Viete, čo sú to nurdle? Zabijaky a najhorší toxický odpad, o ktorom ste zrejme nepočuli

TA3/hm
6.12.2021 07:00

Miliardy malých plastových guličiek plávajú oceánom a spôsobujú také škody ako ropné škvrny, no napriek tomu stále nie sú klasifikované ako nebezpečné.

Viete, čo sú to nurdle? Zabijaky a najhorší toxický odpad, o ktorom ste zrejme nepočuli
TASR/AP

Keď sa kontajnerová loď X-Press Pearl v máji v Indickom oceáne vznietila a potopila, Srí Lanka bola zhrozená, že sa 350 ton ťažkého vykurovacieho oleja z plavidla vyleje do oceánu a spôsobí ekologickú katastrofu nedotknutým koralovým útesom a rybolovu v krajine, píše The Guardian.

Našli ich v delfínoch i v ústach rýb

OSN to klasifikovala ako najhoršiu námornú katastrofu na Srí Lanke. Najväčší vplyv však nespôsobil ťažký vykurovací olej. Neboli to ani nebezpečné chemikálie na palube, medzi ktorými boli kyselina dusičná, hydroxid sodný a metanol. Podľa OSN spôsobilo najvýraznejšie škody vysypanie 87 kontajnerov plných plastových pelier vo veľkosti šošovice, tzv. "nurdle". 

Od katastrofy sa "nurdle" vyplavili v miliardách pozdĺž stoviek kilometrov od pobrežia krajiny, a očakáva sa, že sa dostanú na pevninu cez pobrežie Indického oceánu od Indonézie a Malajzie po Somálsko. Na niektorých miestach sa dostali až dva metre hlboko. Našli ich v telách mŕtvych delfínov a ústach rýb. Do oceánu sa vysypalo asi 1680 ton guličiek. Je to doteraz celkovo najviac.

"Nurdle", hovorový názov pre predvýrobné plastové guličky, sú materiálom pre výrobu plastových produktov. Drobné korálky sa vyrábajú z polyetylénu, polypropylénu, polystyrénu, PVC a iných plastov. V závislosti od ich hustoty alebo slanosti vody, sa po tom, ako sa dostanú do prostredia, potopia alebo vznášajú. 

Zvieratá si ich mýlia s potravou

Morské vtáky, ryby alebo divé zvieratá si ich často mýlia s potravou. V prostredí sa rozlomia na nanočastice, ktoré predstavujú ešte komplexnejšie nebezpečenstvo. Z hľadiska váhy sú po prachu z pneumatík druhým najväčším zdrojom mikroznečisťovateľov v oceáne. Každý rok končí v oceáne ohromných 230-tisíc ton týchto guličiek.

Rovnako ako ropa sú "nurdle" trvalo znečisťujúcimi látkami a budú cirkulovať v morských prúdoch a vyplavovať sa na brehy ešte dekády. Sú tiež "toxickými špongiami", ktoré na svoje povrchy nabaľujú toxíny a iné znečisťujúce látky.

"Pelety sú zmesou chemikálií - sú to fosílne palivá," hovorí Tom Gammage z medzinárodnej skupiny Environmental Investigation Agency. "Správajú sa ako toxické špongie. Mnoho toxických chemikálií - ktoré sú v prípade Srí Lanky už vo vode - je hydrofóbnych (odpudzujú vodu), čiže sa zhromažďujú na povrchu mikroplastov."

more plasty krab TASR/AP

"Znečisťujúce látky môžu byť miliónkrát viac koncentrované na povrchu guličiek ako vo vode," hovorí. "Z laboratórnych štúdií vieme, že keď ryba zje peletu, niektoré z týchto látok sa môžu uvoľniť." 

Jedna štúdia zistila, že "nurdle" sa tiež správajú ako "prenášače" baktérií ako E-coli alebo dokonca cholery, keď ich prepravujú z odpadových vôd a poľnohospodárskych odtokov do vôd, kde žijú mäkkýše. Fenomén takéhoto plastového prenášania narastá. "Nurdle" sa však na rodziel od látok ako petrolej, nafta a benzín podľa kódexu nebezpečného tovaru Medzinárodnej námornej organizácie pre bezpečnú manipuláciu a skladovanie nepovažujú za nebezpečné. Aj napriek tomu, že škodlivosť plastových guličiek pre životné prostredie je známa už tri desaťročia. 

Teraz ekológovia spájajú sily so srílanskou vládou, aby z katastrofy X-Press Pearls spravili katalyzátor zmeny. Keď sa nedávno v Londýne stretol výbor na ochranu morského prostredia, výzva Srí Lanky, aby sa "nurdle" považovali za nebezpečné, si získala verejnú podporu. Petíciu podpísalo vyše 50-tisíc ľudí.

Vlani došlo minimálne k dvom podobným incidentom. V Severnom mori sa vysypalo z rozbitého kontajnera nákladnej lode MV Trans Carrier 10 ton peliet, ktoré sa vyplavili na brehoch Dánska, Švédska a Nórska. K podobnej nehode došlo aj v Južnej Afrike, postihlo to 2000 kilometrov pobrežia. Späť sa podarilo vyzbierať len 23 % zo 49 ton, ktoré sa vysypali. V roku 2019 sa do Severného mora vysypalo 342 kontajnerov s plastovými peletami.

Rodiny museli prestať s rybolovom

Povedomie o veľkej hrozby, akú drobné guličky predstavujú, však rastie. Incidentom ako tento, sa dá predchádzať, tvrdia aktivisti. "Potopenie lode X-Press Pearls a únik chemických produktov a plastových peliet do morí Srí Lanky, spôsobili nevýslovné škody na morskom živote," uviedol Hemantha Withanage, riaditeľ Centra pre environmentálnu spravodlivosť na Srí Lanke. Spotreba rýb, hlavného zdroja proteínov pre 40 % Srílančanov, sa drasticky znížila, hovorí. "Bola to obrovská nehoda a nanešťastie od IMO neexistuje žiadne usmernenie."

Klasifikácia "nurdlov" ako nebezpečných, ako je to v prípade výbušnín, horľavých kvapalín a ostatných látok poškodzujúcich životné prostredie, by mohla na ne vzťahovať prísnejšie podmienky prepravy. "Musia byť uložené v podpalubí, v robustnejších obaloch s jasným označením," hovorí Tanya Cox, špecialistka na morské plasty z organizácie Flora & Fauna International.

Pre aktivistov bolo sklamaním, že sa srílanský návrh neprediskutoval. Christina Dixon uviedla, že postoj členov výboru bol zvláštny, a ukázal bezcitné ignorovanie plastového znečistenia z lodí ako hrozby pre pobrežné komunity, ekosystémy a potravinovú bezpečnosť. "Je to jednoducho neakceptovateľné."

Na Srí Lanke medzitým pokračuje čistenie. Niektoré zo 470 korytnačiek, 46 delfínov a ôsmich veľrýb, ktoré sa vyplavili na breh, mali vo svojich telách "nurdle". "Videl som delfíny, ktoré mali v sebe plastové častice. Asi 20-tisíc rodín muselo prestať s rybolovom," uviedol Withanage. "Rybári hovoria, že keď sa ponoria do vody, pelety sa im dostanú do uší. Poškodilo to turizmus, všetko."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok