Rybári zápasia so záplavou chobotníc, ich premnoženie môže ohroziť morský život

TA3 ČTK
30.10.2021 08:00

Keď sa tento rok na jeseň rybári z La Rochelle v západnom Francúzsku vracajú do prístavu či už lovili pri pobreží, alebo na otvorenom mori, všetci prichádzajú s rovnakým úlovkom - ich siete sú plné chobotníc. V predchádzajúcich rokoch sa objavovali v jednotkách kusov, tento rok sú ich doslova tony.

Chobotnice
TASR/AP (ilustračné)

Situácia je rovnaká na celom pobreží už od tohtoročnej jari a početné populácie nenásytných tvorov môžu mať vplyv i na ďalšie morské živočíchy ako ustrice alebo kraby, ktoré sú ich potravou.

Chobotnice plienia mladé populácie

"Vlani sme za celú rybársku sezónu priviezli tri alebo štyri chobotnice, občas sme videli nejakú preplávať okolo. Od jari je to však úplná explózia. Podľa toho, koľko ich lode privezú na breh, tak na dne mora musí byť naozaj husto," povedal Philippe Micheau, predseda výboru pre rybolov v departmente Charente-Maritime. "Za viac ako 30 rokov rybolovu som niečo takéto nevidel," dodal.

Vlani od začiatku januára do polovice októbra vylovili 375 kilogramov chobotníc, o rok skôr za rovnaké obdobie to bolo 1051 kilogramov. Tento rok už rybári priviezli 27,3 ton týchto hlavonožcov, vypočítava Pascal Bouillaud, riaditeľ prístavu v La Rochelle. 

Skôr boli chobotnice iba na otvorenom mori, ale v poslednej dobe ich je stále viac i v plytkých vodách medzi blízkymi ostrovmi a pobrežím. Ich prítomnosť v týchto končinách je o to nebezpečnejšia, že plytké teplé vody fungujú ako liaheň pre mnohé druhy morskej fauny a nenásytné chobotnice plienia mladé populácie, vysvetľuje Paco Bustamante, výskumník z La Rochelle. Najohrozenejšie sú mäkkýše ako slávky, venušky a ustrice alebo kraby. 

Dopyt je po nich v Španielsku i Taliansku

Finančné dopady premnožených chobotníc na rybárov sú rôzne. Zatiaľ čo tí, ktorí lovia do košov, prídu o úlovky, rybári so sieťami ich majú plné, ibaže nie rýb, ale chobotníc. Tie však môžu rovnako dobre predať, pretože je po nich v gastronómii dopyt. Predávajú sa za šesť až osem eur za kilogram. Vo Francúzsku nie sú tak veľmi obľúbené, o to väčší je po nich ale dopyt v Španielsku, v Portugalsku a v Taliansku.

"Chobotnice žijú pomerne krátko, približne dva roky, a veľmi rýchlo sa vyvíjajú. Počas chladného roku je ich menej. Po teplom roku, ako bol ten tohtoročný, ich prežije omnoho viac," vysvetľuje Bustamante a relativizuje tohtoročný fenomén. Aktuálnu záplavu chobotníc podľa neho nie je možné porovnávať s inváziami kobyliek. Chobotnice boli vo vodách Atlantiku veľmi početné po celú prvú polovicu 20. storočia, potom ale ich počty poklesli. Teraz sa zasa veľkosť populácie mení opačným smerom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok