Alkohol na prázdny žalúdok vedie k jeho zápalu a rakovine pažeráka

TA3/bd
7.10.2021 18:00

Určite sa vám stáva, že kým čakáte na jedlo v reštaurácii, pochlipkávate od netrpezlivosti víno alebo pri varení večere si dáte pred jedlom pohárik. Bez jedla sa vám alkohol dostáva do krvi oveľa rýchlejšie aj s následkami.

Alkohol na prázdny žalúdok vedie k jeho zápalu a rakovine pažeráka
FreePik

Jedlo mení spôsob, akým spracovávate alkohol

Keď si vypijete na prázdny žalúdok, alkohol prejde rýchlo vašim žalúdkom a vstúpi do tenkého čreva. Tam sa okamžite absorbuje bunkami, ktoré ho zavedú do kapilár, kde ho žily prenášajú celým telom a mozgom a nakoniec skončia v pečeni. Iný príbeh by bol, ak by ste sa predtým najedli. V takom prípade by vám ostal dlhšie v žalúdku.

Hovorí sa, že pred každou párty by sme mali vypiť aspoň pohár mlieka. Je to povera. Nemusíte piť zrovna mlieko, ale stačí čokoľvek, čo obalí žalúdok a zmieša sa s alkoholom, aby spomalilo jeho vstrebávanie. Jedlo totiž spomaľuje absorpciu alkoholu až o 75 percent.

alkohol FreePik

To všetko vďaka pylorickému zvieraču, ventilu, ktorý spája váš žalúdok a tenké črevo. Zvierač sa totiž zavrie, keď trávite jedlo, aby vám jedlo zostalo v žalúdku dlhšie, pričom žalúdočná kyselina ho pomáha rozložiť. Keď je zatvorený, alkohol nemôže vstúpiť do tenkého čreva hneď. Vďaka tomu sa do vášho krvného obehu vstrebáva oveľa pomalšie.

Vedľajšie účinky alkoholu na prázdny žalúdok

1. Vyššia hladina alkoholu v krvi

Ak by ste zmapovali hladinu alkoholu v krvi pri pití na prázdny žalúdok, krivka by vyzerala ako strmý kopec. Síce si nepodávame alkohol intravenózne, ale na úplne prázdny žalúdok je ten efekt skoro rovnaký. Vaša hladina alkoholu v krvi bude vykazovať prudký nárast a oveľa väčší vrchol, pretože sa všetko vstrebáva naraz. S prítomnosťou jedla je tento vrchol postupný.

zaludok FreePik

2. Závraty a nevoľnosť

Opití ste náchylnejší na charakteristické znaky intoxikácie ako sú závraty, nevoľnosť, vracanie, strata motoriky a zmeny nálad. Rýchly nárast hladiny alkoholu v krvi môže viesť k spomínaným vedľajším účinkom. Nezabudnite, že alkohol ovplyvňuje vašu schopnosť robiť múdre rozhodnutia. Keď je váš úsudok otupený, môžete mať tendenciu piť ešte viac.

3. Podráždená sliznica žalúdka

Konzumácia alkoholu môže spôsobiť zápal žalúdka. Čím vyššia je koncentrácia alkoholu, tým horšia bude vaša gastritída. Gastritída môže dokonca roztrhnúť sliznicu žalúdka, čo vedie k vnútornému krvácaniu. Medzi rizikové faktory patrí rýchle alebo nadmerné pitie nápojov s vysokým obsahom alkoholu nalačno. Napríklad panák je silnejší ako pivo.

4. Rakovina pažeráka 

Je dobre známe, že užívanie alkoholu na akejkoľvek úrovni prispieva k rakovine pažeráka, riziká sú ešte vyššie, ak máte prázdny žalúdok.

zaludok FreePik

Tipy na minimalizáciu negatívnych vedľajších účinkov

Kontrolujte príjem

Uvedomte si, že vaša pečeň môže metabolizovať asi deci za hodinu. Ak máte záchvaty hladu alebo sa začínate cítiť trochu opití, sú to varovné signály, aby ste sa najedli. Aké potraviny je najlepšie jesť pred pitím? Najefektívnejšie sú sacharidy, ale aj tučné jedlo môže znížiť koncentráciu alkoholu v krvi o 50 percent.

Tieto nápoje nepite 

  • Tvrdý alkohol sa bude rýchlejšie vstrebávať, ako keby ste vypili pár pív alebo pohár vína. 
  • Sýtené nápoje sa absorbujú rýchlejšie, pravdepodobne kvôli oxidu uhličitému

Takže, aké zlé je skutočne piť na prázdny žalúdok? Rozsah poškodenia závisí od toho, čo pijete, koľko toho hodíte do seba a ako rýchlo. Zrátané a podčiarknuté, keď pijete, jedzte!

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok