Vedľajšie účinky vakcíny proti chrípke sú mierne. Nezľaknite sa jedného, je desivé, ale krátkodobé

TA3/bd
12.11.2021 09:00

Chrípka je veľmi závažné ochorenie. Netreba zabúdať popri covide aj na ňu. Stále umiestňuje tisíce ľudí do nemocnice každý rok a zabíja. Vedľajšie účinky vakcíny proti chrípke sú mimoriadne mierne a väčšina ľudí to znáša veľmi dobre.

Vedľajšie účinky vakcíny proti chrípke sú mierne. Nezľaknite sa jedného, je desivé, ale krátkodobé
FreePik

Bežné vedľajšie účinky vakcíny proti chrípke môžu zahŕňať nasledovné:

  • Bolestivosť, začervenanie a opuch v mieste vpichu
  • Bolesť hlavy
  • Svrbenie v mieste vpichu
  • Horúčka
  • Nevoľnosť
  • Bolesť svalov

Neprepadajte však panike. Tieto účinky sú normálne, zvyčajne mierne a krátkodobé. Ale nemusíte ich trpieť. Existujú spôsoby, ako sa s nimi vysporiadať.

Tip: Pretože vírus chrípky sa každý rok mení, musí sa zmeniť aj vakcína. To je dôvod, prečo môžete mať po niektoré roky vedľajšie účinky a inokedy nie.

vakcina FreePik

1. Chlad na miesto vpichu 

Začervenanie, svrbenie a malá bolesť v ramene sú bežné a môžu trvať až päť dní. Nejde o alergickú reakciu. Je to prvý dôkaz, že telo absorbovalo liek a používa ho na trénovanie tela na boj proti infekcii. Chlad pomáha upokojiť bolesť, opuch, modriny a akékoľvek začervenanie podobné vyrážke. Cieľom je teda ochladiť oblasť vpichu. Nerobte to však hneď, aby ste neuzavreli krvné cievy príliš skoro. Ak aplikujete ľad príliš skoro, telu bude trvať dlhšie absorbovať vakcínu.

Po injekcii počkajte šesť až osem hodín. Priložte si ľadový obklad, vrecko mrazenej zeleniny alebo chladnú handričku na pokožku na 15 minút. Ak používate ľadový obklad, umiestnite medzi ľad a pokožku uterák alebo handričku, aby ste predišli omrzlinám. Počkajte hodinu. Ak máte stále opuch, znova aplikujte ľad až na 15 minút. Opakujte, kým opuch nezmizne.

Info: Aj keby ste si obklad na miesto nedali, opuch a bolestivosť nakoniec zmiznú sami.

vakcina FreePik

2. Pohybujte rukou

Aj udržiavanie ruky v pohybe pomocou niekoľkých jemných cvičení paže pomáha znížiť bolesť, opuch a brnenie alebo znecitlivenie paže v mieste vpichu.

3. Vezmite si antihistaminikum

Na svrbenie v mieste vpichu môžete užiť antihistaminikum. Ak liečite príznaky dieťaťa, nezabudnite sa poradiť s jeho pediatrom skôr, ako mu dáte akýkoľvek druh lieku. Príznaky podobné chrípke, ako je horúčka, sú bežné, ale to neznamená, že vám injekcia spôsobila chrípku. Je to skôr znak toho, že váš imunitný systém reaguje na vakcínu. 

Očkovanie proti chrípke vám nemôže spôsobiť chrípku. Je to ako ktorákoľvek iná vakcína navrhnutá tak, aby stimulovala váš imunitný systém, aby ste v prípade infekcie mohli ľahšie bojovať proti vírusu.

vakcina FreePik

Sú ľudia, ktorí dostanú imunitnú odpoveď, horúčku, bolesti svalov, únavu. Rozdiel je v tom, že keď si telo uvedomí, že nedostanete chrípku, prestane sa kontrolovať. Stále môžete aj po vakcíne chrípku dostať. Cieľom vakcíny je pomôcť vám lepšie zvládať vedľajšie účinky. Pri miernej horúčke alebo bolestiach svalov nemusíte nič užívať, pretože tieto príznaky samy odznejú. 

Kedy volať lekára

Závažné alergické reakcie na vakcíny proti chrípke sú veľmi zriedkavé. Napriek tomu zavolajte lekára, ak máte po očkovaní proti chrípke niektorú z týchto zriedkavých závažných reakcií:

  • Problémy s dýchaním
  • Chrapot alebo sipot
  • Slabosť
  • Rýchly tlkot srdca
  • Závraty

chrípka FreePik

A čo syndróm Guillain–Bare?

Je to zriedkavá neurologická porucha, ktorá spôsobuje dočasnú slabosť a paralýzu niektorých častí tela. Ak aj existuje zvýšené riziko po očkovaní proti chrípke, je veľmi malé. Ľudia sa ho však obávajú, pretože je desivé. Najčastejším dôvodom, prečo sa im objaví je iná súbežná infekcia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok