Skúmali, ako relaxujú kmene lovcov a zberačov. Sedenie nášmu zdraviu neprospieva

TA3 ČTK
6.11.2021 08:00

Pokiaľ pri čítaní tohto článku sedíte, možno relaxujete nesprávne. Vyplýva to z novej štúdie života a spôsobu odpočinku kmeňov, ktoré stále žijú štýlom lovcov a zberačov. Táto štúdia zistila, že lovci a zberači - rovnako ako my v rozvinutom svete - majú tendenciu sa v priebehu dňa oddávať leňošeniu.

Ľudia človek matka matky dieťa deti kočík obed stôl sedenie prestávka ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Ich prístup k nečinnosti je však špecifický v tom, že nepoužívajú stoličky a namiesto toho sedia v drepe alebo čupia, napísal spravodajský server The New York Times. Je trochu paradoxné, že nečinnosť je vo veľkej časti sveta spájaná so zlým zdravotným stavom. Koniec-koncov odpočinok by nám mal prospievať. Napriek tomu jedna štúdia za druhou spája viac času stráveného sedením so zvýšeným rizikom vysokého množstva cholesterolu, so srdcovými ochoreniami, cukrovkou a ďalšími ochoreniami - a to aj u ľudí, ktorí cvičia.

Skúmali lovcov a zberačov

Táto záhada, kedy sa zdá, že sedenie prispieva k chorobám, zaujala skupinu vedcov, ktorí začali študovať moderných lovcov a zberačov v nádeji, že lepšie pochopia súvislosti fyzickej aktivity vo vývoji človeka. Vo svojich skorších výskumoch títo vedci preukázali, že príslušníci kmeňa Hadzi v Tanzánii sú pomerne fyzicky aktívni a venujú sa niekoľko hodín denne činnostiam, ako je stopovania zvery alebo vykopávanie hľúz. Hadzovia si zároveň uchovávajú závideniahodné kardiovaskulárne a metabolické zdravie s nízkym krvným tlakom a zdravým cholesterolom po celý život.

Niekoľkohodinová fyzická aktivita denne ponecháva dostatok hodín voľného času a vedci sa nedávno začali zaujímať o to, či spôsob, akým Hadzovia trávia svoj voľný čas, môže nejak prispievať k ich dobrému zdravotnému stavu.

V rámci novej štúdie, ktorá bola zverejnená v časopise Proceedings of the National Academy od Sciences, vedci najskôr požiadali 28 príslušníkov kmeňa Hadza vo veku od 18 do 61 rokov, aby počas približne jedného týždňa nosili prístroje na sledovanie aktivity. Monitory, ktoré mali kmeňoví príslušníci na stehnách, merali, koľko času trávia v pohybe, a koľko v pokoji.

Ukázalo sa, že v pokoji sú dosť často. Rovnako ako predchádzajúci výskum i tieto nové merania ukázali, že muži a ženy boli denne v pohybe v priemere asi dve až tri hodiny, ale ďalších desať hodín nevyvíjali žiadnu aktivitu. Tento objem nečinnosti "takmer dokonale zodpovedá" úrovni pozorovanej v štúdiách mužov a žien vo vyspelých krajinách, hovorí David Raichlen, profesor ľudskej evolúcie na Juhokalifornskej univerzite v Los Angeles a hlavný spoluautor novej štúdie.

Zisťovali, ako kmeň relaxuje

Na rozdiel od väčšiny z nás sa však Hadzovia nepovaľujú na stoličkách. Výskumníci sa preto rozhodli zistiť, akým spôsobom kmeň relaxuje. Zistili, že v čase, kedy kmeň Hadza odpočíva, sedia jeho príslušníci často na zemi, ale tiež v drepe; čupením trávia takmer 20 percent nečinnosti.

Vedcov zaujímalo, čo tento prístup k odpočinku môže znamenať pre nohy a svaly. Preto požiadali niekoľko Hadzov, aby sedeli na zemi i v drepe a chodili, a pritom na sebe mali senzory zaznamenávajúce sťahy svalov. Pri čupení stroj pípal a ukazoval, že sa svaly nôh sťahujú omnoho častejšie, než keď sedia na zemi, a takmer o 40 percent častejšie než pri chôdzi.

Takéto rozdiely v svalovej aktivite by mohli mať významné zdravotné dôsledky, hovorí doktor Raichlen. Výskumy na zvieratách podľa neho ukázali, že keď boli svaly znehybnené sádrou alebo inými pomôckami a nesťahovali sa, tkaniny produkovali menej enzýmov, ktoré odbúravajú tuky, čo viedlo k hromadeniu cholesterolu a ďalších známok kardiovaskulárnych problémov zvierat.

Vstať by sme mali aj počas práce

Inými slovami, sedenie na stoličkách s nehybnými nohami, ako to väčšina z nás robí väčšinu dňa, s najväčšou pravdepodobnosťou prispieva k riziku vzniku zdravotných problémov, ktoré sú u Hadzov vzácne. Môže to tiež prehlbovať nesúlad medzi našou evolúciou danou stavbou tela a pohodlým moderným svetom, uviedol Brian Wood, profesor antropológie a evolučnej biológie, ktorý je ďalším z hlavných autorov štúdie.

Údaje získané z výskumu Hadzov naznačujú, že i v pokojnom stave sú naše telá "pravdepodobne prispôsobené k sústavnej svalovej aktivite", čo sa nám v kreslách nedarí, dodal. "Neobhajujeme lovecko-zberačský životný štýl," uviedol Wood. "Mali by sme však poznať našu evolučnú históriu a zvážiť, aký vplyv môže mať na naše zdravie."

Doktor Raichlen súhlasí. "V podstate táto štúdia zdôrazňuje, že by väčšina z nás mala prehodnotiť dĺžku odpočinku s malou svalovou aktivitou," uviedol. A pokiaľ to podmienky v kancelárii dovoľujú, nebolo by možno od veci občas nenútene vstať alebo si sem-tam čupnúť do drepu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok