Manuál pre horúčavy: Čo nerobiť, ako sa obliecť, čo ak príde úpal?

TA3
20.6.2021 06:00

Horúce dni udreli v plnej sile a okrem slnka nám priniesli aj hrozbu rôznych zdravotných komplikácií. Ako môžete minimalizovať riziko?

horúčavy globálne otepľovanie slnko klimatické zmeny 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Vhodné oblečenie a správny čas

Letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb a z prírodných materiálov, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR. Syntetická látka bráni odparovaniu potu a je teda menej vhodná. 

V exteriéri by ste sa mali chrániť vhodnou pokrývkou hlavy, slnečnými okuliarmi a ochranným krémom s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu. ÚVZ neodporúča opakované vystavovanie sa slnečnému žiareniu, ktoré negatívne vplýva na kožu.

Pozor na zvýšenú námahu. Ak sa jej nemôžete vyhnúť, robte si časté prestávky v tieni a v čase medzi 10. až 16. hodinou obmedzte pobyt vonku a nezdržiavajte sa na slnku. Fyzicky náročnú aktivitu si v období horúčav plánujte na skoré ranné hodiny, ideálne do 7. hodiny ráno. 

horúčavy teplo leto počasie teploty 1140 px (SITA/Branislav Bibel) SITA/Branislav Bibel

Úpal a úžeh

V horúčavách nepodceňte riziko úpalu a úžehu. Úpal je prehriatie organizmu, ktoré vzniká aj bez priameho slnečného žiarenia, úžeh je prehriatie organizmu vplyvom slnečného žiarenia.

Prejavujú sa bolesťami hlavy, nevoľnosťou, mdlobami až závratmi, povrchným a zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom, zvýšenou telesnou teplotou a zvracaním, ako informuje ÚVZ.

Postihnutého premiestnite do chladného prostredia, najlepšie chladnej miestnosti s vetraním a dajte ho do stabilizovanej polohy. Postupne ho ochladzujte, najlepšie obkladmi, nie sprchou alebo kúpeľom. Tekutiny mu podávajte po malých množstvách, najlepšie lyžičkou. Väčšie množstvo vody naraz sa neodporúča. 

Pri zhoršení stavu je dôležité privolať pomoc na číslach 155 alebo 112.

Pozor na deti

„Deti mladšie ako jeden rok by sa vôbec nemali vystavovať slnečnému žiareniu a pobyt vonku treba obmedziť na skoré ranné a podvečerné hodiny. Deti do 6 mesiacov nenatierajte krémami s ochranným faktorom, keďže tieto deti na slnko vôbec nepatria. Chránime ich slnečníkom alebo clonou, nie plienkou prehodenou cez striešku kočiara, pretože hrozí prehriatie. Staršie deti je potrebné pri pobyte vonku opakovane natierať vhodnými krémami a vhodne obliekať,“ radí Jana Hamade, vedúca Sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností ÚVZ SR.

Nikdy nenechávajte deti a zvieratá čakať v zaparkovanom vozidle - ani ak ste presvedčení, že sa vzdialite iba na chvíľu. Nespoliehajte sa na pootvorené okná vozidla, k prehriatiu organizmu dochádza rýchlo a môže mať smrteľné následky, varuje ÚVZ.

Ďalšie praktické odporúčania

Úrad verejného zdravotníctva radí skontrolovať si lieky.  Tie by mali byť uskladnené podľa inštrukcií na obale - zvýšenými teplotami sa môže znižovať ich účinnosť. Väčšinu liekov je potrebné skladovať pri izbovej teplote, teda do 25 °C.

Najlepšie je, ak na každú sezónu použijete nový opaľovací krém s ochranným faktorom SPF. Po tom, ako otvoríte balenie krému, totiž postupne dochádza k jeho znehodnocovaniu a v nasledujúcej sezóne už nemusí poskytovať dostatočnú ochranu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok