Pytliacke výpravy na kly vyvolali evolučné zmeny, čoraz viac sloníc sa rodí bez nich

TA3 ČTK
30.10.2021 09:00

V oblasti častých útokoch pytliakov na slony pre slonovinu sa rodia stále častejšie samice bez klov. Zvieratá sa tak evolučne samé bránia ľuďom.

Slony bez klov
TASR/AP

Vyplýva to z vedeckej štúdie zverejnenej tento mesiac v odbornom časopise Science. Jej autori sledovali situáciu slonov v Mozambiku. Táto evolučná zmena môže pomôcť rozšíriť populáciu slonov v krajine, kde obchodovanie so slonovinou pomáhalo od konca 70. a začiatku 90. rokov financovať tamojšiu občiansku vojnu.

Evolučné zmeny sa potvrdili aj u oviec

Na začiatku nového tisícročia v dôsledku útokov pytliakov v národnom parku Gorongosa zostalo iba 200 z pôvodných 2500 slonov. Pred vojnou sa rodilo bez klov 18,5 percenta sloních samíc a tieto zvieratá pytliakov nezaujímali. Teraz je medzi 91 samicami narodenými od konca vojen 33 percent zvierat bez klov.

Matematický model, ktorý s kolegami realizoval Shane Campbell-Staton z Princetonskej univerzity v New Jersey, dokazuje, že zmena je dôsledkom tlaku lovcov: selektívne zabíjanie slonov s klami vedie k tomu, že sa rodí viac mláďat bez klov. 

To, že nadmerný lov vyvoláva rýchle evolučné zmeny, sa potvrdilo aj u iných zvieracích druhov. Napríklad u oviec hruborohých žijúcich v kanadskom meste Alberta, sa po 20 rokoch lovu pre trofeje rodia zvieratá s rohmi o 20 percent menšími, ako mali ich predkovia. Rovnako rybolov viedol k zmenšeniu telesných rozmerov niektorých rybích druhov. Je ale náročné určiť, čo sa presne u meniacich sa druhov deje z hľadiska genetiky, a oddeliť vplyv lovu od ďalších možných príčin, ako sú napríklad zmeny v ich životnom prostredí.

Pre samcov je mutácia smrteľná

Tím Campbella-Statona zistil, že bez klov sa rodí viac len sloních samíc, čo z genetického hľadiska ukazuje, že ide o mutáciu chromozómu X, zatiaľ čo u samcov je v bunkách chromozóm X a Y. Výskum slonieho genómu sa preto zameral na oblasti chromozómu X a porovnanie jedincov s klami a bez nich. Vedci identifikovali dvoch pravdepodobných kandidátov - gény AMELX a MEP1a, ktoré sú u ľudí spájané s rastom rezákov, teda ľudských ekvivalentov klov.

Chris Darimont, ktorý sa zaoberá ekológiou na univerzite v kanadskej Viktórii, sa domnieva, že štúdia podáva presvedčivé dôkazy o tom, že zmeny vyvolali lov. "Majú veľmi presvedčivé genetické údaje. Je to varovanie, pretože ukazuje človeka ako hlavnú evolučnú silu na planéte," uviedol. 

Pre slony má to či majú kly, alebo nie, i ďalší dôsledok. Pri porovnaní obsahu výkalov sa zistilo, že slonice bez klov konzumujú odlišné plodiny ako tie, ktoré kly majú. "Slony sú kľúčový druh a pokiaľ zmenia jedálniček, zmení to celú krajinu," napísal spoluautor štúdie a biológ Robert Pringle z Princetonskej univerzity.

Dá sa predpokladať, že sa teraz bude rodiť menej mláďat, pretože mutácia, ktorá u samíc spôsobuje absenciu klov, je pre samcov smrteľná - samci s touto mutáciou sa nenarodia. Je to spôsobené tým, že u samíc, ktoré majú pohlavný chromozóm X dvakrát, je mutácia nariedená druhým chromozómom, avšak u samcov, ktorí majú iba jeden chromozóm X, sa prejaví naplno. "Nemať kly môže mať svoje výhody v dobe vojny, ale bude to tiež niečo stáť," napísal Pringle.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok