Všetko, čo potrebujete vedieť o inkubačnej dobe chrípky. Kedy ste nákazliví a kedy ešte nákazlivejší?

TA3/bd
19.11.2021 09:00

Sezónna chrípka je vysoko nákazlivá infekcia spôsobená vírusmi chrípky typu A alebo B. Najlepším spôsobom, ako sa chrániť pred nakazením je každoročné očkovanie a nezabúdať aj na časté umývanie rúk. Žiaľ, žiadne preventívne opatrenie nie je stopercentne účinné.

Všetko, čo potrebujete vedieť o inkubačnej dobe chrípky. Kedy ste nákazliví a kedy ešte nákazlivejší?
FreePik

Pochopenie inkubačnej doby chrípky alebo času medzi vystavením sa vírusu a objavením symptómov je užitočné pri prevencii jej šírenia. Priemerná inkubačná doba chrípky je dva dni, ale môže sa pohybovať od jedného do štyroch dní.

1. Kedy sa prejavia symptómy?

Presný časový rámec sa líši v závislosti od toho, či je ochorenie spôsobené vírusom chrípky typu A alebo B. Výskumníci hovoria, že priemerná inkubačná doba je 1,4 dňa s infekciou chrípky typu A a 0,6 dňa s infekciou typu B.

chripka FreePik

2. Ste nákazliví počas inkubačnej doby?

Vírus chrípky je prítomný v respiračných sekrétoch infikovaných ľudí, dokonca aj počas inkubačnej doby. To znamená, že vírus chrípky môžete prenášať na ostatných už deň predtým, ako sa objavia príznaky. Keď infikovaná osoba kašle, kýcha alebo dokonca vydychuje, kvapôčky obsahujúce vírus chrípky sa dostanú do vzduchu, čím sa ľudia v tesnej blízkosti vystavujú riziku nákazy. Priamy kontakt s nakazenou osobou, napríklad bozkávanie, je ďalším možným spôsobom prenosu chrípky.

Okrem toho vírus dokáže prežiť na povrchoch ako sú dosky, kľučky dverí a hračky - až deväť hodín. Chrípka sa preniesť dotykom kontaminovaného povrchu živými vírusmi chrípky a následným dotykom tváre. Hladiny vírusu chrípky v respiračných sekrétoch počas inkubačnej doby sú vyššie pri infekciách chrípky typu B v porovnaní s infekciami typu A. To naznačuje, že ľudia s infekciou typu B môžu v tomto časovom období s väčšou pravdepodobnosťou preniesť chrípku na iných.

chripka FreePik

3. Ste nákazlivejší, keď ste chorí?

Hoci je možné preniesť vírus chrípky skôr, ako sa u vás prejavia symptómy, je pravdepodobnejšie, že ochorenie prenesiete na ostatných, keď ochoriete. Hladiny vírusu s chrípkovou infekciou typu A – a teda aj nákazlivosť – vrcholia počas prvých 24 až 48 hodín po tom, čo sa u vás objavia príznaky chrípky a potom postupne klesajú, keď sa zotavujete.

Pri infekcii typu B je situácia trochu iná. Vrchol hladiny vírusu sa vyskytuje počas prvých 24 až 48 hodín príznakov chrípky, ale druhý vrchol nastáva približne štvrtý deň po prvotnom ochorení. To znamená, že máte rovnakú pravdepodobnosť, že prenesiete chrípku na ostatných, aj keď sa už cítite lepšie.

chripka freePik

Celkovo zostávajú ľudia s chrípkou nákazliví asi päť až sedem dní po nástupe príznakov. Deti a ľudia s oslabeným imunitným systémom však často pokračujú v šírení chrípkového vírusu ešte dlhšie a môžu preniesť ochorenie na ostatných aj potom, čo sa už necítia chorí.

Štúdia publikovaná v máji 2016 v časopise Pediatric Infectious Disease Journal zistila, že deti vo veku 5 rokov alebo mladšie môžu zostať infekčné 20 dní aj dlhšie. Vedci predpokladajú, že malé deti môžu vylučovať vírus chrípky dlhšie ako dospelí, pretože ich imunitný systém je menej zrelý.

chripka FreePik

4. Antivirotiká môžu pomôcť ešte skôr, ako sa prejavia príznaky

Ak dostanete chrípku, antivírusové lieky môžu obmedziť závažnosť jej príznakov, urýchliť zotavenie a znížiť riziko komplikácií. Lieky tiež znižujú hladinu chrípkového vírusu vo vašich respiračných sekrétoch, čím je menej pravdepodobné, že prenesiete chorobu na iných, dokonca aj počas inkubačnej doby.

Hoci sú antivírusové lieky vysoko účinné, neodporúča sa ich rutinné používanie s výnimkou určitých situácií, ako je prepuknutie chrípky v domove dôchodcov alebo v inom zariadení dlhodobej starostlivosti a u ľudí s oslabeným imunitným systémom resp. s vysokým rizikom komplikácií chrípky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok