Viete, ako sa cíti vaša mačka? Stačí smartfón s aplikáciou, ktorý prečíta výraz tváre

TA3
22.8.2021 08:00

Majitelia mačiek, ktorí radi fotografujú svoje zvieracie kamarátky, majú teraz nový dôvod vytiahnuť smartfón a urobiť záber: mačke to môže skutočne pomôcť.

mačka zviera 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Uši, oči, fúziky

Technologická spoločnosť pre zdravie zvierat Sylvester.ai vyvinula aplikáciu s názvom Tably, ktorá pomocou telefónneho fotoaparátu rozozná, či je mačka v nepohode. Píše o tom webový portál Reuters.

Aplikácia sleduje polohu uší a hlavy, zúženie očí, napätie čelustí a pohyb fúzov, aby odhalila stres. Štúdia z roku 2019, ktorá bola publikovaná v recenzovanom časopise Scientific Reports zistila, že takzvaná „stupnica mačacích grimás“ alebo FGS je platným a spoľahlivým nástrojom na posúdenie akútnych bolestí u mačiek.

„Aplikácia pomáha ľudským majiteľom mačiek zistiť, či ich zviera trpí alebo nie,“ povedala Miche Priestová, vedúca firmy Sylvester.ai. „Pomocou strojového učenia a série obrázkov sme dokázali vytrénovať stroj,“ vysvetlila Priestová.

Pomoc mladým veterinárom

Aplikácia by mohla pomôcť mladým veterinárom, myslí si doktorka Liz Ruellová z kliniky pre mačky Wild Rose v Calgary, kde vývojári algoritmus vyškolili. „Milujem prácu s mačkami, vyrástla som s nimi,“ opisuje Ruellová. „Pre ostatných kolegov, čerstvých absolventov, ktorí možno nemali toľko skúseností, môže byť veľmi skľučujúce nevedieť, či ich pacient trpí bolesťami.“

Aplikácia, ktorá sa učí rozlišovať nálady zvierat, vytvára vzorce z obrázkov mačacích tvárí. Technológia môže byť chovateľom mačiek nápomocná, ale nemali by zabúdať ani na zvyšok tela zvierat. Aby zistili, či sa ich spoločníčky majú dobre, mali by vziať do úvahy celé telo vrátane chvosta, upozorňuje Alice Potterová z britskej zvieracej charity RSPCA.

„Mačky, ktoré sa trápia alebo majú strach, držia chvost skutočne pevne a napäto. Okrem toho treba brať do úvahy aj správanie, pokiaľ ide o to, ako jedia, pijú, chodia na toaletu, či spia," opisuje Potterová. "Robia všetko ako zvyčajne?“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok