúra AFP. Títo veľkí jedovatí obojživelníci pochádzajú z Južnej a Strednej Ameriky, odkiaľ sa im však podarilo - často s pomocou ľudí - preniknúť a rozšíriť na také miesta, ako sú Filipíny a predovšetkým Austrália, kde robia poriadny neporiadok. Na Taiwane vo voľnej prírode pozorované neboli - až doteraz. Pred niekoľkými týždňami objavila jedna miestna obyvateľka niekoľko veľkých ropúch potulujúcich sa po komunitnej zeleninovej záhrade a ich fotografiu vložila na internet. To spustilo okamžitý hon na ropuchy.

Jedom by sa mohli otráviť aj psy

"Rýchla a masívna pátracia akcia je pri prvom objavení ropuchy obrovskej kľúčová," uviedol odborník na obojživelníky Lin Čchun-fu z vládneho Ústavu pre výskum endemických druhov. "Ropuchy obrovské sú skutočne veľké a na Taiwane nemajú žiadnych prirodzených nepriateľov," dodal. Tieto ropuchy je jednoduché poznať nielen podľa veľkosti, ktorá môže dosahovať viac ako 50 centimetrov, a váhu 2,5 kilogramu, ale tiež podľa veľkých príušných žliaz, z ktorých vylučujú nebezpečný jed.

Krátko po tom, čo sa zmienená fotografia objavila na internete, sa na miesto ich zisteného výskytu vydala skupina dobrovoľníkov spomedzi ochrancov prírody pod vedením Jang Ťi-jü, vedkyne z Národnej univerzity Dong Hwa. Boli šokovaní, keď v bezprostrednom okolí záhrady našli 27 ropúch obrovských. "Bola som v šoku a zaskočilo ma, že sme ich našli viac ako dvadsať," uviedla Jang Ťi-jü. "Nebude jednoduché sa s nimi vysporiadať. Alarmujúca je predovšetkým prítomnosť mladých jedincov, ktorá ukazuje na to, že sa tu ropuchy obrovské rozmnožujú," dodala.

Ropuchy obrovské sú nebezpečným invazívnym druhom z troch dôvodov. Sú to nenásytní predátori, veľmi rýchlo sa množia a sú jedovaté. Jed ropúch je nebezpečný, napríklad aj pre psov, ktorí by ich mohli olízať alebo do nich zakusnúť.

Miestni farmári ochrancom prírody povedali, že si výskyt nezvyčajne vyzerajúcich ropúch všimli, ale nikam to nehlásili. "Taiwanskí poľnohospodári ropuchy všeobecne ignorujú, alebo ich dokonca vítajú, pretože pomáhajú zbaviť pôdu škodcov a sú tiež symbolom šťastia," uviedla  Jang Ťi-jü. "Ani vo sne ich nenapadlo, že ide o invazívny druh." Dobrovoľníci postupne rozširovali okruh pátrania a dosiaľ odchytili viac ako 200 rôzne veľkých ropúch obrovských.

Symbol bohatstva, dlhovekosti a šťastia

Ropucha obrovská bola od 19. storočia umelo nasadená na mnohé miesta sveta ako prostriedok boja proti poľnohospodárskym škodcom. Medzi časti sveta, kde v súčasnosti žijú zavlečené populácie ropuchy obrovskej patrí Austrália, Florida, Papua-Nová Guinea, Filipíny, japonské ostrovy Ogasawara a Rjúkjú, väčšina ostrovov Karibiku a mnoho ostrovo Pacifiku, vrátane Havajských ostrovov, a Fidži, kde narobili značné škody na miestnych ekosystémoch.

Napriek svojmu bradavičnatému vzhľadu sú ropuchy v čínskej kultúre symbolom bohatstva, dlhovekosti a šťastia. Používajú sa tiež v čínskej medicíne a ich symbol sa bežne využíva v tradičneom čínskom učení feng-šuej na odvrátenie smoly. Až do roku 2016 bolo legálne dovážať ropuchy obrovské na Taiwan ako domácich miláčikov. Vtedy sa predávali za 3000-4000 taiwanských dolárov (90 až 130 eur).

Ochrancovia prírody sa domnievajú, že od času, čo bol ich dovoz zakázaný, začali ľudia chovať ropuchy obrovské na mieste, niektoré z nich mohli utiecť alebo sa ich majitelia zbavili vypustením do prírody. Od veľkého záťahu v teréne nebol žiadny ďalší výskyt hlásený. "Ale či sa nám podarilo túto inváziu zastaviť, budeme s istotou vedieť až budúci rok na jar v období párenia," uviedla Jang Ťi-jü.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok