Agresívny expremiér, kvety pre Baťovú, kráľovský pohreb. Čo nám priniesol týždeň?

TA3
18.4.2021 17:00

Týždeň najvýraznejšie poznačili udalosti okolo vakcíny Sputnik a útoky expremiéra na vedcov a odborníkov. Epizódne na seba upozornil aj Štefan Harabin. O čosi pozitívnejšie vyznieva epidemická situácia a avizované uvoľňovanie opatrení. Pozrite sa s nami, ako vyzeral končiaci sa týždeň.

Agresívny expremiér, kvety pre Baťovú, kráľovský pohreb. Čo nám priniesol týždeň?
TASR/Dano Veselský

Štrajk, otvorené školy a urážky vedcov

Pondelok odštartoval v Bratislave a Košiciach štrajkom vodičov MHD. Vodiči po ôsmej ráno doviezli cestujúcich na konečné zastávky a vozidlá na hodinu odstavili. Zamestnanci dopravných podnikov oboch najväčších slovenských miest chceli upozorniť na to, že štát stále finančne nepomohol ich dopravným podnikom s výpadkom príjmov spôsobeným pandémiou. Hrozí preto rušenie liniek MHD i prepúšťanie.

Od pondelka sa otvorili škôlky a prvý stupeň základných škôl pre deti všetkých rodičov. Podmienkou ostáva pretestovanie zákonného zástupcu. Testuje sa tiež žiak, ktorý je vo veku druhého stupňa základnej školy alebo vyššie.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa zastala slovenských vedcov. Išlo o reakciu na kritiku odborníkov zo strany expremiéra Igora Matoviča. "Žiaden rozumný človek nemôže byť proti Sputniku alebo inej vakcíne, nech je vyrobená kdekoľvek na svete, pokiaľ je bezpečná a efektívna," zdôraznila Čaputová. "Stojím za slovenskými vedeckými inštitúciami. Vážim si ich prácu," uviedla.

V pondelok sa ozvali viacerí súčasní aj bývalí diplomati. Kritizovali Matovičove výpravy do Ruska a Maďarska, hovorili o bezprecedentnom ponížení a znevážení slovenskej diplomacie, ignorovaní ministerstva zahraničných vecí a poškodení povesti a dobrého obrazu Slovenska v zahraničí.

Zmluva k Sputniku a uvoľňovanie opatrení

V utorok priniesol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský prezidentke na jej žiadosť zmluvu o dodávke vakcín Sputnik V na Slovensko. "Prezidentka sa plánuje oboznámiť s jej obsahom," informoval po stretnutí hovorca hlavy štátu.

Slovensko potrápil silný vietor. Ešte v pondelok sa na Slovensku prudko ochladilo, prišli aj zrážky a silný vietor. Hasiči do utorkového rána zaznamenali celkovo 26 výjazdov. Najviac výjazdov urobili v Bratislavskom kraji, najhoršiu situáciu zažila Bratislava, kde popadali na cesty konáre a stromy, jeden z nich dokonca zranil vodičku priamo v aute.

Matovič oznámil uvoľňovanie opatrení, je však otázne, prečo ho oznámil Matovič. Od 19. apríla sa otvoria všetky obchody aj služby, pod podmienkou dodržania 15 štvorcových metrov na jednu osobu. Za rovnakých podmienok sa otvoria aj kostoly. Pobyt v prírode bude možný aj mimo okres. Otvoria sa aj knižnice a múzeá či zoologické záhrady, takisto hotely a penzióny, avšak bez reštaurácií.

Doložka o nezverejňovaní a Harabin

Aj v stredu bola v centre záujmu otázka zverejnenia zmluvy k vakcíne Sputnik V. Lengvarský oznámil, že zmluva nebola zverejnená pre doložku, ktorá to neumožňuje. Jej zverejnenie si vraj vyžaduje povolenie druhej strany.

V blízkosti hraníc s Ruskom sa začalo protiteroristické cvičenie ukrajinských bezpečnostných síl. Potrvá do konca mája. V regióne už nejaký čas stúpa napätie, pred dvoma týždňami Kyjev a jeho západní spojenci obvinili Rusko, že k hraniciam s Ukrajinou a na Krym presunulo desaťtisíce vojakov. Okrem toho sa na východe Ukrajiny zvýšil počet prípadov porušenia prímeria, ktorých sa dopúšťajú ozbrojené proruské formácie.

V stredu sa objavila aj informácia, že po bývalom šéfovi Najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi pátra polícia. Harabin potvrdil, že o policajnom pátraní vie. Vyhlásil, že by malo súvisieť s tým, že nepreberal zásielky od vyšetrovateľa. "Pozvánky som nepreberal, lebo keď som išiel na poštu a nenosím rúško, lebo nemám takú právnu povinnosť, tak ma na poštu nepustili," spresnil.

Čaputová pomenovala Matovičove nepravdy

Situácia okolo zmluvy na dodanie Sputnika a Matovičových kompetencií vo štvrtok eskalovala na novú úroveň. Doobeda vystúpila prezidentka a oznámila, že Matovič nehovoril pravdu, keď tvrdil, že dôvodom vypovedania zmluvy bolo preverovanie vakcíny v necertifikovanom laboratóriu. Čaputová je za zverejnenie zmluvy o dodávke vakcín a dúfa, že verejnosť nebude ďalej znepokojovaná nepravdami. Onedlho oznámil miesto a čas svojho brífingu aj expremiér.

Matovič počas veľmi dlhej tlačovej besedy kritizoval médiá, hovoril o neprajníkoch, pustil sa aj do prezidentky a najmä do riaditeľky Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzany Baťovej, ktorú obvinil z klamstva. Matovič novinárom čítal Baťovej mailovú komunikáciu so zahraničnými laboratóriami. Obvinil ju z politikárčenia a povedal, že pokazila meno Sputnika. Matoviča vraj mrzí, že prezidentka jej robí "albi". Rusi požiadali o vrátenie vakcín pre neuhradenie dodávky, povedal expremiér. Prezentoval to však ako zámienku. Zároveň priznal, že zmluvu o dodávke vakcín Sputnik nečítal.

Na Matoviča ešte v ten večer zareagoval ŠÚKL. Odsúdil emocionálny a politický nátlak voči ústavu, jeho riaditeľke a jej rodine. ŠÚKL deklaroval, že vydáva stanoviská na základe odborných dôkazov a o procese posudzovania vakcíny bol rezort zdravotníctva priebežne informovaný.

Maďarské kamióny a obrana Baťovej

Za šéfku ŠÚKL sa v piatok postavil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a vyhlásil, že má jeho dôveru. Hlasov na jej podporu však bolo oveľa viac a pridali sa k nim aj koaličné strany Za ľudí a SaS.

Nielen politici počas celého dňa posielali Baťovej kvety, aby jej dali najavo, že si vážia jej prácu a sú proti osočovaniu, ktorému čelila zo strany expremiéra. Na podporu Matoviča sa ozvalo jeho hnutie OĽANO"Odmietame neadekvátne, až hysterické reakcie na Igora Matoviča, ktorý len vyjadril svoj názor na konanie štátnej inštitúcie," uviedli vo vyhlásení.

Do Šarišských Michalian prišli v piatok maďarské kamióny naložiť 37 paliet vakcíny Sputnik. Vedenie firmy Imuna Pharm sa však postavilo na odpor. Vakcína je majetkom štátu a musí prejsť riadnym odovzdávacím konaním. "Samozrejme, že sme odmietli vakcínu naložiť. My za ňu máme zodpovednosť a ak by niekde vakcína odišla, tak musí prejsť normálnym odovzdávacím konaním. Musí niekto prísť, kto to skontroluje, preberie, a to je relatívne zložitá operácia," uviedol predseda predstavenstva Imuna Pharm Juraj Kamarás.

Rozlúčka s Philipom a škandál v Česku

Britská kráľovská rodina a spolu s ňou celá krajina sa v sobotu rozlúčili s princom Philipom, ktorý zomrel predošlý piatok vo veku 99 rokov. Smútočný obrad netrval ani hodinu a vysielali ho televízie po celom svete vrátane TA3. Uskutočnil sa v areáli Windsorského hradu. Tesne pred začiatkom pohrebu si Briti uctili zosnulého princa minútou ticha.

Česko sa rozhodlo vyhostiť až 18 zamestnancov ruskej ambasády v Prahe. Podľa tamojšieho ministra zahraničných vecí a vicepremiéra Jana Hamáčka boli totiž identifikovaní českými tajnými službami ako dôstojníci ruských tajných služieb. Dôvodom vyhostenia je podozrenie zo zapojenia Rusov do výbuchu muničných skladov z októbra a decembra 2014. Rusko tvrdí, že za výbuchy nemôže a pohrozilo česku odplatou. "Praha veľmi dobre vie, čo nasleduje po takýchto trikoch," reagovala na vyhostenie hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová.

V noci na nedeľu zadržala polícia niekoľko ľudí, ktorí postriekali kečupom múr pred ruským veľvyslanectvom v Prahe. "Teroristický režim" ruského prezidenta Vladimira Putina "má na rukách krv, teraz už aj českých občanov," povedal jeden z účastníkov protestu. V nedeľu ráno bol už múr okolo ambasády vyčistený. Podporu českej vláde vyslovili aj prezidentka Čaputová a minister zahraničných vecí Ivan Korčok.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok