Diéta, ktorá rýchlo vylieči polypy žalúdka: Zabudnite na kyslé potraviny

TA3/bd
28.7.2021 18:00

Žalúdok je jeden z mnohých orgánov podieľajúcich sa na trávení. Riedi jedlo, ktoré skonzumujete tráviacimi šťavami a potom ho premiestňuje do čriev, kde sa ďalej rozkladá. Faktory, ktoré ovplyvňujú zdravie vášho tráviaceho systému, zahŕňajú neliečené infekcie, rôzne zdravotné problémy, experimentovanie s jedlom, diétami a zlým životným štýlom. Môžu spôsobiť zápal v žalúdku, ktorý vedie k tvorbe polypov.

Diéta, ktorá rýchlo vylieči polypy žalúdka: Zabudnite na kyslé potraviny
Pexels

O polypoch

Zápal buniek, ktoré lemujú váš žalúdok, alebo mutácie v bunkách tvoria tzv. polypy. Polypy sú benígne útvary. Ak máte súčasne bakteriálne infekcie, zápal žalúdka alebo užívate lieky na liečbu iných zažívacích problémov, ako je reflux, zvyšujete riziko ich tvorby. Ak sú polypy dôsledkom mutácií žľazových buniek v žalúdku, zvyšuje sa riziko nádorových buniek.

Príznaky polypov sa môžu prejaviť až po ich postupnom zväčšovaní a tvorbe vredov. U veľkých polypov sa objavia bolesti brucha, žalúdočné krvácanie, nevoľnosť alebo zvracanie. Polypy sa liečia ich odstránením pomocou endoskopie. Bohužiaľ, môžu sa vrátiť, ak máte gastritídu.

zaludok Pexels

Zápal žalúdka

Gastritída je zápalové ochorenie žalúdka, ku ktorému dochádza narušením hlienovitej ochrannej vrstvy sliznice dôsledkom dráždivých látok. Žalúdok vedia vydráždiť vysoko kyslé jedlá alebo nápoje ako je káva, aj ovocné šťavy s kyselinou citrónovou, baktérie ako salmonella alebo E. coli z kontaminovaných potravín a nadmerné užívanie alkoholu. Neliečený zápal žalúdka s polypmi môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny žalúdka.

ovocie Pexels

Preč s kyslým jedlom

Ovocie a zelenina obsahujú vlákninu, ktorá pomáha zdraviu tráviacich baktérií a antioxidanty z vitamínov. Antioxidanty neutralizujú škodlivé molekuly voľných radikálov, ktoré ovplyvňujú abnormálny rast buniek v žalúdku. Bobuľovité ovocie, jablká aj listová zelenina sú bohaté na živiny, ktoré vedia udržať zdravý tráviaci systém. 

Denne by sme mali skonzumovať najmenej 5 porcií ovocia a zeleniny. Vyvarujte sa vysoko kyslých plodov ako sú pomaranče alebo grapefruity, aby ste minimalizovali podráždenie žalúdka. Mnohí odborníci navrhujú vyhnúť sa aj kyslej a octovej nakladanej zelenine.

musli Pexels

Vláknina

Celozrnné a fazuľové odrody sú bohaté na vlákninu a obsahujú veľké množstvo vitamínov B, ktoré podporujú normálne tráviace funkcie. Namiesto rafinovanej bielej múky s menším obsahom vlákniny a výživných látok si vyberte pšeničný chlieb alebo cestoviny, otruby z obilnín, hnedú ryžu a výrobky z jačmeňa. 

Obmedzte...

Mastné červené mäso, vyprážané jedlá, plnotučné mliečne výrobky a polotovary sa netrávia ľahko, zvyšujú produkciu žalúdočnej kyseliny a môžu spôsobiť podráždenie sliznice žalúdka. Potraviny s vysokým obsahom tuku nahraďte čerstvými rybami, štíhlou hydinou, mliečnymi výrobkami s nízkym obsahom tuku a olivovým olejom, aby ste minimalizovali denný príjem tukov. Obmedzte tiež sýtené nápoje a nápoje s vysokým obsahom kofeínu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok