Tento rok budú dokonalé: Upečte si medovníky podľa tajomstiev profesionálnych pekárok

TA3/zm
15.12.2021 08:00

Dali sme do kopy všetky triky profesionálnych pekárok, ako pripravujú vianočné medovníky, a vďaka nim si ich môžete upiecť i vy. Tento rok nehrozí, že budú tvrdé ako skala, alebo že sa bude mrviť cesto.

Tento rok budú dokonalé: Upečte si medovníky podľa tajomstiev profesionálnych pekárok
Pexels/Pavel Danilyuk

Ak pri pečení dodržíte nasledovné zásady, výsledkom budú tie najlepšie vianočné medovníky, ktoré ste kedy rodine či návšteve servírovali.

Nie je múka ako múka

Základom medovníkov, ako aj väčšiny iných koláčov, je múka. V tomto prípade by ste si mali dať záležať na výbere. Podľa väčšiny receptov treba použiť hladkú, ale aj v tej sú rozdiely. Hladká múka 00 Extra je v prípade medovníkov ťažšia na spracovanie, preto si radšej voľte typ T 650. Potom je už jedno, či dáte prednosť pšeničnej alebo ražnej.

Druhá dôležitá vec je, aby bola múka izbovej teploty, preto ak máte doma chladnú špajzu, pred pečením ju z nej vyberte a nechajte ohriať.

A do tretice, tajný trik top pekárok, ak máte doma zásoby múky, na medovníky voľte tú najstaršiu. Ak je odstáta napríklad tri mesiace, je zároveň zbavená vlhkosti, a tým pádom pre tento typ koláčov vhodnejšia.

Sypké ingrediencie preosejte

Zdanlivo zbytočný krok, ale aj s ním je spojená výsledná chuť. Všetky sypké prísady ako je múka, kypriaci prášok, cukor alebo korenie, najskôr preosejte. Vďaka tomu sa všetko prevzdušní a vaše medovníky budú krásne nadýchané.  

Mimochodom, ak si môžete zvoliť, čím medovníky nakypríte, najideálnejšia je jedlá sóda. Po nej nasleduje cukrárske droždie a až potom prášok do pečiva.  

Nástrahy cesta

Všetko je pripravené na to, aby ste získali dokonalé cesto. Aj v tomto kroku pečenia však mže nastať niekoľko nečakaných problémov. Jeden z nich si možno spôsobujete samy, aj pri príprave a vaľkaní cesto prevraciate. Pomúčený povrch medovníka potom môže v rúre prihorieť a ešte väčší problém nastane pri zdobení.

Príliš lepivé cesto zas zachránite tým, že pridáte múku. Ak sa zmes drobí, tak to vyrieši vaječné bielko.

Medovníky Pexels

Za horúca

Medovníčky sú upečené a v tomto kroku by sa to tiež mohlo pokaziť, čo ale nehrozí, ak si osvojíte nasledujúce rady.

Po vytiahnutí z rúry dajte medovníky z plechu dole ešte horúce. Pomôžte si príborovým nožom a uložte ich na rovnú drevenú dosku.

Pre výsledný lesk opäť musíte pracovať za horúca a medovníky v tomto štádiu potrieť rozšľahaným  vajíčkom. Tento krok je obzvlášť dôležitý, najmä ak medovníky nezdobíte.

Mäkké a vláčne

A napokon je tu údržba. Hoci veríme, že takto perfektné medovníky zmiznú z taniera veľmi skoro, predsalen máme tip, ako ich udržať mäkké a vláčne. Uskladnite ich vo vzduchotesnej nádobe a pridajte do nej kôrku z chleba Tá pomôže celý proces mäknutia urýchliť.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok