Od bolestivého sexu po inkontinenciu. Častým zaťahovaním brucha si môžete uškodiť

TA3 ČTK
25.11.2021 15:00

Heather Jeffcoatová, ktorá takmer 20 rokov pracuje ako fyzioterapeutka, vášnivo rada pozoruje ľudí. Všíma si, ako chodia a stoja. Hovorí, prečo nie je dobré, ak stále sťahujeme brušné svaly, a čo nám to môže v budúcnosti spôsobiť.

Od bolestivého sexu po inkontinenciu. Častým zaťahovaním brucha si môžete uškodiť
TASR/DPA (ilu)

"Hovorím si: Tento človek sťahuje zadok alebo vyzerá, že úporne sťahuje brušné svaly," povedala denníku The Washington Post v súvislosti s pozorovaním ľudí. Tých, ktorí sa snažia - ľudovo povedané "zaťahovať brucho" - je pomerne dosť, dodala s tým, že to v nej ihneď prebúdza jej fyzioterapeutické inštinkty: "Zaujímalo by ma, či ich bolí chrbát. Alebo či trpia dysfunkciou panvového dna."

Sú za tým meradlá krásy

"Rozšírenosť tohto zvyku môžeme do značnej miery pripísať bežnému prístupu k fitness, ktorý sa až príliš zameriava na brušné svaly, a tiež spoločenským meradlám krásy zdôrazňujúcim ploché brucho," uviedla docentka katedry fyzioterapie Michiganskej univerzity Julia Wiebeová.

Zaťahovanie brucha a udržiavanie brušných svalov napätých pri každodennej práci sa môže zdať neškodné, ale Wiebeová a ďalší odborníci tvrdia, že tento zvyk môže mať časom fyzické i psychické následky. Okrem možného poškodenia panvového dna, ktoré sa podieľa na držaní tela, močení, stolici a sexe, by neustále zaťahovanie brucha mohlo zmeniť napríklad i spôsob dýchania. 

Termín "zaťahovanie brucha" označuje stav, kedy ľudia aktivujú hornú časť brušných svalov, a držia ich dlhší čas v stiahnutom stave, uviedla Sarah Hwangová, odborná asistentka fyzioterapie, rehabilitácie, pôrodníctva a gynekológie na Feinbergovej lekárskej fakulte Severozápadnej univerzity.

Pokiaľ sa človek snaží tieto svaly vytrénovať tak, aby boli neustále v aktívnom, stiahnutom stave, môže to ovplyvniť celý stred tela, vrátane svalov panvového dna, dodala Hwangová, ktorá podľa svojich slov pravidelne rieši problémy spojené s neustálym napínaním brušných svalov u svojich pacientov a pacientiek.

Objaviť sa môže inkontinencia

Keď si človek navykne neustále sťahovať šikmé brušné svaly, môže tým preťažovať panvové dno, čo môže spôsobiť také problémy, ako je inkontinencia, alebo ju ešte zhoršiť u ľudí, ktorí sú na ňu náchylní, uviedla Hether Jeffcoateová. "Keď aktivujeme tieto horné brušné svaly, zvýšime vnútrobrušný tlak," dodala. "Keď potom dôjde k niečomu, čím tento tlak ešte zosilnie, ako je napríklad kašeľ, smiech alebo kýchnutie - svaly panvového dna sa s tým nedokážu vysporiadať, a objaví sa inkontinencia."

Julia Wiebeová varuje, že to nie sú jediné nepriaznivé vedľajšie účinky neustáleho sťahovania brucha. Po čase si môžete všimnúť, že je pre vás ťažšie sa nadýchnuť, alebo sa môže objaviť bolestivosť a stuhnutosť v dolnej časti chrbta a bedier. Stiahnuté svaly sú podľa neho tiež menej schopné reagovať, čo môže napríklad ovplyvniť schopnosť tela absorbovať nárazy pri takých aktivitách, ako je beh.

"Nehovorím, aby ste už nikdy nezapojili brušné svaly," uviedla Wiebeová. "Namiesto toho je dôležité pochopiť, že sú súčasťou funkčného celku, sú súčasťou tímovej hry, a je potrebné ich vhodne zapojiť do úlohy, ktorá pred vami stojí."

Podľa odborníkov však nie je vždy jednoduché sa tohto zlozvyku zbaviť, a naučiť sa uvoľniť svaly, najmä pokiaľ ste celé roky zaťahovali brucho. "Rokmi sa postupne vyvinuli ideály krásy, takže sa mnoho ľudí cíti s pevným bruchom sebavedomejšie," povedala Ann Kearneyová-Cookeová, psychologička zo Cincinnati, ktorá sa špecializuje na problematiku vnímania tela a poruchy príjmu potravy. 

Médiá a reklamy spájajú ploché brucho so žiadanými vlastnosťami, ako je tvrdá práca, osobné odhodlanie a pevná vôľa, dodala. "Preto ľudia hovoria: Chcem ploché brušné svaly. Som fit. Som zdravý. Mám pevnú vôľu." V skutočnosti však väčšina ľudí, vrátane mnohých tých, ktorí sú celkovo zdraví, nemá vyrysované brucho, a odborníci varujú, že držať neustále zovreté brušné svaly nie je z dlhodobého hľadiska zdravé správanie. "Je to bolestivé," uviedla Kearneyová-Cookeová. "Nie je to dobré pre celý váš systém."

Svaly možno zlozvyku zbaviť

Dobrou správou je, že je možné svaly tohto zvyku zbaviť. Kľúčovým počiatočným krokom je uvedomiť si, že zvierate brušné svaly, i keď to nepotrebujete, povedala Wiebeová. Zatiaľ čo pri zdvíhaní činky je potrebné brušné svaly zapojiť, nemali by ste ich napínať plnou silou, keď stojíte v rade v obchode s potravinami.

Jeffcoatová dodala, že mnoho ľudí stále chodí so zatiahnutým bruchom, pretože si myslí, že by to mali robiť - či už pre držanie tela, alebo z estetických dôvodov. "Nemalo by to byť tak, že neustále idete na 80 až 100 percent maximálneho napätia. Malo by to byť skôr 20 až 30 percent," uviedla.

Podľa odborníkov by mali ľudia vnímať všetky možné negatívne príznaky súvisiace s panvovým dnom, ako sú abnormálne funkcie močového mechúra a čriev alebo bolestivý sex. Ďalšie príznaky neustáleho sťahovania brušných svalov môžu byť skôr vizuálne - vrátane vypuklého podbruška a rozšírenia hrudného koša. 

Pokiaľ chcete začať preúčať svoje svaly, odborníci odporúčajú vedome sa snažiť uvoľniť a povoliť brušné svaly. Tým, ktorým sa nedarí uvoľniť v stoji alebo v sede, radia kľaknúť si na všetky štyri, a "nechať s pomocou gravitácie brucho klesnúť až k podlahe." Medzi ďalšie techniky patrí takzvané dýchanie do brucha alebo masáž.

Dôležité je tiež prijatie samého seba, uviedla Kearneyová-Cookeová. "Obraz tela hrá veľkú úlohu vo vlastnom sebavedomí, a niektorým pri ňom pomáha práve ploché a pevnejšie brucho. Ale cena zaň je vysoká."

"Skúste sa sami seba spýtať, ako veľký je to rozdiel. Možno máte ploché brucho, ale nevyzeráte pre jeho večné zaťahovanie napäto? Aký máte úsmev, čo sa vám odráža v očiach? To je celkový obraz, ktorý ľudia vidia. A na ňom by vám malo záležať najviac. Prestaňte svoje telo neustále sťahovať. Budete sa cítiť lepšie," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok