Pandemický babyboom sa nekoná. Majú mileniálky psy a mačky namiesto detí?

TA3 ČTK
12.9.2021 11:00

Keď sa začala pandémia, mnoho odborníkov i laikov predpovedalo, že lockdowny a ďalšie obmedzenia, kvôli ktorým páry trávili viac času spoločne, povzbudia baby boom. Stal sa však presný opak, píše server Psychology Today.

pudlík pes domáci miláčik 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Rekordne nízka pôrodnosť

Údaje amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb ukazujú, že pôrodnosť v USA dosiahla v roku 2020 rekordne nízke číslo. Počet detí narodených v Spojených štátoch klesol v porovnaní s rokom 2019 o štyri percentá.

Pôrodnosť v USA síce v posledných rokoch klesá, ale pokles počas pandémie bol dvakrát vyšší než priemerný ročný úbytok narodených detí od roku 2014 a predstavuje najnižšiu pôrodnosť od roku 1979.

mačka zviera 1140 px (SITA/AP) SITA/AP

Aby vedci tento fenomén preskúmali, zamerali sa na 400 žien z generácie mileniálov (narodených v rokoch 1981 až 1996), ktoré v prieskume uviedli, že nemajú v pláne mať deti, či už biologickým spôsobom alebo prostredníctvom adopcie. Cieľom bolo zistiť, prečo sa tieto ženy vzdávajú materstva. A nové údaje ukazujú, že mnohým z týchto žien môžu domáci maznáčikovia slúžiť ako náhrada za deti.

Dôvody proti materstvu

Z opýtaných žien, ktoré nechcú mať deti, uviedlo 42 percent, že ich rozhodnutie ovplyvnila pandémia koronavírusu. Je však viac než jasné, že tento postoj sa opiera aj o ďalšie, dlhodobé problémy.

Takmer polovica týchto žien je presvedčená, že ľudia s deťmi sú viac v strese, než tí bezdetní. Štyri z desiatich uvádzajú, že nechcú vychovávať dieťa v súčasných podmienkach, ktoré panujú vo svete. Len o málo menej (38 percent) má pocit, že vychovávať dieťa vyžaduje príliš veľa energie a času, 33 percent si myslí, že by dieťa narušilo ich slobodu a 32 percent uvádza, že dáva prednosť kariére alebo vzdelaniu.

Vedci uvádzajú, že mileniálky zažili ekonomickú recesiu roku 2008, mnohé z nich mali finančné problémy kvôli rastúcim životným nákladom, nedostatku dobre platených miest a v niektorých prípadoch aj kvôli vysokým študentským pôžičkám.

K tomu sa navyše pridali aj ekonomické dopady pandémie. A to všetko zrejme prispieva k tomu, že 43 percent zo žien, ktoré sa rozhodli nemať deti, uvádza, že výchova potomka je jednoducho príliš nákladná.

Pes je vďačnejší

Výsledky prieskumu ukazujú, že mileniálky, ktoré sa rozhodli pre bezdetný život, sa snažia vytvoriť si naplnený život mnohými inými spôsobmi - 43 percent buduje kariéru, rovnaký počet sa sústreďuje na život s partnerom, 41 percent má nejaký osobný projekt a 40 percent si užíva koníčky. A 33 percent z nich uviedlo, že starostlivosť o psa alebo mačku im pripadá vďačnejšia než predstava výchovy dieťaťa.

Prechádzka so psom. TASR/AP

Podľa tohto prieskumu 70 percent žien, ktoré sa rozhodli nemať potomka, vníma svojho psa či mačku ako svoje dieťa. V niektorých prípadoch si však nechávajú otvorené dvierka s tým, že starostlivosť o zvieratko pokladajú za "tréning" na dieťa, ak by sa niekedy rozhodli zmeniť názor.

Viac ako 70 percent účastníčok prieskumu jednoznačne uviedlo, že dávajú prednosť spoločnosti svojho maznáčika pred deťmi a 69 percent vyhlásilo, že mať zviera je jednoduchšie ako mať dieťa.

Bývanie, oblečenie, sviatky

Tieto mileniálky sú pritom ochotné prinášať kvôli svojim zvieratám rovnaké obete, aké prinášajú rodiny s deťmi kvôli potomkom. Viac ako polovica účastníčok prieskumu uviedla, že o kúpe alebo prenájme domu či bytu sa rozhodovala na základe toho, či je tam dosť vonkajšieho priestoru pre psa či mačku.

Navyše 41 percent uviedlo, že si vzali pôžičku alebo založili debetnú kartu, aby mohli pokryť zdravotné náklady svojho zvieraťa. A sú tu aj ďalšie výdavky - viac ako polovica opýtaných uviedla, že v minulosti kúpili svojim maznáčikom oblečenie, 48 percent slávilo narodeniny zvieraťa alebo kúpili svojmu psovi či mačke vianočný darček.

Americký sen bledne

Podľa tohto prieskumu a klesajúcej pôrodnosti sa zdá, že viac ľudí, a predovšetkým žien z generácie mileniálov, mení definíciu toho, čo znamená viesť dobrý a uspokojivý život.

Americký sen - svadba, dve deti a dom s bielym plotom - už nie je univerzálnym cieľom. Pre mnohé nie je materstvo nevyhnutnou podmienkou pre šťastný život. Ženy si čoraz viac myslia, že rodinu môžu namiesto detí tvoriť jedinci, s ktorými zdieľajú láskyplné puto. Či už je to partner alebo chlpatý, štvornohý spoločník.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok