Klimatizácie, ventilátory, studené sprchy. Lekár radí, ako ísť zdravo na ochladzovanie

TA3
2.7.2021 06:00

V týchto dňoch čelíme mimoriadnym horúčavám a úľava často neprichádza ani v noci. Ako sa správne ochladzovať a ustrážiť si pritom zdravú hranicu? Vybrať si ventilátor, alebo klímu? A čo ak nemáte ani jedno? Zorientujte sa podľa rád všeobecného lekára a Úradu verejného zdravotníctva SR.

žena teplo horúčavy ventilátor 1140 px (ČTK)
ČTK

Letná, nie ľadová

Aké spôsoby ochladenia organizmu odporúča v čase horúčav lekár? Z "vonkajších spôsobov" je vhodné znižovať teplotu v miestnosti pomocou klimatizácie, ale pomôže aj sprcha či vlhký uterák, vysvetľuje Lukáš Olšavský, všeobecný lekár Nemocnice AGEL Košice-Šaca s tým, že ľudské telo je schopné udržiavať stálu telesnú teplotu organizmu, čo sa prejavuje napríklad potením.

"Taktiež je účinné znižovanie telesnej teploty pomocou letnej, ale nie ľadovej sprchy, či schladenie cievneho systému pomocou vlhkej handry alebo prúdu vlažnej vody na krk, zápästie alebo stehná, teda miesta, kadiaľ prechádzajú väčšie tepny," radí lekár s tým, že v horúcich dňoch treba zredukovať telesné aktivity, dodržiavať pitný režim či a uprednostňovať ľahšie jedlá, ovocie a zeleninu.

Vetranie a tienenie

Úrad verejného zdravotníctva radí v čase horúčav zatieniť priestory a odpojiť aj niektoré spotrebiče. „Domovy a pracoviská zabezpečte pred prehrievaním, napríklad pred prenikaním priamych slnečných lúčov cez okná tienením - žalúziami alebo roletami. Odpojte čo najviac elektrických zariadení, ktorých používanie nie je v tom čase nevyhnutné. Zo zariadení totiž môže sálať teplo a môže tak dochádzať k zohrievaniu vzduchu v interiéri. Ak je to možné, vypnite umelé osvetlenie v domácnosti alebo na pracovisku,“ odporúča Milada Eštóková, vedúca Odboru hygieny životného prostredia ÚVZ.

Najvhodnejším a najprirodzenejším spôsobom na zvýšenie prúdenia vzduchu v izbe je vetranie. ÚVZ odporúča vetrať priestory v nočných alebo v skorých ranných hodinách. "Počas dňa neotvárajte okno, pokiaľ to nie je nevyhnutné," upozorňuje.

Ventilátory a klimatizácie

Lekár upozorňuje na rozdiely medzi klimatizáciou a ventilátorom. "Z lekárskeho hľadiska nám ide o schladenie vzduchu a priestoru, v ktorom sa človek nachádza, a nie o rozvírenie teplého vzduchu v miestnosti, ako je to pri ventilátoroch. Čiže z tohto hľadiska je vhodnejšia klimatizácia," vysvetľuje.

Ventilátor má ďalšiu nevýhodu, špeciálne pre alergikov: "Pri ventilátore ide len o prúdenie vzduchu a v kombinácii s otvoreným oknom dochádza k víreniu prachových a peľových častí, ktoré sa dostanú cez nosovú sliznicu do dýchacích ciest, čo môže byť pre alergikov či astmatikov veľmi nepríjemné až nebezpečné."

Lekár upozorňuje, že pri ventilátore aj klimatizácii by sme sa mali vyhnúť priamemu prúdeniu chladného vzduchu, aby sa predišlo zápalovým ochoreniam. Ak smeruje prúd vzduchu dlhší čas rovno do tváre, prispieva k zápalom očí, uší, dutín, k bolestiam zubov a ďalším zdravotným problémom, varuje ÚVZ.

"V kombinácii so studeným potom v krížovej oblasti chrbtice môže dôjsť až k akútnemu vertbebrogénnemu algickému syndrómu, laicky povedané seknutiu a bolesti chrbtice," zdôrazňuje lekár.

Pri ventilátore aj klimatizácii by sme sa mali vyhnúť priamemu prúdeniu chladného vzduchu.

Postupné ochladzovanie

S klímou by sme to nemali preháňať. Podľa lekára by sa malo správne nastavenie klimatizácie pohybovať maximálne 6 stupňov pod teplotou, ktorú dosahuje okolitý priestor. "Teplota ľudského tela sa pohybuje v rozpätí od 36 do 37° C. Zvýšená teplota organizmu priamo úmerne vzrastá s teplotou prostredia, v ktorom sa nachádza."

Lekár upozorňuje, že je dôležité ochladzovať postupne. Predídeme tak šoku organizmu z náhleho poklesu telesnej teploty. To platí aj pri sprchovaní, teplota vody, ktorú si púšťate, by mala byť len o maximálne 2 stupne chladnejšia ako teplota tela. 

Nástrahy klímy

Klimatizované pracovné prostredie je v lete príjemnejšie, ale tiež nie je ideálne. "Ľudia dlhodobo pracujúci v klimatizovanom prostredí sú až 2,5-násobne náchylnejší na respiračné ochorenia," upozorňuje lekár.

Klimatizácia znižuje vlhkosť prostredia, čím vysušuje sliznicu dutiny nosa a úst, ktorá je preto náchylnejšia na baktérie, vírusy alebo plesne. "Tie sa nachádzajú vo filtroch alebo voľne cirkulujú v ovzduší. Preto je vhodnejšie striedanie používania klimatizácie aspoň v hodinových intervaloch," odporúča lekár.

Dbajte na prísny režim čistenia klimatizácie, upozorňuje ÚVZ. "Vzhľadom na aktuálnu situáciu je mimoriadne vhodná aj jej zvýšená dezinfekcia. Udržujte v čistote klimatizačnú jednotku, filtre a vzduchové prieduchy. Výparník klimatizačnej jednotky dezinfikujte častejšie," radí úrad.

Ak vás z prievanu bolia oči, hlava či kĺby, viete si pomôcť aj sami, ale pri komplikáciách by ste mali vyhľadať lekára. "Pri očiach je najvhodnejší výplach daného oka pod tečúcou vodou. Pri bolesti chrbtice je vhodné použiť na miesto bolesti analgetické mazadlá s aplikáciou teplých obkladov na miesto bolesti po dobu 15 minút," odporúča lekár.

Klimatizácia znižuje vlhkosť prostredia, čím vysušuje sliznicu dutiny nosa a úst, ktorá je preto náchylnejšia na baktérie, vírusy alebo plesne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok