Tipy, ako ochrániť deti v škole pred covidom. Pošlite ich so správnymi pomôckami

TA3/bd
2.12.2021 09:00

Ak je vaše dieťa jedným z miliónov detí, ktoré počas pandémie koronavírusu navštevujú školu, možno ste medzi dvoma mlynskými kolesami eufórie a paniky.

Tipy, ako ochrániť deti v škole pred covidom. Pošlite ich so správnymi pomôckami
FreePik

Nech vás teší vedomie, že deti majú menšiu pravdepodobnosť než dospelí, že budú mať vážne komplikácie, hoci vírus stále môžu prenášať. Existuje málo dôkazov o tom, že školy významne prispievajú k zvýšenému komunitnému prenosu. Napriek tomu je rozumné byť opatrný.

1. Zhodnoťte riziko 

Školské obvody v rôznych častiach krajiny zaznamenali epidémie z veľkej časti preto, že sa vrátili do školy, keď bola miera vírusu v ich oblasti stále vysoká. Najnižšie riziko prenosu v školách je vtedy, keď sa za posledných sedem dní vyskytlo menej ako 10 prípadov na 100 000 prípadov, ako aj miera pozitívnych testov pod 5 percent. Ak je prenos v komunite vysoký a úrovne zaočkovanosti sú nízke, študenti a zamestnanci s väčšou pravdepodobnosťou prídu do školy nakazení a rozšíria vírus.

skola FreePik

Ak je riziko mierne alebo vysoké, nemusí to nevyhnutne znamenať, že by ste svoje deti nemali do školy posielať, ale pravdepodobne stojí za to porozprávať sa so svojím pediatrom o tom, či prínosy prevažujú nad rizikom, najmä ak vaše dieťa alebo iný člen vašej domácnosti má nejakú chronickú chorobu.

2. Zistite ako škola dodržiava bezpečnostné opatrenia

Vaša škola by mala vyžadovať, aby mali všetci prekryté dýchacie cesty (študenti aj zamestnanci) a trénovali čo najväčší fyzický odstup. Naučte deti, kedy a ako používať dezinfekciu rúk. Nehovorte s nimi o tom strašidelným spôsobom. Nechcete ich vystrašiť, aby sa báli chodiť do školy.

covid FreePik

3. Pošlite dieťa do školy so správnymi pomôckami

Netreba to preháňať s utierkami na ruky a dezinfekčnými sprejmi, aj obyčajný dezinfekčný prostriedok na ruky by mal stačiť. Už vieme, že hlavný spôsob, akým sa vírus šíri je cez aerosóly. Oveľa menej sa obávame infekcie z povrchov.

Zamerať sa treba na kvalitné rúško. Najlepším spôsobom, ako zistiť, či váš respirátor spĺňa vysoký stupeň ochrany, je vykonať takzvaný „svetelný“ test. Podržte látku pred jasným svetlom alebo slnkom, ak vidíte, že svetlo prechádza cez vlákna, filter nie je dobrý.

chripka FreePik

4. Sledujte príznaky

Ak sa deti vrátia domov a sťažujú sa, že ich škriabe hrdlo, alebo ich bolí hlava, pozorne ich sledujte, či prejavy po niekoľkých hodinách zmiznú alebo či pretrvávajú. Veľa detí bude mať v zime nádchu a bolesti hrdla a väčšinou to nebude covid. Ale jediný spôsob, ako to s istotou vedieť, je nechať sa otestovať. 

Mimochodom, ak je vaše dieťa v domácej karanténe kvôli spolužiakovi s diagnózou covid, nemá to vplyv na súrodencov, ktorí môžu naďalej navštevovať školu. Pre istotu je dobré, aby dieťa, ktoré je v karanténe, používalo oddelenú kúpeľňu od zvyšku vašej rodiny a nosilo masku.

covid FreePik

5. Buďte múdri pri športe a socializácii

To, že sa sú deti opäť v škole neznamená, že by mali hneď opäť začať s mimoškolskými aktivitami. Ešte chvíľu budeme žiť s covidom. To ale neznamená, že deti sa v nejakej forme nebudú môcť vrátiť v škole ku kolektívnemu športu, ale všetci musíme byť múdri, ako na to.

Témy: COVID-19 škola
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok