Za prebytočnou tekutinou okolo srdca môže byť zápal aj vírus. Dôsledky na zdravie sú katastrofálne

TA3/bd
1.12.2021 09:00

Naše srdce je odpružené v dvojvrstvovom vaku nazývanom perikardiálny vak alebo osrdcovník. Medzi týmito dvoma vrstvami je malé množstvo tekutiny, až 50 mililitrov. Jej hladiny môžu zvýšiť infekcie a iné zdravotné problémy a ohroziť jeho schopnosť normálne pracovať. Vo väčšine prípadov je nahromadenie tekutiny (perikardiálny výpotok) spôsobené zápalom perikardiálneho vaku známeho ako perikarditída.

Za prebytočnou tekutinou okolo srdca môže byť zápal aj vírus. Dôsledky na zdravie sú katastrofálne
FreePik

Je tekutina okolo srdca životu nebezpečná?

Vak okolo srdca sa dokáže prispôsobiť nejakej extra tekutine. Môže sa však rýchlo vyvinúť stav nazývaný srdcová tamponáda. Dochádza k tomu, keď prebytočná tekutina vyvíja taký tlak na srdce, že ovplyvňuje obeh a bráni srdcu posielať potrebný kyslík do celého tela. Tamponáda srdca je život ohrozujúca situácia a vyžaduje okamžité odvedenie prebytočnej tekutiny.

Čo spúšťa perikarditídu?

Existuje mnoho možných príčin prebytočnej tekutiny okolo srdcového vaku. Najčastejšie je to spôsobené vírusom alebo baktériou, zápalom srdcového vaku po srdcovom infarkte, zlyhaním obličiek a niektorými druhmi rakoviny, ktoré sa rozšírili, ako je rakovina prsníka, pľúc a lymfóm.

srdce FreePik

Medzi ďalšie možné príčiny patrí reumatoidná artritída, lupus, radiačná terapia alebo chemoterapia, nedostatočná činnosť štítnej žľazy, trauma a niektoré lieky na predpis, používané na liečbu vysokého krvného tlaku a epilepsiu.

Poznajte príznaky

Príznaky príliš veľkého množstva tekutiny okolo srdca sa môžu pohybovať od minimálnych až po závažné príznaky, v závislosti od veľkosti nahromadenia, zahŕňajú dýchavičnosť, najmä pri ležaní, únavu a nepohodlie na hrudníku.

srdce FreePik

V závažných prípadoch nastávajú aj závraty, pretože klesá krvný tlak, zvyšuje sa srdcová frekvencia a frekvencia dýchania a je možné pozorovať prekrvenie krčných žíl. Môžete pociťovať nepríjemný pocit na hrudi okolo srdca, často za hrudnou kosťou alebo na ľavej strane hrudníka spolu s pocitom plnosti. Bolesť na hrudníku sa môže dokonca prejavovať ako srdcový záchvat.

Má tendenciu nastať vtedy, keď vrstvy zapáleného perikardiálneho vaku tlačia na srdce. Je preto dôležité venovať pozornosť hoci aj jemným náznakom. Nepríjemné pocity na hrudníku, ktoré sa vyskytujú pri ležaní a zmierňujú sa pri sedení alebo predklonení, môžu byť spôsobené podráždením srdcového vaku v dôsledku infekcie alebo zápalu. To môže viesť k nahromadeniu tekutiny okolo srdca a mal by to posúdiť váš lekár.

srdce FreePik

Majte na pamäti, že príznaky tekutiny okolo srdca môžete pociťovať aj mnohými inými spôsobmi. Od kašľa, búšenia srdca, nevoľnosti a opuchu v nohách až po nepokoj, úzkosť alebo zmätenosť. Na diagnostiku a vyhodnotenie stavu možno použiť rôzne zobrazovacie testy, ako je MRI srdca, CT sken, echokardiogram a elektrokardiogram. Liečebné postupy siahajú od liekov, ktoré znižujú zápal, až po chirurgické zákroky na odtok tekutiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok