Kedy je bezpečné vrátiť sa k cvičeniu po prechladnutí alebo chrípke?

TA3/bd
4.12.2021 14:00

Cvičenie je zdravá aktivita, ktorá pomáha posilniť váš imunitný systém, ale ak ste chorí, počúvajte svoje telo. Pri návrate k cvičeniu po chorobe postupujte pomaly. Ak sa vrátite príliš skoro alebo neprestanete cvičiť, aj keď ste chorí, môže dôjsť k relapsu alebo k zosilneniu príznakov.

Kedy je bezpečné vrátiť sa k cvičeniu po prechladnutí alebo chrípke?
freepik

Neexistuje žiadny stanovený čas, ktorý treba počkať, kým sa začnete po chorobe hýbať. Keď sa budete cítiť lepšie a vaše príznaky ustúpia, začnite pomaly a pri cvičení venujte pozornosť svojmu telu.

Odpočívajte a zotavujte sa

Odpočinok a starostlivosť o seba pomôže vášmu telu bojovať proti chorobe, takže sa budete cítiť lepšie rýchlejšie. Ak sú všetky vaše príznaky nad krkom, ako je nádcha alebo mierna bolesť hrdla, vo všeobecnosti je bezpečné pokračovať v cvičení s nižšou intenzitou.

cvicenie FreePik

Ak však máte ďalšie príznaky, ako je horúčka, bolesti svalov alebo silný kašeľ, je najlepšie zostať doma a odpočívať. Pretláčanie choroby môže oddialiť vaše zotavenie a ak cvičíte vo fitku alebo na verejnom mieste, riskujete šírenie infekcie na ostatných.

Kedy sa teda môžete vrátiť k cvičeniu po prechladnutí alebo chrípke? To veľmi závisí od toho, ako sa cítite. Ľudia reagujú na choroby rôzne, ale vo všeobecnosti platí, že keď už nemáte horúčku a ostatné príznaky pominú, môžete opäť začať cvičiť. Zotavenie sa z niektorých chorôb môže trvať 10 dní alebo dlhšie, takže buďte so sebou trpezliví.

cvicenie FreePik

Pozor: V mnohých prípadoch môžete prechladnutie alebo menšie ochorenie liečiť doma bez návštevy lekára. Lekársku pomoc vyhľadajte ihneď, ak zaznamenáte:

  • Horúčka, ktorá trvá viac ako dva dni 
  • Dýchavičnosť alebo silná bolesť na hrudníku
  • Kašeľ s hnedým alebo zeleným hlienom
  • Ťažkosti s prehĺtaním
  • Bolesť hrdla, ktorá trvá viac ako dva týždne

Cvičenie po chorobe

V závislosti od závažnosti ochorenia a od toho, ako dlho ste odpočívali, sa môžete cítiť mierne slabí. Začnite na 50 percentách vašej normálnej úrovne intenzity a trvania pri návrate k cvičeniu po chorobe.

cvicenie FreePik

Pomaly zvyšujte trvanie a intenzitu tréningu, až keď sa budete cítiť lepšie. Venujte veľkú pozornosť svojej hmotnosti a úrovni hydratácie, pretože ste mohli byť dehydrovaní, keď ste boli chorí. Ak ste schudli počas choroby, pred cvičením s vysokou intenzitou sa uistite, že ste váhu opäť nabrali.

Je v poriadku cvičiť počas užívania voľne predajných liekov, ako sú protizápalové lieky, antihistaminiká a nosové spreje, ktoré vám môžu pomôcť cítiť sa lepšie. Zostaňte hydratovaní a prestaňte cvičiť, ak sa začnú vracať závažnejšie príznaky.

Témy: choroba
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok