Čo pozerať cez sviatky? Máme pre vás 10 tipov na filmy i rozprávky

TA3/kj
19.12.2021 11:00

Bez niektorých filmov si už ani nevieme predstaviť Vianoce. Tri oriešky pre Popolušku, Pelíšky, Mrázik či Sám doma sú každoročne na programe mnohých domácností. Chcete si však pozrieť aj niečo iné? Prinášame vám tipy na filmy i rozprávky, ktoré vám spríjemnia sviatočné obdobie.

Čo pozerať cez sviatky? Máme pre vás 10 tipov na filmy i rozprávky
Profimedia

Nesú so sebou pozitívne posolstvo, rozosmejú, niektoré donútia aj zamyslieť sa. Trochu čarovnej atmosféry môžete vo vašich obývačkách nasať aj cez tieto filmy.

Vianočná kronika (The Christmas Chronicles - 2018)

V tomto filme je severný pól skutočnou dieľňou na darčeky pre deti z celého sveta a Kurt Russell je Santa Claus. Do jeho saní sa však tajne skryjú dve deti Kate a Teddy, ich tajomstvo ale dlho nevydrží a sane havarujú. Následne ich čaká divoká jazda s jediným cieľom - zachrániť Vianoce.

Russell je v tomto príbehu skutočne uveriteľný Santa Claus so svojským humorom. Určite sa nebudete nudiť. Film má navyše aj druhú časť (The Christmas Chronicles 2), ktorá vám ukáže viac zo zákutí Santovej dielne i usilovných škriatkov.

Klaus (2019)

Rozprávku zo španielskej produkcie si zamilujete, na príbeh Santa Clausa sa totiž pozerá trochu inak. Odohráva sa ďaleko za polárnym kruhom v mestečku mrzutých ľudí. Na okraji žije samotársky výrobca hračiek Klaus, ktorý nadviaže nezvyčajné priateľstvo s poštárom. To napokon prerastie do spolupráce, ktorá sa pretaví do jednej z najznámejších legiend. Zimná vianočná rozprávka je plná snehu, humoru i mnohých emócií. Dojme aj dospelých.

Prázdniny (The Holiday - 2006)

Romantika, zasnežená krajina i komplikované vzťahy. To sú Prázdniny, v ktorých sa dve ženy dohodnú, že si na Vianoce vymenia svoje domovy. Amanda ochádza z vily v Los Angeles do malého domčeka v Anglicku. Iris zase odchádza zo svojho útulného domova do luxusu. Nejde však o žiaden naivný romantický príbeh, ale o milú pripomienku toho, že na zmenu nikdy nie je neskoro. Film má herecké obsadenie, ktoré nesklame a atmosféru, ktorá vás naladí na Vianoce.

Vianočná koleda (A Christmas Carol - 2009)

Vianočná klasika, za ktorou stojí Charles Dickens, bola sfilmovaná do mnohých podôb. Za povšimnutie stojí aj tá z roku 2009, ktorá svojou nevšednou grafikou pripomína rozprávku a film zároveň. Je určená však skôr pre dospelého diváka.

Stvárnenie jedného z najznámejších príbehov si vzal do rúk Robert Zemeckis, hlavnú postavu mrzutého Scroogea stvárnil Jim Carrey. Zaujme nielen príbeh, ale aj technológia, ktorou bol stvárnený. Tá snímala pohyby hercov, ktoré následne pretavili do virtuálnej podoby.

Polárny expres (The Polar Express - 2004)

Podobnou technikou vznikol aj ďalší animovaný film Roberta Zemeckisa, kde hlavnú rolu stvárnil Tom Hanks. Rozpráva príbeh chlapca Chrisa, ktorý už pomaly prestáva veriť na Vianoce. V noci 24. decembra ho však zobudí zvláštny hluk - príchod Polárneho expresu. Chlapec napokon nastúpi a tak sa začína jeho dobrodružná cesta na severný pól. Čaro Vianoc, priateľstva i viery v zázraky sa spája vo filme, ktorý má v sebe odkaz aj pre dospelých.

Život je krásny (It´s a Wonderful Life - 1946)

Čiernobiely film, ktorý doslova valcuje americké rebríčky vianočných filmov, bol dokonca nominovaný na Oscara v piatich kategóriách. Režisér Frank Capra zaň získal Zlatý glóbus.

Film rozpráva príbeh Georgea Baileyho, ktorý sa dostane do ťažkej životnej situácie a uvažuje aj o samovražde. Na poslednú chvíľu však zasiahne Clarence, jeho strážny anjel. Ten mu ukáže, ako by vyzeral svet, keby sa George nikdy nenarodil. Frank Capra natočil príbeh o obyčajných ľuďoch, ktorí si aj v čase krízy vedia pomôcť.

Láska nebeská (Love Actually - 2003)

Lásku nebeskú tvorí niekoľko príbehov jednotlivých postáv, ktoré na prvý pohľad spolu nesúvisia. V konečnom dôsledku ich však spájajú vzťahy medzi sebou. Mnohí od tohto filmu očakávajú len ďalšiu romantickú vianočnú komédiu, má však v sebe príbehy, ktoré vás dojmú i pobavia, a jedinečné postavy rôznych charakterov.

Princ a Večernica (1978)

Libuše Šafránková vo filme Václava Vorlíčka stvárnila rolu rozprávkovej Večernice podľa knižnej predlohy Boženy Němcovej. Aby si princ získal lásku Večernice, musí podniknúť dlhú a strastiplnú cestu, počas ktorej sa stretne s mnohými nástrahami i s mocným čarodejníkom Mrakomorom.

Vianočný príbeh (A Christmas Story - 1983)

Vianočná komédia z 80. rokov, pri ktorej sa zabavia deti aj dospelí. Malý Ralph má len jedno vianočné prianie, pod stromček chce vzduchovku. Mamu na jej kúpu však nepresvedčil, a tak to skúša u Santa Clausa. Každý ho pritom varuje, že si vystrelí oko. Rozbalí si napokon svoj vytúžený darček?

Film je založený na polofiktívnych anekdotách Jeana Shepherda v jeho knihe z roku 1966. Aj keď v našich končinách je menej známy, v zahraničí sa drží na popredných miestach v rebríčkoch vianočných klasík.

Princezná so zlatou hviezdou na čele (1959)

Voľná adaptácia ľudovej slovenskej rozprávky sa dočkala milého filmového spracovania už v 50. rokoch. Krásna princezná Lada utečie z kráľovstva pred Kazisvetom, ktorý žiada, aby sa stala jeho ženou. Skrýva ju sivý myší kožúšok, v ktorom si napokon nájde prácu ako pomocníčka v kuchyni. Rozprávku ozvláštnil veršovaný scenár i piesne. Dodnes je klasikou, ktorá sa dostane na televízne obrazovky najmä počas Vianoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok