Zvýšte si dobré hladiny cholesterolu za pár dní. Takto zareaguje srdce

TA3/bd
9.9.2021 09:10

Hladina cholesterolu je dôležitým ukazovateľom zdravia srdca. Pre HDL cholesterol alebo „dobrý“ cholesterol sú lepšie vyššie hladiny.

Zvýšte si dobré hladiny cholesterolu za pár dní. Takto zareaguje srdce
FreePik

Lipoproteínový cholesterol s vysokou hustotou (HDL) je známy ako „dobrý“ cholesterol, pretože pomáha odstraňovať iné formy cholesterolu z vášho krvného obehu. Vyššia hladina HDL cholesterolu je spojená s nižším rizikom srdcových chorôb. Cholesterol je voskovitá látka, ktorá sa nachádza vo všetkých vašich bunkách a má niekoľko užitočných funkcií, vrátane pomoci budovať bunky vášho tela. Prenáša sa krvným obehom pripojeným k proteínom. Tieto proteíny sa nazývajú lipoproteíny.

Cholesterol s nízkou hustotou 

Vysoké hladiny lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL) sa môžu nakoniec hromadiť v stenách vašich ciev a zúžiť priechody. Niekedy sa v zúženom priestore môže vytvoriť zrazenina, ktorá uviazne a spôsobí infarkt alebo mozgovú príhodu. Preto je LDL cholesterol často označovaný ako „zlý“ cholesterol.

cholesterol FreePik

Cholesterol s vysokou hustotou

HDL cholesterol je často označovaný ako „dobrý“ cholesterol. HDL zachytí prebytočný cholesterol vo vašej krvi a odvedie ho späť do pečene, kde sa rozloží a odstráni z vášho tela. Ak máte vysokú hladinu LDL a nízku hladinu HDL cholesterolu, lekár sa pravdepodobne najskôr zameria na zníženie vášho LDL cholesterolu. Lieky známe ako statíny sú najbežnejšou liečbou vysokého LDL cholesterolu.

Optimálne hladiny 

Hladiny cholesterolu sa merajú v miligramoch (mg) cholesterolu na deciliter (dl) krvi alebo milimóloch (mmol) na liter (L). Pokiaľ ide o HDL cholesterol, vyššie čísla sú lepšie. Do určitej miery majú ľudia, ktorí majú prirodzene vyššie hladiny HDL cholesterolu, nižšie riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody. Nie je jasné, či rovnaký prínos platí aj pre ľudí, ktorí si pomocou liekov zvyšujú hladinu HDL.

cholesterol FreePik

Ukázalo sa, že zmeny životného štýlu, ktoré zvyšujú HDL, ako napríklad viac sa hýbať, prestať fajčiť alebo zlepšiť stravu, znižujú riziko srdcových infarktov. Avšak lieky, ktoré špecificky zvyšujú hladiny HDL, neznížili počet srdcových infarktov. Je zvláštne, že ľudia, ktorí majú prirodzene extrémne vysoké hladiny HDL - nad 100 mg/dl (2,5 mmol/l) - majú vyššie riziko srdcových chorôb. Príčinou môžu byť genetické faktory.

Životný štýl

Hladiny HDL sú zvyčajne nižšie u ľudí s metabolickým syndrómom - skupinou chorôb, ktoré zahŕňajú obezitu, zvýšený krvný tlak a vysokú hladinu cukru v krvi. Okrem toho, že vám fyzická aktivita pomôže schudnúť, môže znížiť hladinu triglyceridov, najbežnejšieho druhu tuku vo vašom tele a súčasne zvýšiť hladinu HDL. Výhody je možné vidieť už pri 60 minútach stredne intenzívneho aeróbneho cvičenia týždenne.

cholesterol FeePik

Čo sa týka stravy, snažte sa vyhýbať trans tukom, pretože môžu zvýšiť LDL cholesterol a znížiť hladinu HDL cholesterolu. Potraviny ako sú koláče a sušienky, často obsahujú trans tuky, rovnako ako väčšina vyprážaných potravín a niektoré margaríny. Obmedzte tiež nasýtené tuky, ktoré sa nachádzajú v mäse a plnotučných mliečnych výrobkoch. Ak fajčíte, nájdite spôsob, ako s tým prestať. Fajčenie znižuje hladinu HDL, najmä u žien, a zvyšuje hladiny LDL a triglyceridov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok