Imelo, vianočná ruža či kaktus: Poznáte symboliku týchto a iných sviatočných rastlín?

TA3/zm
9.12.2021 08:00

S adventným obdobím je spojených niekoľko rastlín ako napríklad imelo či vianočná ruža alebo vianočný kaktus. Poznáte príbehy rastlín, ktoré sú okrem ihličnatých stromčekov symbolmi sviatkov?

Imelo, vianočná ruža či kaktus: Poznáte symboliku týchto a iných sviatočných rastlín?
Unsplash/Paul Zoetemeijer

Magická moc imela sa môže stratiť, ak ho nezavesíte. Vianočná ruža nám má pripomínať betlehémsku hviezdu, ktorá na oblohe žiarila pred Ježišovým narodením. A pichliače na listoch cezmíny slúžia na ochranu domova. Toto sú len jedny z mnohých tradícii, prečo sa nám so sviatkami spájajú určité rastliny.  

Imelo nepatrí do vázy

Hoci sa s Vianocami imelo neodmysliteľne spája, nie je to v skutočnosti slovenská tradícia a imelo ako symbol sviatkov k nám prišlo približne pred sto rokmi z Anglicka. Starí Kelti považovali túto rastlinku za posvätnú a vešali si ju do svojich príbytkov. Imelo nikdy nedávajte do vázy, podľa povestí by stratilo svoju magickú silu. Tradície tiež hovoria, že by sa malo v domácnosti vešať na Štedrý deň a nechať domov ochraňovať po celý rok.

Vianočná ruža Pixabay

Ako betlehémska hviezda  

Vianočná ruža alebo hviezda je exotickou rastlinou, a tak je zrejmé, že tak ako imelo, ani táto červená, biela či ružová kvetina nemá pôvod v našich končinách. Pochádza z Mexika a starí Aztékovia používali jej kvety ako farbivo i prírodné liečivo. S Vianocami sa spája už od 16. storočia a má krásny príbeh. Vraj keď sa narodil Ježiško, chcelo u chudobné dievča doniesť nejaký dar, ale nemalo naň peniaze. Anjel jej preto vnukol myšlienku, aby zobrala semienka pri ceste a dala ich na oltár. Z nich vykvitla vianočná ruža ako symbolika betlehémskej hviezdy.   

Cezmína Pexels/Lum3n

Pichľavé listy chránia domov

Po stromčeku a imele je práve cezmína najčastejším rastlinným symbolom božích sviatkov. Červené bobule a zelené listy farebne ladia k tradičným Vianociam. Pichľavé listy má podľa legendy preto, aby ochraňovala v dome radosť, zdravie a šťastie.  So sviatkami sa spájala roky po celom svete. Rimania ju sadili okolo svojich domov, budhisti ju uctievali ako posvätnú rastlinu a Indiáni si z nej robili ozdoby.  

Vianočný kaktus Pixabay

Vianočný kaktus

Kaktusy sa nám spájajú skôr s tropickým podnebím horúcim počasím, ale keďže tento konkrétny druh kvitne práve v netradičnom zimnom období, dostal ľudový názov vianočný kaktus. Naše izby zdobí už vyše sto rokov, ale v skutočnosti okrem názvu nemá s Vianocami nič viac spoločné.

Barborky pre šťastie

Starý, pôvodne pohanský zvyk našich predkov bolo odrezávanie konárikov z ovocných stromov, ktoré sa rezali práve na Barboru a dávali sa do vody. Deň, na ktorý rozkvitli, znamenal, že taký mesiac v ďalšom roku bude pre rodinu šťastný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok