Príčiny zadržiavania vody v bruchu sú vážne. Problémy môže mať srdce, pečeň alebo vám zlyhávajú obličky

TA3/bd
10.11.2021 09:00

Mierne, dočasné zadržiavanie vody v rukách alebo nohách sa často vyskytuje v horúcom počasí alebo po nadmernej konzumácii slaných jedál. Zatiaľ čo tento typ zadržiavania vody je zvyčajne neškodný, hromadenie tekutín v bruchu signalizuje zdravotný problém, ktorý si vyžaduje lekárske vyšetrenie.

Príčiny zadržiavania vody v bruchu sú vážne. Problémy môže mať srdce, pečeň alebo vám zlyhávajú obličky
FreePik

Zadržiavanie vody v bruchu (ascites) sa najčastejšie vyskytuje v dôsledku ochorenia pečene. Ďalšie možné príčiny zahŕňajú rakovinu, kardiovaskulárne ochorenia, zlyhanie obličiek a infekciu.

Cirhóza

Cirhóza opisuje vážne zjazvenie pečene, ktoré narúša jej normálnu štruktúru a môže nakoniec viesť k zlyhaniu pečene. Pokročilá cirhóza je najčastejšou príčinou ascitu a predstavuje zhruba 75 až 80 percent prípadov. Cirhóza zhoršuje prietok krvi pečeňou. To má za následok zvýšený tlak v krvných cievach brucha, ktoré prúdia do pečene, čo je stav nazývaný portálna hypertenzia. 

Spúšťa sériu udalostí, ktoré vyvrcholia zadržiavaním sodíka a vody, čo často vedie k ascitu. Cirhóza sa vyskytuje z mnohých dôvodov. Chronická vírusová hepatitída a dlhodobé užívanie alkoholu sú hlavnými zdravotnými stavmi, ktoré vedú k cirhóze aj u Slovákov, hoci tento stav môžu spôsobiť aj iné ochorenia pečene.

pecen FreePik

Rakovina

Približne 15 percent ľudí s ascitom má rakovinu, druhú najčastejšiu príčinu tohto stavu. Na vine je často rakovina pečene, vaječníkov, hrubého čreva, pankreasu, žalúdka, pažeráka či žlčníka. K ascitu však môžu viesť aj iné typy rakoviny, ktoré sa rozšírili do brucha, vrátane melanómu a rakoviny pľúc alebo prsníka. Ascites súvisiaci s rakovinou je známy ako malígny ascites a zvyčajne signalizuje pokročilé ochorenie.

srdce FreePik

Stav srdca a krvného obehu

Pečeň spracúva vysoký objem prietoku krvi, približne 1 liter za minútu. Veľký objem krvi, ktorý prechádza pečeňou, sa vracia späť do pravej časti srdca. Stavy, ktoré bránia prietoku krvi z pečene do srdca môžu viesť k ascitu. Výsledkom je závažná slabosť a poškodenie srdca, známe ako pravostranné srdcové zlyhanie, zrazenina alebo iná prekážka v krvných cievach medzi pečeňou a pravou stranou srdca, poškodenú chlopňu, zjazvenie vaku obklopujúceho srdce v dôsledku dlhodobého zápalu.

hepatitida FreePik

Iné príčiny

Hoci sú zriedkavé v porovnaní s cirhózou, rakovinou a kardiovaskulárnymi príčinami, aj iné zdravotné stavy môžu viesť k ascitu ako náhle vážne poškodenie pečene v dôsledku toxicity liekom alebo akútnou hepatitídou. Ďalšou možnosťou je ťažké zlyhanie obličiek, infekcie, ťažká bielkovinová podvýživa a choroby tráviaceho systému, ktoré vedú k strate bielkovín cez črevá.

pecen FreePik

Volajte pohotovosť, keď...

Náhly alebo nevysvetliteľný opuch brucha vyžaduje lekárske vyšetrenie. Pretože zdravotné problémy, ktoré vedú k ascitu sú vážne, je dôležité neignorovať nevysvetliteľné nafúknutie brucha. Volajte pohotovosť pri náhlej, silnej alebo zhoršujúcej sa bolesti brucha, závratov alebo mdloby,  krvavej alebo čiernej stolice, pretrvávajúceho vracania alebo vracania krvi alebo materiálu, ktorá pripomína kávovú usadeninu, pri sfarbení kože alebo očných bielkov dožlta. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok