Za žalúdočné polypy si často môžeme sami, riziko vzniku rakoviny žalúdka je veľké

TA3/bd
6.12.2021 18:00

Žalúdok je iba jeden z mnohých orgánov zapojených do trávenia. Riedi jedlo, ktoré zjete, tráviacimi šťavami, potom ho presunie do čriev na ďalšie rozloženie. Ak sa po ceste vyskytnú problémy, ako je zápal, na svete sú nepríjemné žalúdočné polypy.

Za žalúdočné polypy si často môžeme sami, riziko vzniku rakoviny žalúdka je veľké
FreePik

Faktory, ktoré ovplyvňujú zdravie vášho tráviaceho systému, zahŕňajú neliečené infekcie, zdravotné ťažkosti, stravu a životný štýl. Tieto faktory môžu spôsobiť zápal v žalúdku, čo vedie k tvorbe polypov. Zdravé stravovacie návyky sú jedna z najlacnejších možností nápravy. Zdravá strava vždy pomáhala znížiť riziko vzniku žalúdočných problémov, polypov a komplikácií tráviaceho systému.

Ako vznikajú?

Zápal buniek, ktoré lemujú váš žalúdok alebo mutácie v bunkách tvoria masy alebo tzv. polypy. Vo všeobecnosti sa polypy tvoria zriedkavo a zostávajú benígne. Riziko ich tvorby zvyšujú bakteriálne infekcie, gastritída alebo užívanie liekov na liečbu iných tráviacich problémov, ako je reflux. Ak sú polypy výsledkom mutácií žľazových buniek v žalúdku, zvyšuje sa riziko malígnych buniek, čo však pri polypoch žalúdka nie je bežné.

zaludok FreePik

Symptómy žalúdočných polypov sa nemusia objaviť, kým sa postupne nezväčšia a nevytvoria vredy. Bolesť brucha, krvácanie do žalúdka a nevoľnosť alebo vracanie sa môžu prejaviť až s veľkými polypmi žalúdka. Liečbou je endoskopické odstránenie, ktoré však nie je trvalé. Polypy sa môžu vrátiť, ak máte problémy s opakujúcou sa gastritídou.

Diéta, polypy a gastritída

Diétne návyky nemusia nevyhnutne spôsobiť tvorbu žalúdočných polypov, ale gastritída môže – a v tomto stave zohráva úlohu strava. Gastritída je výsledkom dráždivých látok, ktoré spôsobujú zápal sliznice žalúdka. Vysoko kyslé potraviny alebo nápoje ako káva, ovocné šťavy s kyselinou citrónovou, baktérie ako salmonela alebo E. coli z kontaminovaných potravín a nadmerné užívanie alkoholu môžu podráždiť váš žalúdok. Ak máte gastritídu, lekár vám bude zrejme tiež testovať polypy žalúdka. Neliečená gastritída s polypmi žalúdka môže zvýšiť riziko vzniku rakovinových polypov.

zelenina FreePik

Ovocie a zelenina

Ovocie a zelenina obsahujú vlákninu, ktorá vyživuje zdravé tráviace baktérie a antioxidanty z vitamínov. Antioxidanty neutralizujú škodlivé molekuly voľných radikálov, ktoré ovplyvňujú abnormálny rast buniek vo vašom žalúdku. Jablká, listová zelenina, tekvica a paprika prispievajú k dobrej kondícií zdravia tráviaceho traktu. 

zelenina FreePik

Do stravy by ste mali zahrnúť aspoň 5 porcií ovocia a zeleniny denne. Vyhnite sa alebo obmedzte porcie ovocia s vysokou kyslosťou, ako sú pomaranče alebo grapefruity, aby ste minimalizovali podráždenie žalúdka. Vyhýbajte sa aj nakladanej zelenine, pretože môže zvýšiť riziko rakoviny žalúdka.

Veľa vlákniny

Celozrnné potraviny a odrody fazule sú bohaté na vlákninu a vysoký obsah vitamínov B, ktoré podporujú normálne tráviace funkcie. Vyberte si pšeničný chlieb alebo cestoviny, cereálie s otrubami, hnedú ryžu a výrobky z jačmeňa namiesto rafinovaných bielych obilnín s menším množstvom vlákniny a živín. 

potraviny chladnicka FreePik

Potraviny, ktoré obmedziť

Tučné červené mäso, vyprážané jedlá, mliečne výrobky a spracované potraviny sa nestrávia ľahko, zvyšujú produkciu žalúdočnej kyseliny a môžu spôsobiť podráždenie výstelky žalúdka. Nahraďte potraviny s vysokým obsahom tuku čerstvými rybami, pečenou hydinou, nízkotučnými mliečnymi výrobkami a olivovým olejom, aby ste minimalizovali svoj denný príjem tukov. Obmedziť treba sýtené nápoje a nápoje s vysokým obsahom kofeínu. 

Info: Vždy sa poraďte so svojím lekárom o diétnych pokynoch na základe vášho špecifického stavu a nutričných potrieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok