Studené ruky a nohy prezrádzajú nedostatky vo vašej strave

TA3/bd
24.10.2021 14:00

Hovorí sa, že studené ruky znamenajú teplé srdce. Bohužiaľ, premrznuté končatiny skôr naznačujú nutričné nedostatky. Mať končatiny studené na dotyk nie je samo o sebe nebezpečné, ale nedostatočný príjem vitamínov a minerálov môže viesť k ďalším, nebezpečnejším zdravotným problémom.

Studené ruky a nohy prezrádzajú nedostatky vo vašej strave
FreePik

Železo

Studené ruky a nohy môžu byť dôsledkom nedostatku železa. Priemerný dospelý človek potrebuje 8 až 18 mg železa denne. Tehotné ženy potrebujú oveľa viac, až do 30 mg. Menšia spotreba bráni produkciu myoglobínu a hemoglobínu, krvných zložiek, ktoré dodávajú kyslík do rôznych častí tela. Výsledkom je stav známy ako anémia. Jedným z príznakov anémie sú studené ruky a nohy. Jedzte pečeň a špenát na zvýšenie jeho príjmu.

INFO: Úpravou stravy môžete zvýšiť príjem výživy, no poraďte sa s lekárom, aby ste sa uistili, že nejde o príznak iného zdravotného stavu.

caj FreePik

Vitamín B12

Nedostatok vitamínu B12, tiež známeho ako kobalamín, môže prispieť k pocitu chladu v rukách a nohách. Je dôležitý pre správnu funkciu krvotvorby, podieľa sa na syntéze DNA a ATP a je nevyhnutný pre správnu funkciu nervového systému. Denne potrebujete prijať zhruba 2,4 μg tohto vitamínu Nedostatok spôsobuje anémiu, ktorej príznakom sú studené ruky a nohy. Pridajte do stravy ryby, vajíčka a mliečne výrobky.

nohy FreePik

Niacín

Raynaudov syndróm je ochorenie ciev, ktoré spôsobuje ich zúženie, zvyčajne pri vystavení končatín chladu. Môžete ich zahriať ponorením do príjemne teplého, ale nie horúceho kúpeľa. Trite ruky o seba asi jednu alebo dve minúty, zmiernite tak príznaky. Pokiaľ domáca liečba nepomáha, v strave vám chýba niacín. Je dôležité konzumovať cca 100 mg niacínu denne. Jeho príjem môžete zvýšiť konzumáciou repy, rýb a slnečnicových semien.

vitaminy FreePik

Magnézium

Nízka teplota končatín môže súvisieť s nedostatkom tohto minerálu. Dospelé ženy potrebujú až 300 mg horčíka denne a muži až 400 mg. Viac horčíka do jedálnička môžete získať konzumáciou tofu, celozrnných výrobkov, mnohých druhov orechov, pečených zemiakov, morských rias a zelenej listovej zeleniny.

Témy: Minerál dieťa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok