Začnite správne sedieť a zvýšite si prekrvenie nôh

TA3/bd
14.12.2021 19:00

Ak máte pri sedení studené nohy alebo mravenčenie v chodidlách, môže to byť varovanie pred zlým krvným obehom. Takže už len tak neseďte! Jedna z najúčinnejších vecí, ktoré môžete urobiť, je vstať a začať sa hýbať. No aj počas sedenia môžete cvičiť, ako na to?

Začnite správne sedieť a zvýšite si prekrvenie nôh
FreePik

Dlhodobé sedenie, najmä ak máte prekrížené nohy, môže stlačiť krvné cievy, ktoré zásobujú krvou svaly a nervy nôh. Práve to môže viesť k pocitu mravčenia alebo parestézie, ako aj k slabosti svalov na nohách.

Studené nohy pri sedení

Najčastejšou príčinou je ochorenie periférnych artérií. Vyskytuje sa vtedy, keď ateroskleróza alebo kôrnatenie tepien spôsobená cholesterolom a zápalom vedie k hromadeniu plaku v tepnách nôh. Ochorenie periférnych artérií sa vás môže týkať, ak máte vysoký krvný tlak, cukrovku, vysoký cholesterol alebo viac ako 60 rokov. Cvičením na celkové zlepšenie krvného obehu je kardio. Zrýchli tep a rozprúdi vám krv, ako napr.: 

  • Rýchla chôdza
  • Jogging vonku alebo na bežiacom páse
  • Plávanie
  • Beh, aspoň 30 minút päťkrát týždenne

nohy FreePik

Cviky na stoličke

Jedným z veľkých nebezpečenstiev príliš dlhého sedenia, najmä ak máte ochorenie periférnych artérií, je tvorba krvnej zrazeniny v nohe, hlboká žilová trombóza. Odporúčame preto tieto tipy cvičenia v sede

  • Natiahnite si prekrížené nohy pred seba.
  • Vyhnite sa sedeniu dlhšie ako štyri hodiny na jednom mieste. 
  • Ak máte miesto, pomaly zdvihnite jednu nohu k hrudníku a pustite späť. Potom urobte to isté s druhou nohou. 
  • Počas sedenie otočte členky jedným a potom druhým smerom.
  • Urobte si pumpu tak, že zdvihnete päty z podlahy čo najvyššie. To stiahne vaše lýtkové svaly a posilní prietok krvi. 

Info: Tieto cviky môžete opakovať niekoľkokrát počas každej hodiny sedenia.

nohy FreePik

Aj keď relaxujete, dajte si nohy hore. Vyvýšenie pomáha pri edémoch, opuchoch spôsobených nahromadením prebytočnej tekutiny, ktoré sa zvyčajne vyskytujú v chodidlách, členkoch a nohách. Okrem toho hovorí, že potrebujete kompresné ponožky. Tie pomáhajú zvýšiť prietok krvi, čo zlepšuje zlý obeh. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok