Búcha vám bez príčiny rýchlejšie srdce? Problém hľadajte vo vašej chuti na sladké

TA3/bd
3.10.2021 14:00

Jednoduché cukry ako sú napríklad sušienky, cukríky, koláče a sladké nealkoholické nápoje, sa podieľajú na rastúcom výskyte obezity a cukrovky.

Búcha vám bez príčiny rýchlejšie srdce? Problém hľadajte vo vašej chuti na sladké
FreePik

Približne 20 percent priemerného denného kalorického zaťaženia aj Slovákov je z pridaných cukrov, ktoré výrobcovia pridávajú na zlepšenie predajnosti potraviny alebo spotrebitelia na zlepšenie chuti. Cukry môžu okrem dlhodobých účinkov na zdravie spôsobiť aj bezprostrednejšie problémy, ako napríklad zrýchlený tep. 

kolace FreePik

Trávenie

Uhľohydráty sa delia na jednoduché cukry alebo monosacharidy - glukózu, galaktózu a fruktózu - predtým, ako sa absorbujú z vášho gastrointestinálneho traktu. Monosacharidy zo sladkých potravín, ktoré už obsahujú vysoké percento jednoduchých cukrov, sa do vášho krvného obehu vstrebávajú rýchlejšie ako tie z potravín, ktoré obsahujú komplexné sacharidy, ako sú celozrnné produkty a zelenina.

inzulin diabetes FreePik

Hormonálne výkyvy

Kedykoľvek budete jesť sladkosti, cukor vstupujúci do vášho obehu vyvolá rýchle a dramatické zvýšenie hladiny glukózy v krvi. Tento náhly nárast glukózy stimuluje uvoľňovanie veľkého množstva pankreatického inzulínu, hormónu, ktorý zvyšuje príjem glukózy bunkami v pečeni, svaloch a tukovom tkanive. Keď inzulín poháňa vašu krvnú glukózu nadol, pankreas a nadobličky vylučujú „kontraregulačné“ hormóny, ako je glukagón a epinefrín, aby sa zabránilo prílišnému poklesu hladiny glukózy. Ak vám glukóza klesá rýchlo alebo nadmerne - stav nazývaný „reaktívna hypoglykémia“ - môžu sa u vás vyvinúť nepríjemné symptómy, ako napríklad zrýchlený tep.

susienky FreePik

Rýchly tep

Hormonálne výkyvy nie sú jediným dôsledkom výrazne kolísajúcich hladín glukózy v krvi. V skutočnosti stimuláciou vášho autonómneho nervového systému môžu samotné hormóny vyvolať fyziologické reakcie, ktoré naznačujú, že vaše hladiny glukózy v krvi sú nestabilné. Adrenalín a norepinefrín - hormóny vylučované vašimi nadobličkami v reakcii na klesajúce koncentrácie glukózy - spôsobujú rýchly srdcový tep, potenie, chvenie, úzkosť a nevoľnosť. Diabetici, ktorí si dajú inzulín a zabúdajú jesť, budú mať rovnaké príznaky, pretože ich hladina cukru v krvi klesne príliš nízko.

torta FreePik

Reaktívna hypoglykémia

Reaktívna hypoglykémia sa vyskytuje u jedincov, ktorí po jedle rýchlo a významne znížia hladinu glukózy v krvi. K tomuto problému je oveľa pravdepodobnejšie, že budete jesť sladkosti, čo spôsobí väčšie nárasty inzulínu a dramatickejší výboj kontraregulačných hormónov. Reaktívnej hypoglykémii sa dá vyhnúť obmedzením príjmu sladkostí alebo zmiešaním sladkostí s inými potravinami, aby sa spomalila ich absorpcia do krvného obehu. Ak vaše príznaky napriek týmto jednoduchým zmenám životného štýlu pretrvávajú, navštívte lekára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok