Považovali ich za bláznov. Sauna majstri teraz žnú úspechy a hovoria, akým chybám sa vyhnúť

TA3/hm
3.11.2021 14:38

Spočiatku na nich pozerali ako na bláznov, teraz zbierajú vo svete medaily a reprezentujú Slovensko. Úspech sauna majstra netkvie v tom, ako dlho vydrží v saunovom pekle, ale v správnom namiešaní olejov, choreografie a prekvapivo aj v príbehu. O tom, aké nehygienické chyby robia Slováci pri saunovaní, a čo je to saunové divadlo, sme sa rozprávali so sauna majstrom Marekom Homzom.

Považovali ich za bláznov. Sauna majstri teraz žnú úspechy a hovoria, akým chybám sa vyhnúť
Archív Marek Homza

Tradíciu saunovania si stále spájame najmä s Fínskom. Čo preferujú Slováci - posedieť si v saune alebo zážitok?

Áno, často si Fínsko spájame so saunovaním, no sú už aj vyspelejšie krajiny, čo sa týka kultúry a hygieny saunovania. Na Slovensku je kultúra saunovania na veľmi nízkej úrovni, no prostredníctvom saunových rituálov učíme klientov ako sa správne saunovať. Veľa z nich na nás spočiatku pozeralo ako na bláznov a o rituály neprejavovali záujem. S odstupom času sa tí istí klienti stali našimi pravidelnými zákazníkmi, ktorí nám pomáhajú s prípravou sauny na rituál, aby sa im ušlo miesto.

Záujem o saunovanie na Slovensku pociťujeme najmä v zimnej sezóne, no odporúčame sa pravidelne saunovať aj v letnom období, pretože človek po návšteve sauny znáša v lete lepšie tie pekelné horúčavy. O trende saunovania veľa ľudí na Slovensku ešte nevie, ale v rezortoch, kde rituály už existujú, sú saunové procedúry takmer vždy plne obsadené.

Aké výhody má saunovanie sa v čase, kedy zúria okolo nás vírusy? Ako dlhý pobyt v saune je ešte zdravý, a kedy to už preháňame?

Je všeobecne známe, že suché sauny zabíjajú baktérie a vírusy. Buduje sa imunita a zlepšuje sa dýchací systém. Na to, ako dlho byť v saune, neexistuje konkrétna odpoveď. Človek musí počúvať svoje telo. Niekedy vydrží desať minút, inokedy len päť. Závisí to nielen od životosprávy klienta, ale aj od toho, či je organizmus dostatočne oddýchnutý alebo klient "preflámuje" noc pred návštevou sauny. Vtedy môže byť dehydrovaný a dôjsť k úrazu. Závisí to aj od dodržiavania saunovej kultúry. Veľa ľudí chodí zo sauny do sauny, bez využitia odpočinku a sprchy alebo akejkoľvek hygieny po saune. Zbytočne si preťažujú organizmus, a klient svojim saunovým maratónom takto v každej saune vydrží v priemere sedem minút.

Saunamajster Archív M.H./Ryzsard Rak/Juraj Kríž

Ako sa teda správne saunovať?

Človek by mal po saune absolvovať sprchu (opláchnuť sa od potu, ktorý vypotil v saune) a ochladit organizmus. Následne si dopriať odpočinok v tepidáriu alebo v relaxačnej zóne. Relax po saune je dôležitejší ako sauna samotná. Telo sa po saune akoby zotaví, tlak sa vráti do pôvodného stavu a po dostatočnom oddychu sa klient môže opäť vrátiť k saunovaniu. Samozrejme, do sauny by sme mali chodiť úplne suchí, aby došlo k procesu potenia a nie sušenia.

Do parných sáun by mali klienti chodiť nahí bez plachiet, pretože, ak tam idú s plachtou, tak sa do tej plachty vypotia, a v parnom prostredí sa na plachtu potom nalepia baktérie. Klienti sa síce osprchujú, ale plachtu majú mokrú. Takto zmiešané baktérie sa s potom klientov prenášajú na sedadlá iných sáun a drevených lavíc. Potom saunovanie nie je až také zdravé, ako si myslíme. Preto je v parnej saune sprcha, ktorá slúži na osprchovanie lavíc. Klient si následne sadne nahý na lavicu. Po absolvovaní saunovania v parnej saune sa má klient osprchovať, a následne sa zabalí do suchej plachty, ktorú si nechal na vešiaku pred saunou.

"Záujem o saunovanie na Slovensku pociťujeme najmä v zimnej sezóne, no odporúčame sa pravidelne saunovať aj v letnom období, pretože človek po návšteve sauny znáša v lete lepšie tie pekelné horúčavy," hovorí Marek Homza.

Saunové divadlo Archív M.H./Ryzsard Rak/Juraj Kríž

Do fínskej sauny chodíme zase s plachtou, pretože tam sa nedajú osprchovať lavice. Plachtou by sme nemali zakrývať svoje telo, ale práve naopak. Plachta slúži na podkladanie pod telo, aby nedošlo ku kontaktu nahého tela s drevenými plochami lavíc, pretože klienti sa potia a zanechávajú po sebe škvrny, do ktorých si potom sadá dalšia desiatka klientov. Preto sa podkladáme aj pod chodidlami, pod zadkom a chrbtom. Tí, ktorí sa hanbia odhaliť, si môžu priniesť so sebou uterák, ktorým sa podložia a ostanú tak celú dobu zahalení.

Je saunovanie, resp. saunové divadlo len vaše hobby alebo sa mu venujete profesionálne? 

Zo začiatku to bolo len ako hobby popri práci, ale v súčasnosti sa saunovým rituálom venujem profesionálne. Na tento typ doplnkovej a netradičnej služby som si s kolegom po nejakom čase založil agentúru Saunalife. Absolvovali sme vzdelávacie školenia saunovej aromaterapie u lektora z Malajzie, taktiež školenia vykurovadiel v Belgicku a školenia wellness muzikoterapie. Zúčastňujeme sa pravidelných saunových workshopov a snažíme sa ísť s dobou, a teda držať sa súčasných trendov zážitkového saunovania.

Saunovým rituálom sa venujem už osem rokov. Spočiatku to bolo niečo ako príjemná animácia v saune, no postupne sme sa vypracovali na skutočných odborníkov v saunovaní a v saunových rituáloch. Inšpirácie a vedomosti zbierame najmä z našich ciest, kde spoznávame saunové kultúry a trendy saunovania z iných krajín Európy. Momentálne nás klienti môžu stretnúť vo viacerých hoteloch, kde pracujeme na pravidelnej báze. Občas sa objavíme aj na rôznych podujatiach, ako napr. otvorenie zimnej saunovej sezóny alebo na firemných akciách, saunových nociach. Okrem hotelov nás klienti môžu stretnúť aj v aquaparkoch, kde občas hosťujeme.

O majstrovstvách sveta v saunovaní, ktorých ste sa zúčastnili aj tento rok, nie je veľa počuť. Čo si má človek pod tým predstaviť? 

Majstrovstvá sveta v zážitkovom saunovaní sú známe skôr len pre ozajstných nadšencov saunovania a saunérov, ktorí saunové rituály vykonávajú. Postupne sa však majstrovstvá vďaka sociálnym médiám, PR a marketingu dostávajú do povedomia aj laickej verejnosti o niečo viac ako predtým. 

Majstrovstvá sveta v zážitkovom saunovaní spočívajú v divadelnom saunovom rituáli. Saunový rituál je o distribúcii aróm a tepla v saune rôznymi technikami, napríklad prostredníctvom uteráku a vejáru. Divadelný saunový rituál je ešte doplnený o príbeh, ktorý by mal ladiť s použitou aromaterapiou v saune, s hudbou, ktorá do príbehu zapadá a s choreografiou saunéra predvádzajúceho divadelný saunový rituál. Celý príbeh by nemal presiahnuť dĺžku 15 minút. V saune okrem šesťčlennej poroty sedia aj bežní klienti alebo fanúšikovia saunéra.

Odborná medzinárodná porota hodnotí niekoľko kategórií, napríklad profesionalitu saunéra, aromaterapiu a jej kombinácie, distribúciu tepla, distribúciu aróm, samostatné teplo a prácu s teplom v saune, hygienu, techniky práce s uterákom a podobne. Sú dve disciplíny, a to jednotlivci a tímové, kde sú maximálne traja saunéri. V tímových sa ešte hodnotí tzv. Team Spirit, čo chápeme ako tímovú spoluprácu a synchronizáciu medzi saunamastermi v tíme. 

Majstrovstvá sveta bývajú v najväčších saunách sveta. Tento rok sa konali v Poľsku pri Katoviciach, kde je kapacita sauny 320 osôb, a sauna je postavená v štýle rímskeho kolosea. Preto nesie aj názov Koloseum Sauna Arena. Vstupenkou pre sútažiaceho na majstrovstvá sveta je národné kolo, kde musí saunér obsadiť 1. miesto, aby dostal dostatočný počet bodov a kvalifikoval sa na majstrovstsvá sveta. Druhé miesto ide ešte na tzv. play - off, čo je niečo ako divoká karta.

V akých teplotných podmienkach prebiehala súťaž? Nie je to fyzicky namáhavé robiť performance v takom teple?

Samozrejme, je to veľmi namáhavé, práve preto to nie je pre každého. Rituály sa robia v saune od 80 do 90 stupňov, kde pocitová teplota stúpa na základe tvorenia vlhka pridávaním vody na piecku v saune. Saunér, ktorý sa chce saunovým rituálom venovať naplno a profesionálne, musí mať v poriadku srdce. Nemal by mať problém s tlakom, mal by dodržiavať životosprávu a udržiavať sa v kondícii. Je namieste, keď sa saunér dá pravidelne vyšetriť lekárom. Treba tiež dopĺňať vitamíny a minerály, pretože počas saunových rituálov saunér z tela dostáva okrem vody von aj veľký počet vitamínov a minerálov, ktoré potom musí doplniť.

Úspechy slovenského sauna majstra Mareka Homzu

  • Rok 2016 9. miesto, World Sauna Herbal Cup, Olomouc
  • Rok 2017 10. miesto, Grand Prix Saunafest, Praha
  • Rok 2017 3. miesto team, Majstrovstvá Slovenska, Rajecké Teplice
  • Rok 2017 6. miesto single, Majstrovstvá Slovenska, Rajecké Teplice
  • Rok 2017 7. miesto Towel Fight, Rajecké Teplice
  • Rok 2017 6. miesto – group B, World Sauna Herbal Cup, Olomouc
  • Rok 2018 2. miesto team, Majstrovstvá Slovenska, Rajecké Teplice
  • Rok 2018 6. miesto team, Relegation round Waer Waters, Belgicko
  • Rok 2018 18. miesto team, Majstrovstvá sveta Satama, Nemecko
  • Rok 2019 1. miesto team, Majstrovstvá Slovenska, Bešeňová
  • Rok 2019 4. miesto single, Majstrovstvá Slovenska, Bešeňová
  • Rok 2019 12. miesto team, Majstrovstvá sveta Berendonck, Holandsko
  • Rok 2021 1. miesto team, Majstrovstvá Slovenska, Bešeňová
  • Rok 2021 2. miesto single, Majstrovstvá Slovenska, Bešeňová
  • Rok 2021 11. miesto team, Majstrovstvá sveta, Termy Rzymskie, Poľsko
  • Rok 2021 8. miesto single, finále Majstrovstvá sveta, Termy Rzymskie/PL/
  • Rok 2021 5. miesto Towell Show Jam, Termy Rzymskie, Poľsko

Na MS v saunovaní ste sa dostali až do finále medzi svetovú špičku. S akým výsledkom ste nakoniec skončili? 

MS sa každý rok konajú v inej krajine. Tento rok to bolo v meste Czelad pri Katoviciach, tak sme to mali konečne blízko. Po minulé roky to bolo v Holandsku a v Nemecku. Vždy sa konajú v rezortoch, ktoré disponujú veľkokapacitnými saunami. Holandsko má takých sáun najviac. Sauny sú tam dokonca tak technicky vybavené, že človek má naozaj pocit, že je v divadle a nie v saune. V roku 2018 sme skončili s kolegom Matejom na 18. mieste z celého sveta, bola to naša prvá skúsenosť. Ďalší rok sme skončili v Holandsku na 12. mieste, tento rok v Poľsku na 11. mieste.

Ja som tento rok súťažil aj v individuálnej disciplíne vďaka tomu, že som na národnom kole obsadil 2. miesto, to ma kvalifikovalo do play-off v Nemecku, kde som skončil tretí. Práve prví traja dostali vstupenku na MS. Tam som sa prebojoval až do finále, kde som obsadil 8. miesto. Bola to náročná cesta, ale stálo to zato.

Spomínali ste, že súčasťou rituálu je aj príbeh. S akým ste šli na súťaž tento rok?

Áno, každý rok vymýšľame nové príbehy, pretože aj kreativita sa hodnotí. Najlepšie sú príbehy s ponaučením alebo s nejakým skrytým odkazom, ktorý môže byť pre klienta ponaučením. 

Tentokrát som prezentoval krásny príbeh, v ktorom bol hlavnou rekvizitou televízor. Prezentoval som pracovitého človeka, ktorý voľný čas trávi pred TV a jeho obľúbený program je o šamanoch. Fascinuje ho, ako žijú - bez výdobytkov modernej doby. V ten deň tento pracovitý muž pred TV zaspal, a začal snívať prorocký sen sprevádzaný zvukom bubna. 

Zjavuje sa šaman z TV, a rozpráva príbeh o svete, ktorý sa ponoril do chaosu, ľudia sa ženú za kariérou a zabúdajú na prírodu, lásku, rodinu a podobne. Našťastie sme sa všetci narodili s možnosťou voľby a je na nás, akou cestou sa uberieme. V tom sa pracujúci muž prebudil a zistil, že sen mu otvoril oči. Koniec rituálu dojal v saune niekoľko klientov v saune.

Počas divadla v saune pracujeme so svetelnými a zvukovými efektami, za ktorými je nespočetne veľa strávených mesiacov programovania. Používame aj suchý ľad a podobné efetky, ktoré vytvárajú dymové clony alebo hmlu, ktorá do príbehu zapadá. 

Ako ste trénovali počas covidových obmedzení?

Počas covidových obmedzení sme trénovali choreografiu v prírode, skúšali sme kombinácie aróm aj prostredníctvom difuzérov, keďže sauny boli zavreté. Tento čas sme využívali hlavne na programovanie svetelných a zvukových efektov a vymýšľanie príbehov.

Stáva sa šampiónom ten, kto vydrží v saune najdlhšie, alebo ten, kto ohúri porotu?

Niekedy sa súťažilo v tom, kto vydrží najdlhšie v saune, ale to so zdravím nemá nič spoločné. Tieto majstrovstvá sú práve o tom, že príbehy v saune by mali byť práve svojou aromaterapiou a teplom zdraviu prospešné. To, že tam je divadlo, je len akýsi sprievodný bonus pre klienta, ktorý keď tam sedí, zabúda na teplo a vníma celý príbeh s aromaterapiu. Keď uplynie 15 minút, má pocit, že tam bol len päť.

Súťažiacich hodnotí medzinárodná odborná porota, ktorá pozostáva z aromaterapeutov a výrobcov aromaterapeutických produktov a éterických olejov, ktoré používame v saune. V porote sú aj majitelia najväčších sáun sveta, ktorí udávajú trend budovania technicky vybavených sáun. Hodnotí sa teda profesionalita saunéra, hygiena, distribúcia tepla, práca s teplom, aromaterapia a jej kombinácie, kreativita, synchronizácia, technika práce s uterákom, distribúcia aróm v saune, tímova spolupráca, využitie efektov, príbeh a podobne. Boduje šesťčlenná porota a ten, kto získa najviac bodov, postupuje.

Môže v saunovaní súťažiť každý? Súťažíte ako jednotlivci alebo v skupinách?

Kvalifikovať sa na takúto súťaž môže saunér len cez národné kolá. Aj to musí pracovať ako saunér vo wellness. Súťažiť nemôže hocikto. Dôvodom je práve to, že len skúsený saunér, ktorý ma za sebou určitú prax, vie správne použiť dávkovanie aróm, a opatrene zaobchádzať s náradím v saune a s teplom tak, aby nedošlo k úrazu. Keby mohol súťažiť hocikto, mohol by zle nakombinovať arómy, a klientov by štípali oči alebo by mohlo dôjsť k alergickým reakciám.

Niekedy sa stane, že nesprávnym použitím aróm môže vzniknúť tiež požiar. Najčastejšie chyby amatérov sú, že urobia veľké vlhko v saune a obarujú klienta. Aby sa predišlo takýmto situáciam, tak vzniklo pravidlo, že iba saunér zastupujúci konkrétne wellness, môže súťažiť. U nás sa pravidelne koná národné kolo v Bešeňovej, kde je na to prispôsobená veľkokapacitná sauna. Predtým sa konali v Rajeckých Tepliciach.

Cestujete za súťažami len do zahraničia alebo sa organizujú aj u nás?

Áno, cestujem často do zahraničia. Tam sa koná viac takýchto podujatí. So saunovaním sú v porovnaní so Slovenskom vpred okolité krajiny. Musím však povedať, že už aj na Slovensku máme pár podujatí ako peeling cup, herbal cup a kvalifikácia na MS, ktoré začínajú byť príťažlivým spestrením pobytu pre klienta. Všetky podujatia na Slovensku sa konajú v Bešeňovej, kde majú na to prispôsobené wellness s najväčšou saunou na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok