Štátny ústav pre kontrolu liečiv reagoval na Matovičovu tlačovku

TA3 TASR
15.4.2021 20:01

Štátny ústav pre kontrolu liečiv odsudzuje emocionálny a politický nátlak vyvíjaný zo strany ministra financií Igora Matoviča voči ústavu, jeho riaditeľke Zuzane Baťovej a jej rodine.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv reagoval na Matovičovu tlačovku
TASR/Martin Baumann

ŠÚKL podčiarkol, že nemôže zmeniť svoj odborný názor na vakcínu na základe verejných prieskumov, nátlaku ministra financií či vyhrážok, ktoré jeho vyjadrenia v médiách zo strany určitej časti spoločnosti podnecujú. "Vyjadrenia ministra financií spochybňujú našu prácu ako regulačného orgánu v oblasti kontroly liekov, spochybňujú našu nestrannosť a vyvolávajú útoky voči predstaviteľom ŠÚKL-u z určitej strany verejnosti. Odmietame, že stanovisko ŠÚKL bolo vydané s politickým motívom. Dnešnú tlačovú konferenciu ministra financií považujeme za mediálny lynč namierený proti osobe riaditeľky štátneho ústavu, ako aj voči inštitúcii samotnej," uviedol ústav.

Ústav ďalej uviedol, že hodnotiaca správa k Sputniku V bola zo strany ŠÚKL vypracovaná na základe informácií dodaných výrobcom vakcíny, pričom je jeho povinnosťou dokázať jej kvalitu, bezpečnosť a účinnosť i rovnocennosť vakcíny používanej v jednotlivých krajinách a štúdiách. Pripomenul, že posúdenie vakcíny od ŠÚKL žiadalo ministerstvo zdravotníctva, pričom pre jej používanie nie je potrebné a vakcína sa môže aj bez neho používať na základe povolenia MZ SR na terapeutické použitie neregistrovaného lieku.

ŠÚKL deklaroval, že vydáva stanoviská na základe odborných dôkazov a o procese posudzovania vakcíny bolo priebežne informované MZ. Ústav si nie je vedomý žiadnych chybných krokov v tomto procese zo svojej strany. Nepravdivé tvrdenia podľa neho však zaznievajú opakovane zo strany Matoviča. "K laboratórnej kontrole znovu opakujeme, že OMCL laboratóriá prepúšťajú vakcíny registrované v EÚ, pričom vakcína Sputnik V medzi ne nepatrí," dodal ústav.

Minister financií a expremiér Matovič vo štvrtok informoval, že Sputnik V prešiel v 14 zo 14 testov Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. O stanovisku ŠÚKL v tejto súvislosti hovoril ako o politickom blude a opakovane kritizoval šéfku ŠÚKL. Tvrdí, že keby ústav nespochybnil reputáciu vakcíny, mohli sme ňou začať "zajtra" očkovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok