Top udalosti týždňa: Taraba si pohneval prezidentku, milióny eur putovali podozrivým firmám

TA3 KJ
24.10.2021 18:00

Sme rodina blokuje reformy, čaká na názory z regiónov. Tomáš Taraba si pohneval prezidentku, viacerých politikov i časť verejnosti. Odhalili podvod s financiami z pandemickej pomoci a zaúradoval opäť aj paragraf 363. Pozrite sa s nami na najdôležitejšie udalosti uplynulého týždňa.

Reakcie na úspech Vlhovej na seba nenechali dlho čakať. Som veľmi hrdá, uviedla Čaputová
TASR/Pavel Neubauer

Reformy narazili na hnutie Sme rodina

Šéf hnutia Sme rodina naďalej skúša trpezlivosť koaličných partnerov. Reformy súdnictva i zdravotníctva blokuje, kým si nevypočuje hlas regiónov, jednoduché to nie je ani pri reforme národných parkov. V aktuálnej podobe s nimi totiž Kollárovo hnutie nesúhlasí. V úvode týždňa z tohto dôvodu rokovala aj koaličná rada.

Ako to vidia ostatní politici? S Janou Bittó Cigánikovou z SaS a Milošom Svrčekom zo Sme rodina sme distkutovali aj v relácii Téma dňa. Podľa Cigánikovej je reforma nemocníc potrebná, neskôr uviedla, že Kollár podľa nej ešte zmení názor. Svrček k reforme dodal, že "na záver dňa budú rušené nie nemocnice, budu rušené oddelenia a ľudia prídu o prácu".

Okrem spomenutých reforiem sa bližšie riešila aj tá školská. Minister školstva Branislav Gröhling zároveň oznámil, že maturitná skúška v tomto roku bude. Neskôr bol aj v TA3, kde v relácii Téma dňa vysvetlil niektoré dezinformácie okolo reformy a priblížil, ako by to v školách mohlo vyzerať po jej zavedení.

Taraba o prezidentkinej dcére

Veľkou témou uplynulého týždňa bol poslanec Tomáš Taraba a jeho status na sociálnej sieti o prezidentkinej dcére. Polícia Slovenskej republiky ho kritizovala za šikanu mladého dievčaťa.

Taraba vtedy na svojom facebookovom konte zdieľal fotografiu Čaputovej dcéry z módnej prehliadky s ironickým komentárom: "Po včerajšom dni vieme, že máme na Slovensku novú top modelku." Na kauzu reagovala aj samotná prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá nazvala útok na politika cez jeho deti "politickým dnom".

Situáciu riešil aj parlament, kde sa to nezaobišlo bez incidentov. Problémy spôsobil Peter Krupa z ĽSNS, ktorý si odmietol nasadiť rúško a tak bol z pléna vykázaný. Ján Benčík zase predniesol stanovisko, v ktorom sa za konanie poslanca Tarabu v mene parlamentu ospravedlnil.

Napokon reagovala aj prezidentkina dcéra Emma Čaputová. "I keď to zosmiešnenie mierilo na mňa, chápem, že to mnohých z vás pohoršilo, lebo to má väčší dosah. Týka sa to všetkých, ktorí si už útoky a šikanu na internete zažili," napísala a dodala, že podpora verejnosti jej veľmi pomohla.

Podvod s miliónmi eur

Uplynulý týždeň odhalil aj podvod s peniazmi z balíka pandemickej pomoci. Milióny eur z tohto balíka mal štát poslať cez pezinský úrad práce schránkovým firmám. Prišlo na to Investigatívne centrum Jána Kuciaka.

Pohoršilo to mnohých politikov, niektorí hovorili o zneužití i hyenizme, iní žiadali preverenie Najvyšším kontrolným úradom.

Úradoval aj paragraf 363. Generálny prokurátor Maroš Žilinka ho opäť využil a zrušil obvinenie podnikateľovi Petrovi Brhelovi.

Dohru mal aj predčasne zrušený futbalový zápas medzi Spartakom Trnava a Slovanom Bratislava, ktorý prekazili výtržníci. Únia ligových klubov napokon rozhodla o kontumačnom víťazstve pre Slovan.

Nešťastný incident Aleca Baldwina

Jednou z top udalostí na zahraničnej scéne bol tragický incident na natáčaní filmu s Alecom Baldwinom. Herec počas natáčania nešťastnou náhodou smrteľne postrelil kameramanku, zranil aj režiséra.

O priebehu natáčania i rôznych problémoch, ktoré ho sprevádzali, sa neskôr objavilo viac informácií. Incident aktuálne vyšetrujú.

Zemanov stav sa mierne zlepšil

Pod drobnohľadom bol aj stav českého prezidenta Miloša Zemana. Zverejnili video, v ktorom Zeman podpisuje dokument o zvolaní ustanovujúcej schôdze dolnej komory parlamentu na 8. novembra. Nemocnica neskôr informovala o tom, že jeho stav sa mierne zlepšil. Na návštevu k nemu zavítal aj český exprezident Václav Klaus.

Vlhová na úvod sezóny tretia

Novú sezónu začala Petra Vlhová, ktorá v obrovskom slalome v rakúskom Söldene skončila na treťom mieste. S výsledkom bola napokon spokojná.

"Vždy keď skončím v prvých pretekoch sezóny na pódiu, je to dobré. Človek pred nimi nevie, na čom je. Ale dopadlo to dobre a ja sa z toho teším," uviedla Vlhová po pretekoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok