Živý alebo umelý? Slovenskí predajcovia vyvracajú mýtus o stromčekoch a odlesňovaní

TA3/hm TASR
12.12.2021 09:00

Každoročná dilema. Kúpiť si umelý stromček, ktorý bude slúžiť roky, alebo zostať pri živom, ktorý vyhodíme po Troch kráľoch? Slovenskí predajcovia i odborníci sa zhodujú, že živý stromček - či už rezaný, alebo v kvetináči, je ekologickejší. Aby ste znížili jeho dopad na životné prostredie, využiť by ste ho mali aspoň desaťkrát.

Živý alebo umelý? Slovenskí predajcovia vyvracajú mýtus o stromčekoch a odlesňovaní
TASR/Dano Veselský (ilu)

Podľa spravodajského servera The Guardian sa očakáva, že britské domácnosti tento rok nakúpia až osem miliónov živých stromčekov, no s rastúcimi obavami o klimatickú krízu, sa mnohí zákazníci zamýšľajú aj nad tým, či je vôbec táto alternatíva zelenšia. To, ktorý vianočný stromček je udržateľnejším závisí od okolností, hovorí senior analytička udržateľnosti z organizácie Priatelia Zeme Clare Oxborrow. "Pre tých, ktorí už vlastnia umelý stromček, je vhodnejšie naďalej ho používať a nekupovať nový. Každoročným používaním tých istých dekorácií, je možné množstvo odpadu znížiť na minimum."

Vyberte si stromček, ktorý vyrástol bližšie

Podľa organizácie Carbon Trust je približne dvojmetrový umelý stromček zodpovedný za asi 40 kilogramov emisií skleníkových plynov, čo znamená, že ho musíte použiť aspoň desaťkrát, aby bol jeho dopad na životné prostredie nižší ako pri kúpe živého stromčeka každý rok. Závisí to tiež od materiálov použitých v umelom stromčeku. Asi dve tretiny uhlíkovej stopy umelého vianočného stromčeka tvoria plasty, z ktorého je vyrobený. Ak si chcete kúpiť umelý, mali by ste vyhľadať taký, ktorý je vyrobený z recyklovaných materiálov alebo z druhej ruky, navrhuje organizácia.

Ak máte záujem o živý rezaný stromček, Britská asociácia pestovateľov vianočných stromčekov radí vybrať si stromček, ktorý vyrástol niekde vo vašom v okolí. Na webovej stránke bctga.co.uk nájdete adresár, ktorý vám pomôže nájsť spoločnosť tam, kde žijete. "Kúpte si stromček od lokálneho pestovateľa, ktorý ho vypestoval na svojom pozemku," odporúča predseda BCTGA Hans Alexandersen. "Ak ich pestovali v niekde ďaleko a boli prevezené z bodu A do bodu B, "najazdíte" s tým stromom mnoho kilometrov".

Trendom je aj prenájom stromčekov

V posledných rokoch vzrástla ponuka doma pestovaných vianočných stromčekov, čo umožnilo vyhnúť sa ich dovozu. Najobľúbenejšou voľbou je nórska jedľa, ktorá je preferovaná pre jej husté, košaté a mäkké ihličie, ktoré opadáva pomalšie ako tradičný nórsky smrek. Populárnou alternatívou pre ľudí, ktorým záleží na ich vplyve na životné prostredie, no uprednostňujú na Vianoce živý stromček, sa stali prenájmy ihličnanov, hovorí Oxborrow. Po tom, ako stromček po sviatočnom období vrátia predajcovi, stromy presadia a môžu tak byť znovu o rok použité k prenájmu. Navrhuje tiež preskúmať ponuku stromčekov v kvetináčoch. "Tí, ktorých zaujíma záhradkárčenie, by si stromček v kvetináči mohli priamo kúpiť, a starať sa oň celý rok, čo sa vypláca už s prvým použitím."

Zatiaľ čo prenájom stromčeka môže byť lacnejší ako jeho kúpa, Alexandersen je skeptický aj voči modelu, kedy sa so stromčekmi najazdia kilometre navyše, no aj to, ak zahynie v dôsledku nesprávnej starostlivosti. Ak má byť potom stromček zasadený vonku, je potrebné ho držať ďalej od zdrojov tepla a v interiéri by nemal zostať viac ako dva týždne. Jeho vlastná spoločnosť Hans Christmas Andersen, ktorá má farmy v Surrey a v Kente, každý rok vyrúbe asi desatinu z 800-tisíc stromov, pričom každý vyrúbaný strom nahradí novým.

vianoce vianočný stromček ozdoby sviatok 1140 px (SITA/Marko Erd) vianoce vianočný stromček ozdoby sviatok 1140 px (SITA/Marko Erd)

"Nechodíme do lesa a nerúbeme stromy odtiaľ," hovorí. "Tieto stromy sme vysadili na rezanie a prostredie, ktoré vytvárajú pre divo žijúce zvieratá je úžasné." BCTGA odporúča spotrebiteľom si počkať pred kúpou tak dlho ako môžu.

Slovákov zaujímajú stromčeky v kvetináči

Podľa Alojza Gaža zo Záhradného centra Kulla v Bratislave, ktoré nakupuje vianočné stromčeky v Dánsku, sa vkus Slovákov rokmi nezmenil. Vo väčšej miere preferujú rezané stromčky. Posledné roky cítiť mierny nárast záujmu o živé stromčeky pestované v kvetináči. Rozdiely sú však aj medzi nimi, a to v kvalite a možnosti sadenia. 

"Mnohí predajcovia predávajú stromčeky s urezanými koreňmi," hovorí Gažo s tým, že po presadení majú veľmi malú šancu na prežitie. V ponuke záhradného centra majú preto len stromčeky, ktoré sú už priamo pestované v kvetináči, nemajú narušenú koreňovú sústavu, a je veľká pravdepodobnosť, že sa pri výsadbe uchytia. Ako poznamenal, dôležitá je aj samotná starostlivosť o stromček od zakúpenia až po jeho zasadenie. Živý stromček je podľa neho rozhodne ekologickejší. Ako uviedol, vianočné stromčeky sa pestujú na plantážach a za každý vyrezaný stromček sa sadí minimálne jeden ďalší. Po sviatkoch sa ekologicky likvidujú, úžitok z nich môžu mať aj zvieratá v ZOO. Plastový stromček zaťažuje prírodu počnúc jeho výrobu až po likvidáciu.

Predajca vyvracia mýtus o odlesňovaní

Juraj Novotný zo Silver Tree sa venuje predaju vianočných stromčekov prvú sezónu. Podľa jeho slov prevláda záujem o rezané, vyšší dopyt je aj o stromčeky v kvetináči. "Je to v pomere 60:40," uviedol pre TA3. Živý stromček považuje za ekologickejší, pričom sa odvoláva na britskú organizáciu Carbon Trust. "Vianočné stromčeky sú pestované na plantážach na to určených od začiatku a neprispievajú k odlesňovaniu. Vypestovať ho trvá aj desať rokov, počas ktorých vyprodukujú veľké množstvo kyslíka," hovorí. Pri umelých reálne nevieme, v akých podmienkach sa vyrábali, a či sa napríklad pri ich výrobe nevyužila detská práca. 

Stromčeky, ktoré predávajú pochádzajú z Dánska, ktoré je najväčším pestovateľom vianočných stromčekov. Najväčší dopyt je po jedličkách. "Z 30 doručených stromček sú väčšinov len jeden alebo dva smreky. Jedlička neopadáva, smrek dosť, a to ľuďom prekáža. Jedlička skôr vyschýňa. Veľa ľudí má deti, smrek je tiež pichľavý na dotyk. Skôr však ide o opadávanie," hovorí predajca s tým, že osobne smrek považuje za krajší. Z vlastnej skúsenosti hovorí, že niektorí zákazníci sú ochotní investovať do viacerých vianočných stromčekov so stojanom, a pokojne zaplatia aj sto eur. Ide však o ojedinelé prípady. 

V prípade stromčekov v kvetináčoch si ich zákazníci zväčša ponechajú. Zasadia ich buď v záhrade, alebo ak bývajú v byte, podarujú ich známym. "Včera som mal zákazníka, ktorý hovoril, že on si takto kupuje vianočný stromček v kvetináči každý rok. Potom si ho posadí, a aspoň takto prispeje do prírody," uviedol a pripomenul, že pri stromčeku v kvetináči je dôležitá starostlivosť.

Dopyt po stromčekoch v kvetináči vzrástol, záujem je naďalej aj o tie rezané TASR/Radovan Stoklasa

Plantáže sú aj na Slovensku

S predajom začali už aj Lesy SR, ktoré ponúkajú živé stromčeky zo slovenských lesov. Ponúka ich na predaj deväť odštepných závodov - Beňuš, Čadca, Čierny Balog, Liptovský Hrádok, Revúca, Slovenská Ľupča, Šaštín, Topoľčianky a Žilina, aj špecializovaný semenársky OZ Semenoles. Predaj stromčekov realizuje vo svojom sídle v Liptovskom Hrádku a v škôlkarských strediskách. Ponuka stromov závisí najmä od toho, aké lesy závod obhospodaruje, prípadne či má k dispozícii plantáž vianočných stromčekov. "Napríklad OZ Šaštín tradične predáva borovicu lesnú z prerezávok, na Horehroní sú smreky a jedle taktiež z výchovných zásahov a OZ v Topoľčiankach má v správe vlastnú plantáž," vymenúva generálny riaditeľ. Najviac stromčekov však každoročne predá OZ Semenoles.

"Naše stromčeky pochádzajú z plantáží a ich kvalite zodpovedá aj cena, ktorá sa tento rok pohybuje od 15 do 30 eur za kus. V ponuke sú smrek omorikový, pichľavý a jedľa nordmannova (kaukazská)," priblížila Katarína Chválová, poverená vedením ekonomicko-obchodného úseku Semenoles.

O niečo lacnejšie sú stromčeky z výchovných zásahov – prerezávok uskutočnených v lesných porastoch. Také si záujemcovia môžu zakúpiť napríklad v Liptovskom Hrádku. "OZ Liptovský Hrádok v minulých rokoch vianočné stromčeky nepredával. Na expedičnom sklade sme na skúšku pripravili 120 kusov jedličiek a smrekov z prerezávok. Uvidíme, aký bude záujem," dodal pestovateľ OZ Liptovský Hrádok Milan Krajčí.

Ceny stromov sa v jednotlivých krajinách líšia, ale v súvislosti s rastúcimi nákladmi by mali zákazníci v Británii očakávať, že tento rok zaplatia za stromček asi o päť percent viac, keďže pestovatelia do toho zahŕňajú vyššie náklady na hnojivá, palivo aj prácu. "Počas roka sme mali mnoho výdavkov," hovorí. Na jeho farmách vzrástla cena dvojmetrovej jedle alebo smreka o päť libier na 60, resp. 35 libier. "S brexitom a vírusom, sa veci skomplikovali, museli sme platiť viac vrátane práce zamestnancov."

Pri rozklade na skládke sa uvoľňuje metán

To, ako naložíte so živým stromčekom je dôležitejšie ako to, odkiaľ pochádza alebo to, ako ste ho dostali k vám domov. Ak skončí na skládke, vplyv na životné prostredie to má oveľa horší, pretože sa pri jeho rozklade uvoľňuje metán.

Väčšina samospráv v Británii, ale aj na Slovensku, v súčasnosti ponúka zber vianočných stromčekov, ktoré rozdrvia a použijú v záhradách alebo parkoch. Ak to nie je možné, niektoré spoločnosti vám stromček priamo doma rozomelú na mulč. Ak máte mulčovačku, môžete tak ako urobiť aj sami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok