Lengvarský stojí za Baťovou. Kedy by podpísal výnimku pre Sputnik?

TA3
16.4.2021 13:16

Bývalý premiér Igor Matovič naďalej komunikuje aj témy ministerstva zdravotníctva, podľa nového šéfa rezortu Vladimíra Lengvarského sa to však skončí a agendu postupne preberie on sám. Lengvarský sa vyjadril aj k Matovičovej kritike slovenských odborníkov a k tomu, kedy by podpísal výnimku pre Sputnik.

Lengvarský stojí za Baťovou. Kedy by podpísal výnimku pre Sputnik?
TASR/Martin Baumann

S Matovičom nesúhlasí

Lengvarský nesúhlasí s Matovičovou kritikou Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, potvrdil to v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo. Vyjadril sa, že riaditeľka ŠÚKL Zuzana Baťová má jeho dôveru. Podľa Lengvarského sa momentálne zmluva o dodávke vakcín Sputnik podrobuje prísnej analýze, Lengvarský následne rozhodne, čo ďalej.

Ako sa mohlo stať, že bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí podpísal povolenie na iné balenie Sputniku V, ako reálne prišlo? Lengvarský si to nevie vysvetliť. V zmluve sa podľa neho nehovorí o tom, akú formu má očkovacia látka, ale o dávkach. "Foriem vakcíny je viac," spresnil.

Ďalšia dodávka od Pfizeru

Lengvarský podpíše výnimku pre ruskú vakcínu, "keď bude absolútne jasné, že vakcína je bezpečná a účinná". Oznámil, že za 4. kvartál Slovensko dostalo ďalších 600-tisíc dávok vakcíny Pfizer. Do konca júna by sme podľa ministra mali dostať o 2,2 milióna viac vakcín Pfizer, ako bol pôvodný plán.

Prioritou je podľa Lengvarského dostať vakcínu k ľuďom, nie naopak. Intenzívne pracujú na tom, aby zaočkovali viac ľudí vo vyššom veku, pomôcť by mali mobilné očkovacie centrá. Chcú zapojiť viac všeobecných lekárov. Najprv by sa mali zaočkovať starší a zraniteľní ľudia s diagnózami. Lengvarský nešpecifikoval, kedy sprístupnia čakáreň všetkým, bez ohľadu na vek. Keby takúto registráciu sputili, naďalej podľa neho bude platiť pravidlo uprednostňovania starších a ohrozenejších záujemcov o vakcínu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok