Zmenili ste zo dňa na deň stravu? Očakávajte čudné správanie žalúdka a čriev

TA3/bd
19.10.2021 18:00

Kedykoľvek zmeníte spôsob stravovania, môžu sa u vás objaviť gastrointestinálne symptómy ako je podráždený žalúdok. Tráviace problémy spôsobujú rôzne faktory, medzi ktoré patrí nevoľnosť, hnačka a bolesti brucha.

Zmenili ste zo dňa na deň stravu? Očakávajte čudné správanie žalúdka a čriev
FreePik

Aj plyny, zvýšené množstvo vlákniny a prítomnosť umelých sladidiel môžu hrať úlohu pri rozvoji podráždeného žalúdka. Aby ste sa uistili, že nie je žiadny iný dôvod, prečo vás bolí brucho, konzultujte zmenu stravy so svojím lekárom.

zelenina FreePik

Potraviny vytvárajúce plyny

Ak vaša nová strava znamená zvýšenie množstvo ovocia, zeleniny, strukovín a celozrnných produktov, môže sa vám zvýšiť aj plynatosť. Plyn je normálnym javom počas trávenia, ale konzumácia určitých potravín môže spôsobiť tvorbu jeho väčšieho množstva. Plyny môžu spôsobiť nadúvanie, bolesť a kŕče v bruchu, ktoré sa vám uvoľnia pri stolici, pri grganí a pod. Medzi bežné potraviny tvoriace plyn patrí brokolica, karfiol, ružičkový kel, jablká, hrušky, cibuľa, fazuľa a celozrnné produkty. 

zaludok FreePik

Viac vlákniny

Samozrejme, aj zvýšený príjem vlákniny môže spôsobiť podráždenie žalúdka. Väčšina ľudí nekonzumuje denný odporúčaný príjem vlákniny 20 až 35 g. Ak majú potraviny, ktoré jete zrazu vysoký obsah vlákniny, náhly nárast spôsobí nevoľnosť, kŕče a bolesť žalúdka. Medzi potraviny s vysokým obsahom vlákniny patria otruby, pšenica, ovos, hrach, fazuľa, ovocie a zelenina. Ak vám žalúdočnú nevoľnosť spôsobuje vláknina, znížte množstvo potravín, ktoré obsahuje a do stravy ich pridávajte postupne. 

zelenina FreePik

Prísady do potravín

Mnoho nízkokalorických a nízkotučných diétnych potravín obsahuje potravinárske prídavné látky a umelé prísady, ktoré môžu spôsobiť podráždenie žalúdka a príznaky podobné alergii. Objaví sa z ničoho nič nevoľnosť, vracanie, hnačka, kŕče, žihľavka, astma a kožné vyrážky. Ak ste pred novou diétou nekonzumovali umelé sladidlá, zistite si možnosti intolerancie na tieto látky.

zaludok FreePik

Ak príznaky nevoľnosti žalúdka neustúpia do niekoľkých dní od začiatku vašej novej stravy, musíte zavolať lekára, aby zhodnotil, čo sa s vami deje. Krv vo zvratkoch alebo v stolici je alarmujúcim príznakom, ktorý musí posúdiť. Ak sa u vás po zahájení novej stravy prejaví opuch tváre, zvýšený srdcový tep alebo silné bolesti brucha, diétu prerušte a stravujte sa mierne po starom. A samozrejme, vyhľadajte lekára. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok