Ženám sa spí v posteli lepšie so psom ako s mužom, tvrdí šokujúca štúdia

TA3/zm
17.6.2021 08:00

Ak máte domáceho miláčika, asi viete, že je veľmi príjemné, keď pri vás leží. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, že by to mohlo byť lepšie ako pri partnerovi? Šokujúca štúdia v tomto kontexte nielen oslovila, ale aj skúmala spánkové návyky tisícky žien

Ženám sa spí v posteli lepšie so psom ako s mužom, tvrdí šokujúca štúdia
Pexels/Samson Katt

Vedci z Canisius College na to neprišli náhodou. Ich zámerom bolo od začiatku porovnať spánok žien, ak si večer ľahnú po boku partnera, a ak zaspávajú popri psovi. Treba podotknúť, že výskum vychádza zo skúmania kvality spánku, čiže na výbere muž verzus pes nie je nič subjektívne. Ide o fakty podložené výsledkami 962 žien.

Hlbší spánok

Výsledky odhalili, že predstaviteľky nežnejšieho pohlavia sa v noci budia oveľa menej, ak si vedľa nich líha pes, než pri porovnaní spánkového režimu vedľa mužov.

Dokonca, skúmanie vĺn, ktoré mozog v spánku vysiela, ukázalo, že sa dámy pri psoch cítia bezpečnejšie než pri svojich partneroch, pretože vedia, že domáceho miláčika, toho štvornohého, by prípadný zlodej určite vyrušil a zobudil.

Aby sme však nediskriminovali mužov, pokus skúšali vedci nielen v kombinácii žien a mužov, ale žien spiacich celkovo vedľa inej osoby. Nejde teda o to, či zaspávate po boku svojho partnera. Celkovo spánok dvoch osôb pri seba je menej kvalitný než človeka so psom.

Spánok so psom Pexels/Samson Katt

Pes vyhráva

Keby ste podobný prístup chceli zvoliť aj s iným domácim miláčikom ako je pes, nedosiahli by ste rovnaký výsledok. Odborníci zo spomínanej univerzity skúšali aj spánkovú verziu s mačkami, ale nedopracovali sa k rovnakého výsledku.

Iba psíčkari si vytvárajú pozitívne rutinné návyky, medzi ktoré patrí napríklad hlboký spánok bez prerušovania alebo skoré ranné vstávanie. Kombinácia ľudí s mačkami je vraj veľmi podobná, ako keď lôžko zdieľajú partneri.       

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok