Takýmto varením zničíte každú zeleninu. Trpí aj žalúdok a srdce

TA3/bd
17.10.2021 14:00

Ak sa snažíte jesť každý deň viac zeleniny, zaslúžite si palec hore. Bohužiaľ, štatisticky iba 10 percent ľudí na celom svete konzumuje odporúčané množstvo zeleniny denne, čo je okolo 3 šálok.

Takýmto varením zničíte každú zeleninu. Trpí aj žalúdok a srdce
FreePik

Hromadenie zeleniny na tanieri prináša veľa zdravotných výhod vrátane zníženého rizika kardiovaskulárnych chorôb, cukrovky typu 2, niektorých druhov rakoviny a obezity. Ak chcete zo svojho „vegetariánskeho prístupu“ získať najväčší úžitok, záleží aj na jej príprave a varení. 

zelenina FreePik

Techniky, ktoré potrebujete poznať pri varení každej zeleniny:

1. Varte aj v mikrovlnke

Ak sa snažíte vyhnúť prebytočným tukom používaným pri vyprážaní, dajte prednosť inej úprave zeleniny. Táto metóda môže minimalizovať ich nutričné hodnoty. Veľa vo vode rozpustných vitamínov, ako sú vitamíny C a B, sa napríklad zbytočne vo vode lúhuje. Pokiaľ teda nebudete robiť polievku, je lepšie zeleninu zahrievať a „piecť“ v mikrovlnnej rúre.

2. Nepoužívajte iba kokosový olej

Kokosový olej sa často využíva na výrobu vegánskych dezertov a omáčok, ale na varenie zeleniny ho nepoužívajte. Pridáva do jedla príliš veľa nasýtených tukov. Extra panenský olivový olej je najzdravší kuchynský olej.

olivovy olej FreePik

3. Menej masla

Aj keď je polievková lyžica masla chutná, pridá do vašej zdravej zeleniny viac ako 100 kalórií a 11 gramov tuku. Ak zeleninu namáčate v masle, neoceníte jej skutočnú chuť. Namiesto toho ju skúste pokvapkať olivovým olejom.

4. Šetrite olejom

Aj keď olivový olej ponúka výhody pre zdravie srdca, obsahuje aj veľa kalórií a treba si ho dopriať s mierou. Začnite s 1 polievkovou lyžicou extra panenského olivového oleja na panvici. Ak vaša zelenina vyzerá stále trochu suchá, pridajte ešte jednu lyžicu a dosť. 

zelenina FreePik

5. Používate príliš veľa soli

Niektorí ľudia solia zeleninu pred varením a ešte tanier s hotovým jedlom, ktoré je už na stole. Táto dvojitá dávka soli však môže sabotovať zdravie vášho srdca. Zelenina je úžasným zdrojom draslíka, ktorý pomáha predchádzať účinkom sodíka, takže, ak si zeleninu ešte naviac solíte, funguje to naopak. Namiesto toho zeleninu pred úpravou iba zľahka osoľte, alebo používajte na ochutenie ďalšie bylinky a korenie ako cesnak a pod.

6. Nespáľte si ju

Mnohí milujú zeleninu grilovať a trošku ju aj spáliť. Majú radi jej dymovú príchuť. Táto metóda úpravy má však skôr nevýhody pre zdravie. Hoci sa pri varení na vysokej teplote nevytvárajú v zelenine rovnako škodlivé amíny, ako pri pečení mäsa, nechcete si ju predsa do uhla spáliť. 

zelenina FreePik

Tipy na múdre varenie 

Kto by nemal rád vopred nakrájanú zeleninu? Je to praktické, šetrí čas. Vopred nakrájaná zelenina môže bohužiaľ stratiť základné živiny, ak leží na poličke v obchode príliš dlho. Pokúste sa okrem vopred nakrájanej zeleniny začleniť aj celú listovú zeleninu, ako je kel a kapusta a zjedzte ich do piatich alebo šiestich dní, pretože im klesá hladina vitamínov. Bez ohľadu na to, ako je varená, jesť akúkoľvek zeleninu je lepšie ako ju nejesť vôbec. 

Témy: zelenina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok