Obviňujete metabolizmus? S priberaním podľa veku to môže byť inak, ukázala štúdia

TA3
13.11.2021 09:00

Nová štúdia o metabolizme spochybňuje predpoklady o výdaji energie, ktorými sme sa doteraz riadili. Spochybňuje aj to, že metabolizmus sa v strednom veku spomaľuje.

nadváha obezita tučnota 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Konvenčné pravdy neplatia

Každý pozná konvenčnú múdrosť o metabolizme: ľudia od 20 rokov priberajú rok čo rok kilá, pretože ich metabolizmus sa spomaľuje, a to najmä v strednom veku. Ženy majú pomalší metabolizmus ako muži, preto je pre ne ťažšie kontrolovať svoju váhu. A menopauza veci ešte viac zhorší.

Všetko je nesprávne, píše The New York Times, pričom sa odvoláva na text publikovaný v magazíne Science. Pomocou údajov od takmer 6 500 ľudí vo veku od 8 dní do 95 rokov vedci zistili, že existujú štyri rôzne obdobia života, pokiaľ ide o metabolizmus. Zistili aj to, že medzi rýchlosťou metabolizmu mužov a žien neexistujú žiadne naozajstné rozdiely.

Desiatky vedcov, roky úsilia

„Bude to v učebniciach,“ predpovedala Leanne Redmanová, fyziologička energetickej bilancie z biomedicínskeho výskumného inštitútu v Baton Rouge. Na štúdii sa podieľalo viac ako 80 spoluautorov. Spoločným úsilím získali z pol tucta laboratórií informácie zozbierané za 40 rokov, ktoré potrebovali na to, aby mohli hľadať odpovede na otázky o zmenách metabolizmu počas života.

Všetky výskumné centrá, ktoré boli zapojené do projektu, študovali rýchlosť metabolizmu metódou, ktorá zahŕňa meranie spálených kalórií sledovaním množstva oxidu uhličitého, ktoré človek vydýchne počas každodenných aktivít.

Výskumníci mali k dispozícii údaje o výške a hmotnosti účastníkov, či o percentách telesného tuku, čo im umožnilo pozrieť sa na základné metabolické rýchlosti. Menší človek spáli menej kalórií ako väčší človek, ale pri korekcii na veľkosť a percento tuku otázka znela: Bol ich metabolizmus iný?

obezita nadváha 1140px (Image Source/Getty) Image Source/Getty

Štyri hlavné obdobia

"Neboli sme si istí, ako veľkosť tela ovplyvňuje metabolizmus, alebo, ako ho ovplyvňuje starnutie," povedal evolučný antropológ a vedúci novej štúdie Herman Pontzer. "Toto sú základné základné záležitosti, o ktorých si myslíte, že boli zodpovedané už pred sto rokmi." Ústredným prínosom štúdie bola informácia, že metabolizmus sa u všetkých ľudí líši v štyroch rôznych štádiách života.

Existuje detstvo, až do veku jedného roka, keď je spaľovanie kalórií na vrchole, zrýchľuje sa, až kým nie je o 50 percent vyššie ako u dospelých. Potom, vo veku od jedného roka do približne 20 rokov, sa metabolizmus postupne spomaľuje asi o 3 percentá ročne. Od 20 do 60 rokov sa metabolizmus drží v stabilnej úrovni. A po dosiahnutí veku 60 rokov klesá približne o 0,7 percenta ročne.

Priberanie a metabolizmus

Ako sa dalo očakávať, zatiaľ čo modely rýchlosti metabolizmu platia pre populáciu vo všeobecnej rovine, jednotlivci sa môžu líšiť. Niektorí majú rýchlosť metabolizmu 25 percent pod priemerom pre svoj vek a iní majú rýchlosť o 25 percent vyššiu, ako sa očakávalo. Tieto odlišné hodnoty však nemenia všeobecný vzorec.

Štyri obdobia metabolického života podľa štúdie ukazujú, že neexistuje konštantná rýchlosť výdaja energie. Skupina vedcov tiež očakávala, že metabolizmus dospelých sa začne spomaľovať vo veku 40 rokov alebo u žien s nástupom menopauzy. Riaditeľ Centra pre výživu ľudí na Washingtonskej univerzite v St. Louis Samuel Klein sa vyjadril, že hoci ľudia v dospelosti priberú v priemere takmer kilogram ročne, nemôžu to pripisovať spomaleniu metabolizmu.

deti mamy 1140px (TASR/Milan Kapusta) TASR/Milan Kapusta

Energetické požiadavky srdca, pečene, obličiek a mozgu tvoria 65 percent bazálneho metabolizmu, hoci tvoria iba 5 percent telesnej hmotnosti. Pomalší metabolizmus po dosiahnutí veku 60 rokov môže znamenať, že kľúčové orgány fungujú menej dobre, keď ľudia starnú. Môže to byť aj jeden z dôvodov, prečo sa chronické ochorenia najčastejšie vyskytujú u starších ľudí.

Dokonca aj vysokoškolskí študenti môžu vidieť účinky metabolického posunu okolo 20. roku života, tvrdí Klein. "Keď skončia vysokú školu, spália menej kalórií ako na začiatku štúdia." A okolo šesťdesiatky, bez ohľadu na to, ako mlado ľudia vyzerajú, vstupujú do ďalšieho metabolického obdobia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok