Červená – oranžová – zelená: Vyskúšajte diétu podľa semaforu

TA3/zm
20.6.2021 10:00

Riaďte sa pri stravovaní potravinovým semaforom a okrem úbytku kilogramov pomôžete aj svojmu organizmu ľahšie tráviť jedlo.

Červená – oranžová – zelená: Vyskúšajte diétu podľa semaforu
Pexels/Tara Winstead

Stravovanie podľa semaforu nesúvisí s farbami potravín, ako by názov na prvý pohľad mohol napovedať. To by bolo veľmi jednoduché. No i tak je táto diéta pomerne nenáročná na prípravu pokrmov a zapamätanie si toho, čo môžete v určité dni jesť. 

Systém delenej stravy

Semaforová diéta je v podstate obdobou delenej stravy. Určite poznáte princíp, že mäso – teda bielkoviny, nejete s prílohami – teda sacharidmi. Semafor je niečo podobné. 

Jedlá sa rozdelia do troch skupín, na bielkovinové, sacharidové a neutrálne. Z nich každá skupina predstavuje jednu farbu semaforu.

Červená ako sacharidy

Keď ste na červenej v doprave viete, že máte stáť. Podobne to bude aj pri tomto systéme stravovania. Preto červená farba predstavuje sacharidy, z ktorých sa najviac priberá. Ak sa rozhodnete jedeň deň prijímať potravu tohto druhu, teda máte chuť na cestoviny, zemiaky či ryžu, nebudete ju kombinovať s jedlami inej skupiny.

Semaforova diéta Pexels/ Karolina Grabowska

Oranžová ako neutrál

Pri skutočnom semafore hovorí oranžová o tom, že sa máte pripraviť na zelenú. V prípade príjmu potravy radíme do tejto skupiny neutrálne jedlá, ktoré môžete kombinovať tak so sacharidmi, ako aj s bielkovinami. Oranžová na potravinovom semafore teda prepája zároveň zelenú i červenú. 

Medzi neutrálne jedlá patrí najmä zelenina, ktorá je prísunom vlákniny.  

Zelená ako bielkoviny

Samozrejme, najlepšou farbou na semafore je zelená. V prípade tejto diéty to predstavuje potraviny na báze bielkovín, ktoré si môžete dopriať nonstop, v čo najväčšom zastúpení. Ale pozor! Zelená a červená nejdú do kopy ani na križovatke, ani na tanieri. Preto hovoríme o princípe delenej stravy, a keď si doprajete mäsový steak, tak bez ryže, hranoliek alebo zemiakov. 

Ukážkový jedálny lístok

Semaforovu diétu si poľahky zapamätáte, pretože striedate dni v poradí červená – oranžová – zelená. 

V červený deň majú stopku bielkoviny, ale povolené sú sacharidy. Dopriať si teda môžete bezmäsité rizoto, alebo pečené zemiaky. Rovnako je tento deň vhodný na prísun množstva vitamínov z ovocia. 

Netreba sa sacharidov báť, nie sú zákonite zlé, len ich treba mať pod kontrolou a nekombinovať ich s potravinami z inej skupiny. Práve fakt, že telu dávame všetko naraz, spôsobuje problémy s trávením, a tým pádom aj priberaním. 

Oranžový deň bude váš obľúbený, pretože si môžete dať neutrálne jedlá a rôznorodo ich kombinovať. Základom by mala byť zelenina, ale nemusíte sa obmedzovať a pokojne si k nej naložte mäso i prílohu.  

Nasledujúci zelený deň budete na bielkovinách, preto si zabezpečte kvalitné tvarohy, ryby, strukoviny a mäso. Isteže bez toho, aby ste na tanier pridali niečo iné.    

Semaforovu diétu si poľahky zapamätáte, pretože striedate dni v poradí červená – oranžová – zelená. V červený deň majú stopku bielkoviny, ale povolené sú sacharidy. Oranžový deň bude váš obľúbený, pretože si môžete dať neutrálne jedlá a rôznorodo ich kombinovať. V zelený deň budete na bielkovinách.

Témy: potravina dieťa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok